Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer u Osijeku

Plenković: Vjerujem da će Gotovina mudrošću i smirenošću pomoći ministru Krstičeviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak navečer u Osijeku kako je svim političkim akterima jasno da Vlada treba pomoći Slavoniji, u prometnom povezivanju, socijalnim i demografskim problemima te gospodarskim projektima te da će Vlada nastojati voditi računa o ravnomjernom regionalnom razvoju svih krajeva Hrvatske.

Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, premijer Andrej Plenković je rekao da je razgovor bio koristan. Dometnuo je kako se u svim sredinama sastaje s čelnicima lokalne samouprave, neovisno o stranačkoj pripadnosti, da bi se neposredno informirao o njihovim prioritetima i projektima i kako bi se za raspravu o određenim temama na sjednicama Vlada dobio "refleks onoga što je bitno".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

Na pitanje novinara kako komentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da su u Srbiji "razumjeli poruku koju nosi postavljanje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj Vladi" te kako je "sasvim izvjesno da Srbi, prije svega prognani Srbi koji su živjeli na području Krajine i Hrvatske, ne mogu biti sretni zbog toga", premijer Plenković je ocijenio da general Gotovina "svojim iskustvom i svojim pristupom u politici može biti izuzetno koristan upravo u usmjeravanju ka budućnosti".

"Kada razgovarate s generalom Gotovinom vidite da je on usmjeren na mir, suradnju, budućnost, stabilnost i na analizu jednog kompliciranog okružja u kojemu se danas nalaze Hrvatska i Europa. Vjerujem da će on svojom mudrošću i smirenošću biti koristan savjetnik ministru obrane", istaknuo je Plenković.

General Ante Gotovina imenovan je na sjednici Vlade u četvrtak posebnim savjetnikom ministra obrane Damira Krstičevića. Zbog te odluke ne očekuje zatezanje odnosa sa Srbijom, nego obrnuto, a na dodatni upit novinara je li iznenađen reakcijom iz Srbije, Plenković je odgovorio kako "ne vidi da je reakcija nešto problematično".

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić je izjavio da su razgovarali o tome kako probleme ovoga područja staviti u fokus hrvatske politike i središte pozornosti hrvatske Vlade te da je poručio premijeru kako Osijek i Slavonija od Vlade ne traže pomoć, nego ravnopravnost.

Tražio sam i da budemo ravnopravniji od ostalih, upravo zbog toga jer su Osijek i Slavonija u ratu dali najviše, a u miru dobili najmanje. Rekao sam da nam treba sustav koji će oduzimati od onih u koje smo do sada ulagali, i gdje ima viška, a uložiti tamo gdje novca nema, a to su Slavonija i Baranja, istaknuo je Vrkić.

Dodao je kako je upozorio da je potrebno riješiti problem poljoprivrede, jer Hrvatska ne može ulagati samo u turizam, a zaboraviti na ljude koji se iseljavaju jer od poljoprivrede ne mogu živjeti.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić je izvijestio kako je s premijerom razgovarao o projektima za koje je Županija zainteresirana, te o projektima koji "zapinju" već godinama, iako je riječ o strateškim, projektima od nacionalnog interesa.

Dodao je kako je premijera Plenkovića pozvao da se u Osječko-baranjskoj županiji održi sjednica Vlade kako bi se razmotrila otvorena pitanja u gospodarstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji te očekuje da će premijer i njegovi suradnici prihvatiti taj prijedlog.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković večeras se, u povodu 27. obljetnice osnutka osječkog HDZ-a, sastao i s članovima županijskog i osječkog Gradskog odbora HDZ-a. Nakon sastanka je rekao da se razgovaralo o aktivnostima koje su povezane s radom Vlade, posebice u kontekstu prioriteta za Slavoniju i regionalni razvoj, te pripremama za lokalne izbore. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene