442306
442306
442306
442306
442306

NEMA DOGOVORA 'Mungosi' u štrajku do daljnjeg

  • , 05.07.2016., 14:25
  • Autor:
  • komentara

U Mungosu, jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje, dio pirotehničara od danas je u štrajku.

 
 
 
 
Prosvjed pirotehničara Mungosa (Nikola Cutuk/PIXSELL)
Prosvjed pirotehničara Mungosa (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Budući da predstavnici Štrajkaškog odbora tijekom gotovo pregovora s upravom državne tvrtke nisu ostvarili dogovor, veći dio pirotehničara tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. nastavljaju štrak koji su započeli u utorak u 8 sati.

Njih tridesetak, koji su u utorak mirno prosvjedovali ispred zgrade HCR-a u Sisku, gdje se nalazi uprava tvrtke, i u srijedu će se okupiti na istom mjestu.

Prilikom nastavka pregovora sporan je bio zahtjev, koji se odnosio na materijalna prava, odnosno na povećanje plaća u bruto iznosu s 13 na 15 tisuća kuna.

Članovi Štrajkaškog odbora za ovo stanje najviše okrivljuju vlasnika tvrtke, Vladu RH i Ministarstvo unutarnjih poslova, koji se nisu očitovali o njihovim zahtjevima, već su teret prebacili na upravo imenovanog direktora, koji još nema ni pravo potpisa financijskih dokumenata.

"Sve smo prošli tjedan pismeno upoznali sa stupanjem u štrajk, ali se nitko nije odazvao pozivu za pregovore. Kada nisu na različite načine uspjeli spriječiti štrajk, očito su već ranije odlučili da se našim zahtjevima ne udovolji. Uvjereni smo da korekcija plaća ne bi mogla uništiti poslovanje Mungosa. Nažalost već 15 godina nemamo Vladu koja bi riješila problem razminiranja. Što je najgore, ove je godine za razminiranje osigurano 500 milijuna kuna, dosad najviše, pa bi bilo novca i za veće plaće, oni se ponašaju tako neodgovorno", predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

'Tri dana sam direktor'

Dodao je kako su tijekom pregovora tražili i podatke o stimulacijama, koje su isplaćivane samo nekima, što je dovelo i do podjela među zaposlenima. Kako je rekao, te stimiulacije nisu bile transparentne, pa ih treba ukinuti. Razlog neprihvaćanja zahtjeva štrajkaša nije nedostatak novca, rekao je Iveković, već je političke prirode i utjecaj nekih centara moći. Zaključio je kako su sindikati za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji jedna udruga poslodavaca uporno koči.

"Upoznao sam Štrajkaški odbor sa stanjem u društvu koliko sam mogao, jer sam tek tri dana na funkciji direktora. Također sam ih upoznao s mogućim posljedicama koje bi štrajk mogao imati na poslovanje tvrtke. Nažalost, nisam mogao prihvatiti njihove zahtjeve, jer nam to financijsko stanje u društvu ne dozvoljava. Tijekom dana ćemo učiniti projekciju koja će pokazati što bi moguće povećanje plaća značilo za naše poslovanje. Usuglasili smo se da pokrenemo akciju potpisivanja granskog kolektivnog ugovora, što bi trebalo biti ishodište za kolektivno pregovaranje i u drugim tvrtkama za razminiranje. Međutim, koliko mi je poznato, Hrvatska udruga poslodavaca nije raspoložena za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora", rekao je nakon pregovora direktor Mungosa Damir Magdić.

Zamjenik sindikalnog povjerenika Mungosa Braco Gunjača napomenuo je kako će pirotehničari biti uporni i štrajkati dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Kako je dodao, ministru Orepiću su dva puta pisali, ali se on bavi "huliganima na stadionima, a ne huliganima u razminiranju". (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se