457964
457964
457964
457964
457964

Plenković o izjavama glasnogovornika MOL-a: ''INA mora biti profitabilna''

  • , 22.11.2016., 14:17
  • Autor:
  • komentara

Premijer Plenković kazao je kako od INE očekuje da osigura energetsku stabilnost.

 
 
 
 
Premijer Plenković nije želio komentirati navode glasnogovornika INE (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Premijer Plenković nije želio komentirati navode glasnogovornika INE (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati izjavu glasnogovornika MOL-a koji je jučer u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao da će MOL prodati svoj udio u INI, ako ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom.

Plenković je rekao kako će svoj stav o tome iznijeti nakon što se na razini Vlade dogovori strategija za INU. Odbacio je tvrdnje da je pravosudni progon predsjednika uprave MOL-a Zolta Hernadija politički motiviran.

"INA mora biti profitabilna kompanija. Od ove naftne kompanije očekujem da osigura energetsku stabilnost i pridonosi zaposlenosti", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon što je bio jedan od govornika na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016. u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

"Pitanje INE ima socijalnu dimenziju"

"Vi znate da je moja Vlada prva koja je organizirala susret s Upravom Ine nakon nekoliko godina, za mene je INA strateška naftna kompanija, sve što radimo, radimo na objedinjavanju svih stručnjaka i onih koji se bave temom energetike kako bi dogovorili strategiju o INI. INA je pitanje energetske sigurnosti, ali ima važnu socijalnu dimenziju. U ovom trenu neću komentirati izjave glasnogovornika MOL-a", rekao je Plenković.

Izjavio je da kao tehničku informaciju doživljava Interpolovu odluku o odbacivanju zahtjeva hrvatske strane da obnovi tjeralicu za predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija te dodao da se, koliko zna, pred hrvatskim pravosudnim tijelima nastavlja proces pokrenut protiv čelnika MOL-a.

Hernadi je još 2013. pred zagrebačkim Županijskim sudom optužen da je dao 10 milijuna eura mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, čime je MOL-u osigurao upravljačka prava u Ini, no do danas je ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu. MOL je u više navrata odbacio te optužbe tvrdeći da nikad nije podmitio nijednog političara i nije dao novac da bi stekao upravljačka prava u Ini.

Na nedavnoj generalnoj skupštini Interpola preglasan je hrvatski zahtjev da se produlji crvena tjeralica za Hernadija, a njegov je odvjetnik u medijima izjavio da je Hrvatska crvenu Interpolovu tjeralicu iskoristila u političke svrhe.

"Tehnička informacija"

„Ovu informaciju koju smo zaprimili glede Interpola doživljavam kao tehničku informaciju“, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je postupak protiv Hernadija u Hrvatskoj pokrenulo Državno odvjetništvo pred zagrebačkim Županijskim sudom. „Taj je proces se, što se tiče naših pravosudnih tijela, koliko je meni poznato, nastavlja. I postoji mogućnost da se na razini suradnje u okviru EU razriješe eventualni sporovi koji u tome postoje“, dodao je.

Kao jedan od mogućih načina naveo je, na pitanje novinara, mogućnost da Županijski sud zatraži o tom slučaju preliminarno mišljenje od Europskog suda. „Ali to su tehnička, pravna pitanja. U svakom slučaju proces se, kad je riječ o hrvatskim pravosudnim tijelima, koliko je meni poznato, nastavlja. I nije ispolitiziran“, naglasio je premijer.

Postoje međunarodni mehanizmi suradnje, mi ćemo na tom inzistirati i taj se proces, što se Hrvatske tiče, i dalje nastavlja, ponovio je. (B.Š./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se