Nerijetko ga prije konzumacije operemo i ogulimo. Ono što mnogi zaboravljaju je da se najveća vrijednost zapravo skriva upravo u kori. No, uporaba raznih pesticida danas mnoge potiče da izbjegavaju koru. Zato smo istražili, je li taj strah opravdan?
Kora voća, ali i povrća krije mnoge vrijedne sastojke. 'Ima dosta takozvanih dijetalnih vlakana, pektina, celuloze, tu se nalaze i minerali i vitamini', rekla je ph.d. Branka Levaj s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Ima i visok antioksidativni učinak. Čak i ako je nećemo jesti bilo bi dobro, primjerice, povrće kuhati s korom.
>> Apsurdno: Možemo hraniti pola Europe, a uvozimo jagode iz Perua i jabuke iz Poljske!
'Ako kuhamo krumpir s korom onda će se puno manje vrijednih topivih sastojaka izgubiti u vodi', rekla je Levaj. Kora banane, kivija, naranče, krastavca - svaka nosi druge vrijednosti, no mnogi su skeptični. Neki nastoje što manje guliti, dok se drugi boje pesticida pa gule. Da stopa pesticida u hrani ne bi prelazila dopuštenu razinu, pazi Služba državne sanitarne inspekcije.
400 grama na dan
'Može se reći da u Hrvatskoj prevladava zdravstveno ispravna hrana, uzima se veliki broj uzoraka. Godišnje se provodi u 4 faze monitoring', izjavila je Valentina Zoretić Rubes iz Službe državne sanitarne inspekcije. Monitoring proveden lani na nasumično odabranih 420 uzoraka voća i povrća pokazao je da njih čak 72 posto ne sadrži uzorak pesticida. Razinu pesticida iznad dopuštene imao je tek jedan komad iz uzorka.
Voće i povrće važno je za naše zdravlje. Zato bi ga trebalo jesti barem 400 grama na dan, ističe profesorica Levaj. Ukloniti koru, ili ne- tu će vam najviše pomoći vlastiti instinkt.
-
Organizacija rada
Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno
-
Proljeće na pauzi
VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg
-
Prekršajni nalog
FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica