Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladin dogovor o strategiji

Plenković o izjavama glasnogovornika MOL-a: ''INA mora biti profitabilna''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Plenković kazao je kako od INE očekuje da osigura energetsku stabilnost.

Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati izjavu glasnogovornika MOL-a koji je jučer u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao da će MOL prodati svoj udio u INI, ako ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Plenković je rekao kako će svoj stav o tome iznijeti nakon što se na razini Vlade dogovori strategija za INU. Odbacio je tvrdnje da je pravosudni progon predsjednika uprave MOL-a Zolta Hernadija politički motiviran.

"INA mora biti profitabilna kompanija. Od ove naftne kompanije očekujem da osigura energetsku stabilnost i pridonosi zaposlenosti", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon što je bio jedan od govornika na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016. u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

"Pitanje INE ima socijalnu dimenziju"

"Vi znate da je moja Vlada prva koja je organizirala susret s Upravom Ine nakon nekoliko godina, za mene je INA strateška naftna kompanija, sve što radimo, radimo na objedinjavanju svih stručnjaka i onih koji se bave temom energetike kako bi dogovorili strategiju o INI. INA je pitanje energetske sigurnosti, ali ima važnu socijalnu dimenziju. U ovom trenu neću komentirati izjave glasnogovornika MOL-a", rekao je Plenković.

Izjavio je da kao tehničku informaciju doživljava Interpolovu odluku o odbacivanju zahtjeva hrvatske strane da obnovi tjeralicu za predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija te dodao da se, koliko zna, pred hrvatskim pravosudnim tijelima nastavlja proces pokrenut protiv čelnika MOL-a.

Hernadi je još 2013. pred zagrebačkim Županijskim sudom optužen da je dao 10 milijuna eura mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, čime je MOL-u osigurao upravljačka prava u Ini, no do danas je ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu. MOL je u više navrata odbacio te optužbe tvrdeći da nikad nije podmitio nijednog političara i nije dao novac da bi stekao upravljačka prava u Ini.

Na nedavnoj generalnoj skupštini Interpola preglasan je hrvatski zahtjev da se produlji crvena tjeralica za Hernadija, a njegov je odvjetnik u medijima izjavio da je Hrvatska crvenu Interpolovu tjeralicu iskoristila u političke svrhe.

"Tehnička informacija"

„Ovu informaciju koju smo zaprimili glede Interpola doživljavam kao tehničku informaciju“, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je postupak protiv Hernadija u Hrvatskoj pokrenulo Državno odvjetništvo pred zagrebačkim Županijskim sudom. „Taj je proces se, što se tiče naših pravosudnih tijela, koliko je meni poznato, nastavlja. I postoji mogućnost da se na razini suradnje u okviru EU razriješe eventualni sporovi koji u tome postoje“, dodao je.

Kao jedan od mogućih načina naveo je, na pitanje novinara, mogućnost da Županijski sud zatraži o tom slučaju preliminarno mišljenje od Europskog suda. „Ali to su tehnička, pravna pitanja. U svakom slučaju proces se, kad je riječ o hrvatskim pravosudnim tijelima, koliko je meni poznato, nastavlja. I nije ispolitiziran“, naglasio je premijer.

Postoje međunarodni mehanizmi suradnje, mi ćemo na tom inzistirati i taj se proces, što se Hrvatske tiče, i dalje nastavlja, ponovio je. (B.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene