Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog zakona u prometu

Prijedlog zakona: Pješacima obavezan reflektirajući prsluk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa policija najavljuje oštrije kažnjavanje agresivnih vozača. Na autoceste se uvode kamere, a i pješaci će morati razmišljati kakvi izlaze na prometnice.

Nova moda među pješacima mogao bi postati reflektirajući prsluk, ako predložene izmjene zakona budu prihvaćene u Saboru. Možemo zaboraviti i na vozačku solidarnost u prometu, kazna za blendanje dugim svjetlima iznosit će 2 tisuće kuna.

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta" Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura!

Pješaci koji budu odbijali nositi reflektirajući prsluk policija će kazniti s 300 kuna. Predložene izmjene Zakona donose još kazni. Vožnja bez kacige kažnjavat će se s 1000 kuna. Automobil neočišćen od snijega donosi kaznu od 700 kuna. Agresivnim vozačima za ulijetanje u škare, oduzimanje prednosti, pretjecanje u tunelu ili kolone prijeti slijedit će 3000 kuna kazne. Vozači u suprotnom smjeru mogu računati s 5 do 15 tisuća kuna kazne ili 60 dana zatvora. Stručnjaci upozoravaju da bi kazne trebalo definirati prema primanjima prekršitelja.

Kazne u normalnim okvirima

'Treba biti razuman i u cijeloj ovoj priči pokušat te kazne svest u realne okvire', rekao je Stanko Smodlaka, stručnjak za promet.  80 kilovata nova je povišena granica jačine automobila koje mogu voziti mladi vozači.

Zahvaljujući Ustavnom sudu ukida se dvostruko kažnjavanje vozača koji počine prekršaj, a imaju do 0,5 promila alkohola u krvi. No, kažnjavat će se trkače po autocestama. Postavit će se kamere pa takvima ni blendanje neće pomoći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene