Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 5 godina izgorjela polovica Zagreba

Piromani spalili milijune: Raste broj podmetnutih požara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko podmeće požare? Zadarski vatrogasci uvjereni su da je većina požara u posljednja 2 tjedna namjerno izazvana.

A preksinoć su dobili i potvrdu - doslovno su gledali izbijanje požara. 'To je namjerno, ovo je čist primjer namjernog zapaljenja jer on je namjerno išao nekakvih 50 metara od puta, išao je unutra i svakih 50 metara dužinski palio i tako sve redom u nekih 500 do 600 metara', svjedoči zapovjednik smjene JVP Zadar Tomo Mrkić. Situacija u zadarskom zaleđu za vatrogasce je sve teža. U dužini od 500 metara buknulo je, jedan za drugim, sedam požara. Sigurni su da je i veliki požar kod Poljica podmetnut. Policija je navodno dobila dojave o bijelom kombiju nakon čijih su prolazaka izbijali požari. Piromani k tome postaju sve 'lukaviji' - požari izbijaju iza 18 sati kada kanaderi zbog skorog mraka ne mogu letjeti.

Pročitajte i ovo Screenshot žestoka svađa VIDEO Kaos na zadarskom gradskom vijeću, padale psovke i optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do tučnjave: "Vi jasno i glasno podržavate pedofile" Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Izgorjelo više od polovice Zagreba

Namjerno izazivanje požara povezano je često i sa seksualnom frustracijom Za gotovo četvrtinu požara uzrok se nikada ne dokaže, a za većinu se smatra da su izazvani namjerno ili ljudskom nepažnjom. Hrvatske šume troše golema sredstva da zaštite šume od piromana koji ne posustaju. U posljednjih 5 godina vatra je u Hrvatskoj progutala šumsku površinu veću od prosječnog hrvatskog grada. 'Ako kažemo da Grad Zagreb u svojim okvirima ima 641 km2, onda je jasno da je izgorjelo više od polovice Zagreba', kaže Darko Vuletić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma.

Štete i do 200 milijuna kuna

Prema službenim podacima, piromani od te površine spale 3 do 4 posto. Cijeli jedan kvart Centar ili Trešnjevka izgori svake godine. U protupožarnu zaštitu ulažu se golema sredstva, no šteta je dvostruko veća - i do 200 milijuna kuna. Kazne za one koji ih podmeću ipak su neusporedivo manje. 'Ako se utvrdi za nekoga da je izazvao požar nepažnjom, onda je to 10 do 50 tisuća kuna bez mogućnosti zatvora. Ako se utvrdi da je izazvan namjerno, onda su kazne od 100 tisuća do milijun kuna', kaže Glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin.

30 posto podmetnuto

Podatak od čak 1500 zabilježenih požara od početka lipnja, kažu vatrogasci, govori da mnogi piromani prođu nekažnjeno. Postoji, kaže Jurin, jedan znakovit, veći postotak požara kojima nikad nije utvrđen uzrok, a kojih je oko 30 posto za koje se može pretpostaviti da su sigurno podmetnuti. Zahvaljujući naporima vatrogasaca, od početka prošle godine brojni su požari ipak spriječeni na vrijeme - nije bilo izgubljenih života ni oštećene imovine. No, sve su te štete neprocjenjive i kaznama se ne može povratiti izgubljeno.

Zašto pale?

No, što je ono što neke ljude nagoni da podmeću požare? 'Piromani su samo jedni u nizu duševnih bolesnika koji to rade, čine to i shizofreničari, pa i depresivaca. Po nekim procjenama, ima tri puta više među duševnim bolesnicima onih koji pale požare, od onih koji ubijaju', kaže psihijatar Vladimir Gruden. Namjerno izazivanje požara često je povezano i sa seksualnim frustracijama. 'Često puta u agresiji može doći do orgazma, a mi često imamo i u realizaciji seksualne želje, dakle ljubavne želje, dosta agresije', kaže Gruden.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene