Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Roditelji teško bolesne djece dobivaju status njegovatelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi,koje je Vlada jučer uputila u Hrvatski sabor, roditelji djece s najtežim invaliditetom i oštećenjem zdravlja moći će dobiti status roditelja njegovatelja, a država će im uplaćivati doprinose i mjesečnu plaću od 2.000 kuna.

Tako se ubuduće roditelji s djecom koja trebaju danonoćnu njegu više neće morati vraćati na posao nakon isteka sedmogodišnjeg roditeljskog dopusta, a status njegovatelja moći će zadržati do svoje 65 godine, bez obzira na djetetovu punoljetnost, kazao je Hini ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

Na osnovu toga statusa mogu dobiti i mirovinu, a ocjena najtežeg invaliditeta djeteta bit će trajna, tako da roditelji neće morati ponovo odlaziti na komisijska vještačenja.

Za razliku od ostalih izmjena u Zakonu o socijalnoj skrbi, koje će se početi primjenjivati od 1. listopada, odredbe o statusu roditelja njegovatelja stupit će na snagu osam dana nakon objave zakona u Narodnim novinama, odnosno ubrzo nakon što ga Sabor usvoji, što bi se, procjenjuje Ljubičić, moglo dogoditi do kraja ljetnog zasjedanja.

"Izmjene bi mogle biti u drugom čitanju Sabora još tijekom ljetnog zasjedanja, a ne bi trebalo biti nijednog zastupnika koji bi osporio uvođenje tih prava roditeljima", smatra ministar.

Kako ističe, radi se o velikom iskoraku za te roditelje i djecu,
unatoč primjedbama koje su se mogle čuti u javnosti da je neto iznos od 2.000 kuna mjesečno premalen.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 700 roditelja tako teško bolesne djece pa su te zakonske izmjene prvi veći iskorak u
olakšavanju njihova položaja.

Djeca i dalje zadržavaju sva ostala prava koja su im kao najtežim invalidima dosad pripadala, a za mnoge roditelje iznimno je bitno da se više neće morati vraćati na posao i prepuštati djecu ustanovama, ako financijski ne mogu podnijeti ostanak bez posla. Status roditelja njegovatelja mogu ostvariti i nezaposleni roditelji.

Tako riješen status roditelja koji skrbe o teško bolesnoj djeci ima svega nekoliko europskih zemalja, napominje Ljubičić.

Kako je najavio, procedura za dobivanje statusa roditelja
njegovatelja bit će brza i oko nje ne bi trebalo biti nikakvih
problema.

Također, za njezinu provedbu ne treba mijenjati Zakon o radu (ZOR) jer se u ovom slučaju radi o svojevrsnom lex specialis u odnosu na ZOR, s tim da je Ministarstvo zdravstva poslodavac roditeljima. Kako se radi o zaposlenju, oni se neće moći zaposliti na nekom drugom mjestu tijekom korištenja tog statusa.

Kao važne novosti u izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi Ljubičić navodi sažimanje i pojednostavljivanje postojećih 18 prava i oblika socijalne pomoći na šest, čime se, kako ističe, prava ne ukidaju već se smanjuje administracija i olakšava njihovo ostvarivanje.

Tako će dobivanje jedne vrste pomoći automatski podrazumijevati i neka druga prava, a bez dodatnih zahtjeva korisnika, napominje Ljubičić.

Uvodi se i patronaža u socijalnoj skrbi pa će roditelji i udomitelji moći dobivati besplatnu pomoć stručnjaka iz ustanova socijalne skrbi, defektologa, socijalnih radnika itd.

U sklopu izmjena zakona predviđeno je i da djeca bez roditeljske skrbi smještena u dječjim domovima i udomiteljskim obiteljima, koja redovno studiraju, primaju stipendiju od 400 posto socijalne osnovice, odnosno 1.600 kuna mjesečno, a neće je izgubiti niti ako iz opravdanih razloga padnu godinu.

Uvodi se i odredba da se doplatak za djecu više ne smatra prihodom prilikom izračuna pomoći za uzdržavanje višečlane obitelji.

Također se za stručne radnike u socijalnoj skrbi uvodi mogućnost osnivanja strukovnih komora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene