Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Matica hrvatskih sindikata javnih službi

'Plaće u javnim i državnim službama zadnje na redu za kresanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaće 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama mogu zadnje doći na red za kresanje jer ima puno drugih stavki u proračunu na kojima se može značajno uštedjeti, rečeno je na današnjoj sjednici Velikog vijeća Matice hrvatskih sindikata javnih službi.

U državnom proračunu i dalje ima ogroman broj nejasnih i neopravdanih izdataka kojima vlast kupuje birače, pa prije rasprave o smanjenju plaća učitelja, liječnika, policajaca i ostalih javnih i državnih službenika treba pročešljati takve troškove, istaknuo je dopredsjednik Matice Vilim Ribić. Sindikat smatra da prostora za smanjenje proračuna i preraspodjelu novca za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta ima prije svega u troškovima za javna poduzeća i poljoprivredne subvencije. Kroz nekontrolirane subvencije novci poreznih obveznika cure 'šakom i kapom', a u zadnje dvije godine potpore za poljoprivredu porasle su za 100 posto i sada su najveće u Europi, upozorava Ribić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sindikati javnih službi 'Očekujemo uspjeh na referendumu o Sporazumu o plaćama' Slika nije dostupna Gospodarsko socijalno vijeće 'Sindikati i vlada i dalje se ne slažu oko Zakona o osnovici plaća javnih službi'

Osim toga, sindikati traže odustajanje od gradnje Pelješkog mosta a ako je tako skup projekt Hrvatskoj nužan zbog schengenske granice, kako tvrdi Vlada, neka ga financira Europska unija. Neki ekonomisti iz Ekonomskog vijeća kažu mi da u Hrvatskoj ima bar 20 mostova koja treba izgraditi prije Pelješkog, a ja smatram da umjesto toga treba graditi vrtiće i škole i time pomoći demografsku obnovu Hrvatske, kaže Ribić. Sindikati i dalje predlažu uvođenja poreza na imovinu i SMS poruke, jer su to pravedne i solidarne mjere za pomoć radnicima koji gube posao. Također su izričito protiv bespovratnih potpora poduzetnicima pogođenim krizom.

Onaj tko ispliva iz krize zahvaljujući pomoći iz proračuna treba taj novac jednog dana vratiti, umjesto da ga troši na jahte i maybache, ističe Ribić uz dodatak da se poduzetnicima može izaći u susret tako što će im se omogućiti vraćanje tih sredstava kroz nekoliko godina, i to bez kamata. Kritizirajući Vladu zbog pritiska na sindikate da pristanu na smanjenje plaća, Ribić je ocijenio kako se radi o traženju alibija za njezine propuste zbog kojih bi na kraju Hrvatska morala tražiti pomoć od MMF-a.

Ako dođe MMF skresat će nam plaće, ali će barem napraviti reda u financijama, a vlast će tvrditi da su sindikati krivi za to jer nisu pristali na zamrzavanje plaća, kazao je dodavši kako se radi o 'licemjernoj politici'.

I predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je bio gost na sjednici Matice, ustvrdio je da se sindikati moraju svim silama oduprijeti zahtjevima za smanjenje plaća. Visoka kreditna zaduženost uzrokovana je lošom i nepravednom raspodjelom dohotka, i u svijetu i kod nas, pa nam treba preraspodjela dohotka, umjesto isticanja kapitala kao središta društva kojem se moraju podrediti interesi ljudi, kaže Sever.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene