Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Uskoro nastupa u Hrvatskoj

Pjeva na mongolskom, tibetanskom i mandarinskom, a Hrvatsku je opisala najljepšim riječima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret najvećoj hrvatsko-kineskoj glazbenoj manifestaciji Silk Road Festivalu razgovarali smo s pjevačicom nesvakidašnjega glasa koja pjeva u jednom od najpoznatijih i nagrađivanih bendova koji spajaju mongolsku kulturu sa svjetskom glazbom. Daiqing Tana autorica je pjesama koje izvodi, a posebno je zanimljiva jer pjeva na mongolskom, tibetanskom, mandarinskom, ali i u nelingvističkim tonovima.

Daiqing Tana karijeru je započela 2006. godine, a tada je i postala dio Haya benda. Glazba je u njezinu životu prisutna oduvijek jer je njezina majka poznata pjevačica etno mongolske glazbe. Odrasla je u pokrajini Qinghai u istočnom dijelu Tibetanske visoravni gdje brojne različite etničke grupe žive zajedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 11.8.2017. Silk Road Festival: Najveća hrvatsko-kineska glazbena manifestacija

Živjela sam na visoravni, na velikim nadomorskim visinama gdje žive i Mongolci, Tibetanci, Hui i brojni drugi. Imamo velike, mistične planine i jezera, snježne planine i zelenilo, a divljina je tamo poput one na mjesecu. Sjećam se jezera Qinghai. Kada se vratim u rodni grad, moje je srce puno energije, povezano s prirodom.

Upravo priroda toj talentiranoj pjevačici služi kao inspiracija. Vrsta glazbe kojom se bavi njezin Haya bend naziva se „world music“. Iako točna i jedinstvena definicija ove vrste glazbe ne postoji, mnogi glazbeni teoretičari slažu se da je riječ o glazbi koja se svrstava u suvremenu popularnu glazbu u kojoj se isprepleću iskustva mnogih kulutra. ''Ovom vrstom glazbe omogućeno mi je neprekidno učenje o nomadskoj glazbenoj kulturi i u njoj sam uspjela pronaći svoj unutarnji glas“, kaže pjevačica Daiqing Tana. Cilj joj je da pjesme koje izvodi prenose želje o harmoničnom suživotu između ljudi i prirode. Na mongolskom jeziku riječ „Haya“ znači „granica“, a kako pjeva na brojnim jezicima, ali i zvukovima bez artikuliranih riječi, i sama pokazuje kako glazba nema nikakvih ograničenja.

Najveća pohvala za rad u glazbenom svijetu

Skromno kaže kako sve pohvale brzo zaboravi, no jedna ju je situacija posebno dirnula. ''Sjećam se da je na jedan od mojih koncerata došla gluhonijema trudnica sa suprugom. Nakon nastupa oboje su došli do mene i njezin mi je muž rekao da ona ne čuje, ali da njezino dijete u trbuhu može čuti moju glazbu i da su zbog toga ovdje. Mislim da je to najdragocjeniji dar glazbe“, kaže pjevačica Daiqing Tana.

 

A post shared by 真愛久 (@generalcastelli) on

Najbolje glazbeno iskustvo

Nastup koji će zauvijek pamtiti opisala je kao „iskustvo bez presedana“. Prije nekoliko godina pozornica je bila postavljena na brdu s predivnim pogledom na golemi travnjak. Tamo je bilo više od 10 tisuća konja koji su hodali u stadu, opisuje Daiqing.

S bendom Haya 11. kolovoza nastupit će u pulskoj Areni u sklopu Silk Road Festivala o kojem više možete saznati u razgovoru s jednim od suorganizatora, koji je članove benda opisao riječima 'jedinstveni, mistični, iznimno talentirani i posvećeni glazbi'.

Neobičnoj i zanimljivoj pjevačici ovo je prvi posjet Hrvatskoj i iako je Lijepu Našu do sada vidjela samo na fotografijama, čula je kako zemlju u koju uskoro dolazi mnogi opisuju riječima „Kada je raspoređivao polja po svijetu, Bog je sva najljepša ostavio Hrvatskoj“. Očekuje da nakon nastupa u pulskoj Areni Hrvati zapamte njihovo glazbeno stvaralaštvo.


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene