Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo nije samo naša borba'

Štrajk stjuardesa i pilota se nastavlja i sutra: Pozvali 200 tvrtki da im se pridruže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati pilota i predstavnici sindikata kabinetskog osoblja nisu uspjeli postići dogovor s Upravom Croatia Airlinesa. Pregovori će se nastaviti sutra, kao i štrajk.

Nakon neuspješnih pregovora s Upravom Croatia Airlinesa sindikat kabinskog osoblja i sindikat pilota sutra će nastaviti razgovore koji su, kako doznajemo, zapeli na plaćama. Osim nastavka pregovora sutra će se nastaviti i štrajk koji je započeo danas u 6 sati ujutro pred zgradom Uprave CA u Buzinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U srcu sezone Nema dogovora sindikata s upravom CA, radnici kreću u štrajk Slika nije dostupna Štrajk u Croatia Airlinesu Najava koja bi mogla izazvati kaos u srcu turističke sezone: "Bili smo primorani na ovaj korak"

Iz Novog sindikata ističu da će im se 48 sati nakon početka štrajka, ukoliko ne dođe do dogovora, u njemu pridružiti i Zagrebački Holding, a u štrajk solidarnosti pozvali su još 200 tvrtki. Dodaju kako ovaj 'štrajk nije samo njihova borba, već borba za radnička prava u cijeloj Hrvatskoj'.

S obzirom da se štrajk nastavlja i sutra će biti otkazanih letova. 

Otkazana su 22 leta:

Priština - Zagreb (vrijeme polaska 05:30)

Pula - Zadar (vrijeme polaska 05:55)

Zagreb - Bruxelles (vrijeme polaska 06:20)

Sarajevo - Zagreb (vrijeme polaska 06:30)

Zadar  -   Zagreb (vrijeme polaska 06:50)

Split  -  Zürich (vrijeme polaska 07:30)

Bruxelles -  Zagreb (vrijeme polaska 09:45)

Zürich -   Split (vrijeme polaska 10:05)

Dubrovnik  -  Zürich (  vrijeme polaska 12:20)

Split   -    Beč      (vrijeme polaska 12:30)

Zagreb  -   Zadar (vrijeme polaska 14:15)

Beč  -  Split (vrijeme polaska 14:25)

Zürich -   Dubrovnik (vrijeme polaska 15:05)

Zadar -   Pula (vrijeme polaska 15:25)

Split   -   Düsseldorf  (vrijeme polaska 16:15)

Pula  -  Zagreb  (vrijeme polaska 16:30)

Split  - München (vrijeme polaska 16:35)

Zagreb -   München ((vrijeme polaska  18:40)

Düsseldorf  - Split (vrijeme polaska  19:30)

Split  -  Dubrovnik   (vrijeme polaska 20:45)

Zagreb  -  Zadar   (vrijeme polaska  21:15)

Zadar  -  Pula    (vrijeme polaska  22:25)

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova Croatia Airlinesa u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti za drugi let Croatia Airlinesa bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti. potpuni povrat novca za neiskorištene karte djelomični povrat za djelomično iskorištene karte potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u Kontakt centru na besplatnom broju telefona 0800 77 77 te na brojevima 062 500 505 i +385 1 6676 555 i na stranicama Croatia Airlinesa. Radno je vrijeme Kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka od 7 do 21 sat.

Tijekom dana piloti nisu uspjeli postići dogovor i njihovi su predstavnici napustili pregovore. Rekli su da nisu mogli pristati na konačne uvjete koje je Uprava stavila pred njih, iako ne žele u javnost iznijeti kakvi su bili ti uvjeti.

Predstavnici sindikata kabinskog osoblja, dakle stjuarda i stjuardesa, njih dvjestotinjak, od šest ujutro su bili pred zgradom Uprave, traže da se prenesu njihova prava iz kolektivnog ugovora za 2012. godinu. 'Dugo je ta borba trajala i jednostavno sad od ovoga ne možemo odustati', kazala je Tanja Mirić iz Sindikata kabinetskog osoblja zrakoplova.

Piloti su bili spremni na neke ustupke, ali zasad još uvijek nema odgovora. 'Ne bih baš rekao preoptimistično da smo blizu dogovora, ali da, ima pomaka i idemo u pozitivnom smjeru, to mogu reći', kazao je popodne Tomislav Gradišar, potpredsjednik sindikata pilota.

>>
Croatia Airlines: Još nema dogovora, pregovori se nastavljaju popodne

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko je kazao kako su uštede nužne u sklopu kolektivnih pregovora i stečenim pravima koja su se prijašnjih godina povećavala zbog pritisaka. 'Uvijek je zgodno za nekakve izbore', dodao je.

42 stjuardese još iščekuju odluku o najavljenom otkazu

Što se prometa tiče, danas je bilo manjih problema, Uprava je uspjela nekoliko aviona unajmiti kako bi se uspjelo prebaciti barem tih 900 ljudi. Otkazano je 20-ak letova, neki su putnici poslani kod drugih avioprijevoznika, a Uprava je svim putnicima ponudila povrat novčanih sredstava.

Stjuardese kojima je Uprava najavila otkaze zbog bolovanja još uvijek nisu dobile otkaze, no njhova je budućnost neizvjesna, čeka se potvrda radničkog vijeća, iako to ne obvezuje Upravu na njihovu odluku. Zasad još uvijek nema novosti, ali stav Uprave je da je 42 ljudi bilo na bolovanju u isto vrijeme pomalo nevjerojatna situacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene