Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pirotehničarima predao nezakonito držano oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnik Slunjskih Moravaca predao je jučer pirotehničarima karlovačke Policjske uprave ručni raketni bacač "zolju", puškomitraljez M-53, 10.500 komada metaka, 12 kilograma eksploziva, 32 mine, šest kilograma baruta i 220 metara štapina, priopćila je danas karlovačka policija.

Glasnogovornica PU-a Tanja Petrić kaže da je riječ o dragovoljnoj predaji na poziv te za vlasnik neće biti kažnjen za nezakonito držanje ubojitih sredstava.

Pročitajte i ovo Marko Balen Zbog mraka prekinut očevid U Lici poginuli pirotehničari: "Nagađa se da je riječ o dvije mine koje su se aktivirale istodobno" Slika nije dostupna Kriminalističko istraživanje VIDEO Šok na plaži: Policija izvadila bombe koje je uočio ronilac koji se tamo svakodnevno kupa

Ako bi policija takvo nezakonito oružje otkrila u redovitu radu, u razrješavanju nekog kaznenog djela ili zbog nasilja u obitelji, vlasnik bi odgovarao i kazneno i prekršajno, dodala je Petrić.

Prema Zakon o oružju građani mogu zabranjeno i dopušteno oružje dragovoljno predati bez vremenskog ograničenja te se protiv onih koji sami prijave oružje ne će pokretati ni prekršajni ni kazneni postupak.

Međutim 29. veljače istekao je šestomjesečni rok (od stupanja na snagu Zakona o oružju) kad se moglo ozakoniti i registrirati oružje a da se vlasnika ne pita o podrijetlu oružja, npr. pištolja. Od sada oni koji žele registrirati svoje oružje moraju priložiti potvrdu o njegovu podrijetlu, no ni prije, ni sada, ni uz potvrdu o podrijetlu nije se moglo niti se sada može legalizirati sve oružje, nego samo oružje kategorije B.

Odobrenje za posjedovanje može se dobiti za poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje, poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje, repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi i drugo, kazala je Petrić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene