Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Schengena

Plan je da se neumski koridor izolira ogradom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susjedna Bosna i Hercegovina se pita treba li Hrvatskoj dopustiti gradnju cestovnog koridora preko njezinog teritorija.

Hrvatska, naime, umjesto Pelješkoga mosta planira graditi tzv. koridor kroz Neum. Ideja nije baš blagonaklono dočekana u susjednoj državi. Bosanskohercegovački ministar prometa došao je umiriti Neumljane koji se plaše getoizacije grada zbog najavljene gradnje cestovnog koridora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U igri i most i Neum Barrosov zamjenik o Pelješcu: Koliko ja znam, nijedna solucija nije izabrana Slika nije dostupna Rješavanje problema Uskoro novi trilateralni pregovori o 'neumskom koridoru'

"Nesporna je činjenica da mi Neum ne želimo na bilo koji način izolirati", ističe Damir Hadžić, ministar prometa BiH. Neumljani su mu povjerovali, ali uz uvjet da se koridor udalji od grada. "Mi smo za autocestu koja ide Popovim poljem ili neko drugo rješenje koje neće djeliti općinu Neum na dva djela", kaže Živko Matuško, načelnik općine Neum.

Hrvatska strana od autoceste je odustala. Predlaže se brza cesta za slobodni prolazak i cesta s graničnim prijelazima za Neum i Hercegovinu na koje se dolazi preko kružnih tokova u Hrvatskoj. Pet i pol kilometara cesta izgradilo bi se za 40 milijuna kuna.

Pelješki most, vrijedan 2 milijarde kuna, je 50-ak puta skuplji. Mostu, kao i eventualnom tunelu, protive se i u BIH. Tamošnje vlasti uvjeravaju da se Hrvatskoj neće popuštati. "Nema trgovine Luka Ploče-neumski koridor. I što se tiče nas interesi bosne i hercegovine su na prvom mjestu", naglašava Hadžić.

Za domaće prijevoznike je ideja o koridoru kroz Neum prihvatljiva. "Mislimo da bi to jako puno značilo pogotovo kad bude šengenski režim za prijevoznike, Ne samo Hrvatske nego sve koji koriste ovaj koridor", smatra Marijan Banelli, predsjednik Udruge autoprijevoznika. Plan je da se brza cesta ogradi ogradom pa strogi schengenski pregledi ne bi bili potrebni. Pojednostavio bi se time prolazak roba i putnika. Ako se dvije zemlje na kraju i dogovore oko koridora, prije prve lopate blagosloviti ga treba i Bruxelles.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene