Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novo povjerenje' prema kompaniji

Plenković: "Agrokor nije predao izvore vode i zemljište, ali je morao dati jamstvo za kredit"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu medijske navode da je Agrokorov povjerenik Ante Ramljak sklapajući aranžman o novome kreditu u ruke američkih banka i fondova, dao izvore vode, poljoprivredno zemljište i vrijedne kompanije, ističući međutim da se moralo dati jamstvo za zaduženje.

"Ne", odgovorio je premijer Plenković na novinarski upit je li povjerenik Ramljak u ruke američkih banaka i fondova predao izvore vode Jamnice, poljoprivredno zemljište Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci, Leda, kako su to naveli tiskani mediji, kao zalog za posljednji zajam od 480 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas"

Pritom je pojasnio da je za spas Agrokora ipak bilo ključno povratiti povjerenje te dobiti zajam.

"Od toga svježeg financiranja namireni su brojni dugovi dobavljača, OPG-ova, svih onih koji su bili izloženi u poslovnom odnosu s Agrokorom. To je jedan normalan proces, jer inače ja ne znam tko bi dobio kredit, a da za to ne postoji nekakvo osiguranje", dodao je premijer.

Naveo je da je 'novo povjerenje' prema kompaniji uspostavljeno upravo donošenjem novog zakona i postavljanjem izvanredne uprave što je 'u vrlo kratkom roku omogućilo da kompanija u takvim poteškoćama dobije nove vjerovnike i svježe financiranje'.

Ekonomska analitičarka Maruška Vizek ističe da je kompanija založila posljednje što ima kako bi se održala na životu, no tek će poslovni plan izvanredne uprave pokazati imaju li sva nova zaduženja smisla ili nemaju.

"Meni se čini da mi do sada nismo vidjeli nekakav novi poslovni model, novi poslovni plan funkcioniranja Agrokora. Izvanredna uprava je ipak čini se fokusirana prije svega na sklapanje te nagodbe", smatra Vitez.

Plenković boravi u dvodnevnom posjetu BiH tijekom kojega je u utorak posjetio Livno, Široki Brijeg i Mostar, gdje se sastao s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti.

U srijedu Plenković u Mostaru posjećuje Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u BiH utemeljen u kolovozu 2013. Boravak u BiH Plenković će završiti posjetom Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru gdje će razgovarati s vodećim ljudima te zdravstvene ustanove. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene