216855
216855
216855
216855
216855

Plaća se neće moći isplatiti bez uplate doprinosa; Banke: Mi to ne možemo kontrolirati

  • , 02.02.2012., 07:37
  • Autor:
  • komentara

Vlada će vrlo brzo donijeti uredbu po kojoj se plaće više neće moći isplatiti dok se ne uplate doprinosi, najavio je ministar Mirando Mrsić.

 
 
 
 

Nakon sastanka premijera Zorana Milanovića i ministra rada i mirovinskog ustava Miranda Mrsića sa sindikalnim čelnicima Mrsić je upozorio na problem neisplate doprinosa zbog čega posljednjih godina u fondove nije uplaćeno ukupno čak 17 milijardi kuna.

Vlada će vrlo brzo donijeti uredbu po kojoj se plaće više neće moći isplatiti dok se ne uplate doprinosi, najavio je Mrsić.

>> EKSKLUZIVNO Hrvati spremni na odricanje, vjeruju mjerama Vlade!

Krešimir Sever podsjetio je da se u vrijeme nekadašnjeg SDK (Služba društvenog knjigovodstva) nisu mogle isplaćivati plaće bez doprinosa te naglasio kako bi se danas, u informatičkoj eri morao izgraditi sustav u kojem se ne može dogoditi neisplata plaća ili doprinosa.

Mi od 1. veljače uvodimo sustav prema kojemu će pri isplati neto plaće, ako se ne uplate doprinosi, razliku doprinosa platiti bankarski sustav koji vodi platni promet, rekao je dan prije ministar financija Slavko Linić.

Banke: Nemamo mogućnost razlikovati vrstu uplate ili isplate

Hrvatska udruga banaka (HUB) poduprla je danas najavu ministra financija Slavka Linića oko osiguranja discipline u financijskom sustavu, no smatra da postoji nekoliko razloga zbog kojih kontrola isplate doprinosa nije tehnički moguća.

iz HUB-a ističu kako već postoji obveza poslodavcima da isplaćuju doprinose do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec. Kontrola isplata doprinosa u sustavu platnog prometa tehnički nije moguća, kažu u HUB-u navodeći za to nekoliko razloga - banke nemaju mogućnost razlikovati vrstu uplate ili isplate, jer prema postojećoj regulativi na platnim nalozima vrsta uplate/isplate nije obavezni podatak i ne treba se prenositi kroz sustav.

Banke, navode, nemaju (niti trebaju imati) saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi na neki način mogle kontrolirati točnost izračuna. Poslodavci, ističu iz HUB-a, imaju pravo imati otvorene poslovne račune u više banaka i imaju slobodu izbora plaćanja bilo koje obveze s bilo kojeg računa ili u nekoliko puta s jednog računa, što u praksi znači da dio zaposlenika može primati plaću preko jedne banke, dio preko druge, a doprinosi se plaćati preko treće i četvrte. Svatko, dodaju, ima pravo odlučiti i isplaćivati osobne dohotke u gotovini, što je skupo i nepraktično, ali u tim slučajevima nemoguće je kontrolirati uplate doprinosa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se