Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaokreću li ulijevo?

Pitanje mjeseca: Kuda ide HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mostu se ne slažu s ocjenama kako će se i u HDZ-u dogoditi tenzije zbog ideološkog skretanja ulijevo - davanja resora obrazovanja HNS-u, zbog čega se posebno iščekuje što će o svemu reći Davor Ivo Stier. Iako su ga dobar dio suradnje, sve do naprasnog razrješenja ministara, uglavnom hvalili, sada za premijera Andreja Plenkovića govore kako nema sustav vrijednosti, već samo vlastitu ambiciju.

Još od razlaza s Mostom HDZ Andreja Plenkovića ne svira glazbu prema ukusu potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera, umjesto premijerova preslagivanja zagovarao je drugi put.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Parlamentarni izbori Andrej Plenković: "Predsjednik buduće Vlade sigurno neće biti on" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

"Smatram da bi u takvoj situaciji najpoštenije bilo ići na nove izbore", kazao je Stier još 16. svibnja. 

Dok se špekulira o njegovoj mogućoj ostavci zbog koalicije s HNS-om, Stier je najavio da će o svemu sutra dati izjavu. Zbog HDZ-ova saveza sa, barem deklarativno, lijevim HNS-om predsjednik Sabora ne očekuje probleme u stranci.

"Zatvarati se u ideološke, koji očito više ne mogu formirati većine u parlamentu, niti s lijeve niti s desne strane, znači generirati tu nestabilnost i u idućem razdoblju", kazao je u subotu o toj temi Gordan Jandroković.

Protiv HDZ-a okrenula se trojka - Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović. Oni će osnovati svoju stranku.

"Ovi događaji sigurno neće ostati bez dubljih, političko-stranačkih konzekvenci", smatra Hasanbegović.

Premijer je u petak osudio bilo kakve teške riječi upućene zastupnicima manjina i za potpredsjednika Sabora postavio Furija Radina. Zastupnik Glasnović to ne gleda kao skretanje ulijevo, jer mu HDZ, kaže, ni ne predstavlja pravu desnicu.

"U Hrvatskoj nikad nije bila jedna istinska desna stranka na vlasti. Tto su sve bivši kadrovi, isti mentalni sklop, iste radne navike", ističe Glasnović.

Premijer je ideološki omekšao i kada je u pitanju kurikularana reforma. Prihvatio je HNS-ov prijedlog nove ministrice obrazovanja. Bivši partneri u Vladi smatraju da Plenković ni nema posebnu ideologiju kao ni vrijednosni sustav.

"On je slobodno mogao 2011. ući u HNS. Samo što je procijenio da u HDZ-u ima nekakve veće šanse za uspjeh. Do vrijednosti on puno ne drži, njega vodi isključivo želja za opstankom na vlasti", govori o premijeru Mostov politički tajnik Nikola Grmoja.

Ta želja zasad rezultira time da imamo Vladu u kojoj jedan potpredsjednik sudjeluje u Hodu za život, a drugi na Zagreb Prideu. Tek treba vidjeti kako će funkcionirati, recimo oko poreza na nekretnine ili Zakona o braniteljima.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene