Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Savjeti onih koji znaju

'Mala znaš kaj... Ljubav ti je precijenjena. Ljubav nije dovoljna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponekad je dovoljno sjesti na kavu sa starijima i postaviti pitanje o - pravim životnim vrijednostima.

Na svijetu postoje dvije vrste ljudi. Prvi su oni koji će vam pekmezasto reći da je baš danas najromatičniji dan u godini i da jedva čekaju da vide što im je partner pripremio za večeras. Drugi su oni koji će rigati vatru i reći da Valentinovo najobičnija izmišljotina potrošačkog društva te da ako nekoga volite, pokažite mu to svaki dan, a ne samo 14. veljače.

Pročitajte i ovo Danas je Valentinovo Dan zaljubljenih Tko je Sveti Valentin? Zaštitnik zaljubljenih i romantični mučenik uz kojeg vežemo crvene ruže, srca i čestitke Za ljubav nikad nije kasno (Foto: Dnevnik.hr) Mjesec ljubavi Za ljubav nikad nije kasno: Najstariji ženik u Hrvatskoj ima 97, a nevjesta 92 godine

Bilo kako bilo, 14. veljače neće vas ni ove godine zaobići bez obzira na to jeste li ili niste u vezi. U slučaju da vas današnji 'praznik' ipak potakne na razmišljanje, možda se upitate - kako bi veze uopće trebale funkcionirati? Postoje li ikakva pravila u ljubavi? Zašto nemam dečka/curu? Griješim li u nečemu? U čemu?

Priznali mi to sebi ili ne, većina nas voli misliti kako znamo baš sve o svemu, pa tako i o ljubavi. No, nisu nam kao klincima bezveze govorili da treba slušati starije koji o nekim stvarima znaju više od nas. Na tragu toga potražili smo neke savjete o ljubavi i vezama od naših starijih sugrađana, baka, djedova, teta, susjeda...

Gospođa Elena udala se vrlo mlada, sa svega 18 godina. To je tada u njenoj rodnoj Makedoniji bilo normalno, kaže nam. Većinu života provela je u braku, no posljednjih 15 godina je udovica. Danas, sa svoje 84 godine svjedoči ljubavnim zavrzlamama svojih unuka. 'Prekinuli su. Evo, ona već dva tjedna plače čim zatvori vrata svoje sobe. Cure moje bolje vam je bez takvih, ne dajte se zajeb*****. Ako vas ne sluša, pozdravite se s njim i svatko na svoju stranu', kaže nam gospođa Elena.

S njom se ipak ne slaže njena susjeda, Ivanka. Godina su istih, no ona je, kaže, svom suprugu uvijek išla na ruku. 'Mene su tak učili. Ja sam njemu i kuhala i prala i čistila, on je samo komandiral. Al nije mi uvijek to bilo po volji. Al kaj buš... Ak ga voliš bila buš kuš. Al volil je i on mene. Znam ja to', kaže nam teta Ivanka koja je od prošle godine udovica, ali nijedan dan, dodaje, ne prođe a da ne poželi da je njen pokojni suprug kraj nje.

S tetom Elenom i tetom Ivankom svaki dan kavu pije i teta Milena. Ona jedina od 'cura iz društva' nije udovica. 'Mala znaš kaj... Ljubav ti je precijenjena. Ljubav ti nije dovoljna. Kaj vam znači kaj se volite ak ne znate kak treba izaći na kraj jedan s drugim. Možete se vi voljet do neba, al ak se ne naučite podnositi, brzo se budete razišli', kaže teta Milena čiji je suprug, striček Darko u tim trenucima igrao šah s dečkima u obližnjem sportskom centru.

Pa smo odlučili vidjeti i što nam ovi čili mladići u najboljim godinama imaju za reći o ljubavi i vezama...

Stričeka Darka našli smo tamo gdje nam je teta Milena i rekla da ćemo ga naći. Ali nije igrao šah nego belu. 'Ja ti tak velim da igram šah jer onda ona misli da vježbam mozak. A i bela je za vježbanje mozga dobra. Igraš belu? Igraš? Ko te naučil? Deda? Tak treba...', kaže nam striček Darko, otac troje djece, sedmerostruki djed i odnedavno pradjed.

Pitanje o ljubavi pokušao je elegantno zaobići pitavši me treba li zvati na solo dečka ili na devetku bizec. (Znalci će znati.) Zvao je pika i zamolio da pričekam dok ne odigra to dijeljenje. 'A ljubav, ha? To si me pitala? To sad za ovo Valentinovo kaj bude bilo?', pita nas i dalje izbjegavajući razgovor o ljubavi jer dečki, ni u njihovim godinama, očito ne pričaju baš otvoreno o takvim stvarima.

'Volim ja svoju ženu. Ne bi bil s njom sto godina da ju ne volim. Ma zna ona to. Ja to ne kažem baš na glas, ali zna ona. Ne bi ni ona bila zmenom sto godina da misli da ju ne volim', kaže nam striček Darko.

Pitali smo dečke i je li ljubav dovoljna. 'Aaaaaa ne. Joj, kako bi bila dovoljna? Pa imaš tu cijeli asortiman stvari koje su bitnije od ljubavi. Posebno kad si oženjen preko pedeset godina kao mi. Joooj. Preko pedeset godina sam oženjen. Kako je to prošlo', ubacuje se Darkov kartaški partner, striček Mile.

'A ja ti se jako volim šaliti, samo što njoj više moje šale nakon pedeset godina nisu smiješne. Tako da sam ja sretan kad nju uspijem nasmijati. Eto. A gle, ona kuha meni svaki dan. Najmanje što mogu je nasmijati je', dodaje Mile.

'Ajde dosta osjećaja, 5:5 smo, moramo odigrat pobjedničku partiju', kaže striček Darko i ne tako diskretno završava razgovor o ljubavi i vezama.

I eto... Što reći, nego, volite se, ali imajte na umu da ljubav nije dovoljna. Ubacite u recept i malo smijeha, poštivanja i razumijevanja i ne biste trebali pogriješiti. U teoriji... Vidjet ćemo kako to funkcionira u praksi.

(Ne)sretno Valentinovo! Ovisi kojoj skupini s početka ove priče pripadate.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene