Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HBK o kulturi rada

'Pitanje radne nedjelje vlast je potpuno prepustila poslodavcima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Potrebno je da čovjek bude na prvom mjestu, a ne rad', jedna je od glavnih poruka s današnje konferencije za novinare Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupi su govorili o petom Hrvatskom socijalnom tjednu, to jest, kulturi rada u Hrvatskoj koju su ocijenili lošom. 'Potrebno je da bude čovjek na prvom mjestu, ne rad, nego čovjek i da je čovjek onaj koji treba biti u središtu i da čovjek treba imati svoje dostojanstvo i čovjek ima pravo na rad i pravo na zaradu da bi mogao živjeti on i njegova obitelj', poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Pročitajte i ovo Hrvatska biskupska konferencija Rezultati ankete Kako ocjenjujete izjavu Hrvatske biskupske konferencije? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Vladimir Dugalić Iustitia et pax Oglasili se biskupi oko izbora: Poručili građanima da se ne daju zavesti, imaju poruku i za Milanovića

Sa žaljenjem treba i ovdje reći kako je pitanje neradne nedjelje i reguliranje radnog vremena suvremena hrvatska vlast posve prepustila poslodavcima, rekao je monsinjor Košić Bozanić je rekao i kako oni koji su proizveli krizu nude tehnička, a ne moralna i etička rješenja. 'Tehnička rješenja su ona koja ne uzimaju u obzir cijelog čovjeka nego samo dio čovjeka, odnosno jedan dio čovjekove aktivnosti. Trebamo svi nastojati uzimati čovjeka u obzir, svatko na svom mjestu i svatko na svom položaju', dodao je Bozanić i podsjetio na upozorenja pape Benedikta XVI. da tehnička rješenja imaju svoja ograničenja i da ne mogu riješiti bitna pitanja ljudske egzistencije.

'Bitni problemi s kojima se čovječanstvo danas suočava etičke su naravi i tu treba tražiti riješenje problema', rekao je.

Kardinal Bozanić rekao je da smo danas 'svjedoci mnogobrojnih kriza koje pogađaju čovječanstvo, od ekološke koja je registrirana '70 ih godina prošlog stoljeća pa sve do najnovije, financijske koja je svima postala brzo vidljiva jer je brzo prerasla u gospodarsku, u socijalnu, te konačno sve više i u političku krizu'.

Biskupi su se dotakli i problema Đakovštine. 'Odjedanput taj gigant Slavonije dolazi na prve stranice novina, ljudi ostali bez posla, to su tragedije, ja sam onda intervenirao zamolio sam gospođu premijerku i nadležno ministarstvo da nešto poduzmu, da ti radnici ne ostanu na cesti, oni to nisu zavrijedili', rekao je monsinjor Marin Srakić.

Na pitanje o slučaju Dajla Srakić je rekao da se ono što su izjavili odnosi na kanonsko pravo. 'Nismo ulazili u odnos koji ima država, pokušali smo na neki način humanizirati taj slučaj, ne da se to riješi u tri dana nego neka se sjedne i pokuša to riješiti na dobro i biskupije i tih redovnika koji su to izgubili. Kako će se riješiti, mi biskupi nismo mentori, ali smo bili pozvani da pomognemo i jednoj i drugoj strani, u tom smislu i razgovarali sa Sv. Ocem i nadležnima', rekao je Srakić.

Govoreći o svijetu rada i pitanju nezaposlenosti monsinjor Vlado Košić rekao je da su ta 'pitanja zanemarena ili su predana u pitanja beskompromisnog kapitala gdje su poslodavci vrhovni zakon'. 'Sa žaljenjem treba i ovdje reći kako je pitanje neradne nedjelje i reguliranje radnog vremena suvremena hrvatska vlast posve prepustila poslodavcima', rekao je Košić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene