Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRADONAČELNIK ODGOVORIO

Pismo ogorčenog vatrogasca: Hoće li vatrogasci uskoro postati heroji burze rada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Facebook stranici "Vatrogasci - Oni su naši heroji" objavljeno je pismo jednog vatrogasca gradonačelniku Metkovića Daliboru Milanu. Gradonačelnik odgovara da je sve to dio prljave kampanje Mosta, ali da i dalje svima pruža ruku suradnje.

Pismo ogorčenog vatrogasca iz Metkovića upućeno gradonačelniku Milanu prenosimo u cijelosti: 

Pročitajte i ovo Požar plastenika u Ludbregu - 2 Traje očevid FOTO/ VIDEO Veliki požar u Ludbregu: Vatra progutala plastenike i strojeve, ozlijeđen vatrogasac Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

"Poštovani gospodine Milan, s obzirom da su, kako stvari stoje, metkovski vatrogasci najveći problem ovog grada, odlučio sam reći par riječi o tome.

Prije svega želim da građani znaju istinu, a želim i Vama da se prestanete sramotiti, jer kao pravnik (ma gdje god taj fakultet upisali, pa i gdje ga na kraju završili, pa kako god posao dobili i koliko god na njemu naučili) morali bi ste znati da se Plan zaštite od požara i tehnoloških eksplozija za grad Metković nalazi upravo kod Vas u gradu, tako da sam siguran da znate koliki broj vatrogasaca mora imati JVP Metković.

Naravno, sada kalkulirate jer je bivši gradonačelnik od Vas kao jedan od uvjeta (naravno uz danas ukinuti parking) za njegove dvije ruku u vijeću tj. za održavanje većine zatražio i davanje otkaza čak sedmorici vatrogasaca. E ajmo sada redom.

1. Lažete i obmanjivate javnost da JVP Metković ima 23 vatrogasca, jer ima ih točno 22. Razlika između 22 i 23 je ogromna, cca 90.000,00 kn godišnje (bruto plaća)

2. Od 22 vatrogasca 20 je operativaca (1 administrativni referent i serviser vatrgoasnih aparata nisu operativci, što znači da ne sudjeluju na intervencijama). Od 20 operativaca 19 ih radi u smjenskom radu a zapovjednik radi od pon-pet 8 sati dnevno. Znači imamo 3 smjene po 5 vatrogasaca i 1 smjenu sa 4 vatrogasca. Uzmite u obzir da su uvijek 3 vatrogasca u prosjeku na godišnjem odmoru, slobodnim danima ili bolovanju, što im zakon daje za pravo. Kao laika u ovom poslu i Vas i sve ostale pitamo jeli ovo malo, dovoljno ili previše?

Samo ću vas podsjetit na katastrofalni požar iz 2013 (tada je postrojba imala 15 operativnih vatrogasaca) u ulici Ante Starčevića nakon eksplozije plinske smjese. Nažalost jedna osoba je smrtno stradala, a kao prva smjena po dojavi su došla ni manje ni više nego točno 2 VATROGASCA S 1 VOZILOM. Usporedbe radi, u svakom normalnom gradu koji drži do sigurnosti svojih građana na takav požar po dojavi izlazi minimalno 8 vatrogasaca s 2 vozila.

3. Kada vi ne želite reći evo ja ću reći da prema procjeni ugroženosti JVP Metković mora imati 18 operativnih vatrogasaca ( što je više nego žalosno), a evo vi ih imate 20. Zanima me kad će te već imat muda popustit onome koji to traži od Vas, na koji će te način izvršiti selekciju između njih 7 i koju će te to dvojicu HEROJA otpustiti ?

4. I sada najbitnija stvar koja je ključ svega. JVP Metković prema Zakonu o vatrogastvu ima OBVEZU vatrogasne intervencije obavljati isključivo na području grada Metkovića i općine Zažablje s kojom ima potpisan ugovor (nadam se da će ugovor uskoro biti raskinut jer je mjesečni iznos koji općina plaća u velikom nesrazmjeru sa stvarnim troškovima na štetu postrojbe). Svaki izlazak na područje druge jedinice lokalne samouprave postrojba vrši se isključivo na poziv glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika.

E vidite, JVP Metković već godinama na poziv policije, centra 112 i samih građana izlazi na sve tehničke intervencije i požare zatvorenih prostora na područje grada Opuzena te općina Zažablje, Slivno, Kula norinska i Pojezerje. I sve zato jer njihove načelnike i gradonačelnike zaboli ona stvar za sigurnost građana i vatrogastvo, pa dragi građani Metkovića to financirate vi. Brojkama to zvuči ovako: Sa 19 operativnih vatrogasaca JVP Metković djeluje na području koje nastanjuje 26.112 stanovnika, te se prostire na 283,91 km², što čini 18,71 % Dubrovačko – Neretvanske županije. I sad vi meni recite je li to normalno?? U ovoj državi da, i evo kaže naš gradonačelnik da je i to puno pa će on to smanjit. Super.

Uvaženi gradonačelniče, ja ću Vam dati jedan prijedlog. Neka UV JVP Metković donese odluku da neće izlazit na intervencije izvan grada Metkovića osim po pozivu glavno županijskog vatrogasnog zapovjednika, i neka o tome obavijesti policiju i centar 112. U tom trenutku izravno se dojava vrši DVD-ovima navedenih jedinica lokalne samouprave (premda ne znam kako kad osim 4 ljetna mjeseca nemaju stalna dežurstva). Pitam se kako će reagirati vaši stranački načelnici i gradonačelnici spomenutih jedinica lokalne samouprave, a najviše se pitam kako će te to opravdati Vašem velikom vođi Andreju.

Toplo se nadam da ovi, kako ih do Velike gospe svake godine zovete HEROJI, nakon 1.10. neće biti HEROJI BURZE RADA. A osobno Vam obećavam da i ako budete imali takva "muda", na jednoj od narednih sjednica nakon toga netko će kao i danas pitati. "A tko će platit i odštete vatrogascima koje moramo vratiti na posao ? Hoće li odgovarati netko za to ? Dado ili Stipo ? "...zna se

Pozdrav svim vatrogascima ma gdje god bili! p.s. PO POTREBI HEROJI, PO POTREBI UHLJEBI"."

Odgovor gradonačelnika Milana

Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića, kaže da je sve to dio prljave kampanje Mosta. I njegov odgovor objavljujemo u cijelosti. 

"Mostove prljave kampanje i uvrede neće me zaustaviti u ispunjavanju predizbornih obećanja.

O lošem stanju u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Metković, o njenoj financijskoj, materijalnoj i kadrovskoj devastaciji tijekom četiri godine Mostove apsolutne vlasti u našem gradu, o činjenici da u tom razdoblju metkovski vatrogasci nisu dobili nijedan novi kombinezon ili čizme - dovoljno je rekao Sindikat profesionalnih vatrogasaca.

Između ostalog, ovih su dana zaposlenicima JVP Metković - po tužbama koje su podnijeli - presuđene prve isplate božićnica koje im je bila protuzakonito uskratila bivša vlast. Toliko o Mostovoj "brizi" za vatrogasce, pri čemu je bivša vlast svojom samovoljom financijski oštetila i sve svoje sugrađane jer će Grad Metković morati platiti i sudske troškove tih postupaka.

No takva već poslovična, blago rečeno, Mostova neodgovornost nas ne začuđuje budući da im to nipošto nije prvi put: Metkovke i Metkovci itekako znaju koliko im je bivša vlast duboko zavukla ruku u džep kada je protuzakonito, uljuljkana u osjećaju svemoći i nedodirljivosti, otpustila četiri zaposlenika gradske uprave kako bi na njihova mjesta dovela svoje kadrove. Sada, kada su otpušteni zaposlenici sudskim presudama vraćeni na posao, uhljebljenim mostovcima niti ne pada na pamet napustiti fotelje u koje su postavljeni, tako da Grad Metković mora isplaćivati osam plaća za četiri radna mjesta! Toliko o "štedljivosti" Mosta i brizi za gradske financije.

Upravo kako bi pokušao skrenuti pozornost s nepobitnih činjenica o "uspjesima" svoje vlasti, Most i nastavlja s onim jedinim što zna - prljavom kampanjom i kompulzivnim gomilanjem kleveta i uvreda na moj račun. Predvidivo i već pomalo dosadno, jedino što to ponekad izravno čine članovi i članice vodstva Mosta ili, kao u zadnjem slučaju, anonimni izvori.

Novi val kleveta i uvreda na svoj račun promatram i kao nervoznu reakciju izbornih gubitnika jer ispunjavam svoja predizborna obećanja.

I dalje svima pružam ruku suradnje na dobrobit našega voljenog grada, ali podjednako tako vodstvu Mosta poručujem da me njihove prljave kampanje, medijske podvale i agresivni ispadi neće zaustaviti u ispunjavanju predizbornih obećanja te u uvođenju reda u naš grad i iskrenom pomaganju našim vatrogascima - za koje bivša vlast u četiri godine nije ništa dobrog napravila. Samo štetnog.
Na Mostu je odluka hoćemo li nastaviti suradnju za dobrobit naših građana."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene