Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miče se sve što nije osnovna djelatnost

Plan outsourcinga: Na godišnjoj razini proračunu bi donio uštedu od oko 200 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pranje rublja, održavanje liječničkih kuta, utovar u kombije i transport u bolnicu. Sve to odvija se u specijaliziranim prostorima u Svetom Ivanu Zelini.

'Dnevno obrađujemo 12 tona, radi oko 30 - ak radnika. Prljava se roba sortira na prljavom dijelu, ulazi u proces pranja, prolazi kroz tunel i čista roba izlazi u čistoj zoni', kazala je Danijela Hublin, voditeljica praonice u Svetom Ivanu Zelini.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi"

Svoju uslugu prodaju KBC-u Zagreb, koji je na taj način uključen u dugoročan plan outsourcinga. Nezdravstveno osoblje, poput čistačica, pralja ili kuhara trebao bi preuzeti privatni sektor.

'Outsorsing je bitan prvo zbog materijalnog dijela, koji se može svesti na znatno manju razinu troškova, ti troškovi mogu biti i do 50 posto manji', kazao je Petar Matričić, direktor razvoja i kontrole kvalitete Krokoteksa.

Ovakav način poslovanja pokazao se vrlo uspješnim u brojnim europskim zemljama. Na godišnjoj razini hrvatskom proračunu mogao bi donijeti uštedu od oko 200 milijuna kuna, ali i ozbiljno naštetiti sektoru zdravlja, smatraju sindikati. Bilo kakvi poslovi vezani za bolnice, kažu, ne bi se trebali obavljati izvan samih bolnica.

>> Linić najavio nove uštede: Evo kojih će se radnika riješiti

'To je rizik koji nijedan ministar do sada nije preuzeo pa neće ni ovaj. Velika Britanija koja je mnogo uređenija zemlja nego mi. Onoga časa kad su uveli outsorsing u svoje ustanove, 30 posto bolničkih infekcija se povećalo', kazala je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Outsourcing praonica rublja u zagrebačkom KBC-u postoji već 10 godina. Uštede su, kaže ravnatelj, goleme, a higijenske kontrole rigorozne. 'Mi smo tada imali 80 ljudi u praonici od kojih je 20 posto uvijek bilo na bolovanju i praonica je radila s 25 posto kapaciteta. Danas tamo radi 40 ljudi, a oni operu pet puta više nego što je tada prao taj isti kapacitet', kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb, doktor Zlatko Giljević.

Ipak, neke specifične djelatnosti, kao što su čišćenje operacijskih dvorana ili kuhanje bolničke hrane, treba ostaviti nezdravstvenom osoblju. 'Teško je očekivati da netko izvana, bilo tko - hotel ili restoran može zadovoljit uvjete', kazao je Giljević. Detaljan plan outsourcinga trebao bi biti gotov do kraja godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene