Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Štrajk u Croatia Airlinesu

"Moglo bi doći do kolapsa u zračnom prijevozu, a šteta iznositi nekoliko milijuna kuna po danu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kabinsko osoblje i dio aviomehaničara okupljenih u sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su štrajk za 8. kolovoza u 6 sati ujutro. Direktor CA Krešimir Kučko ističe da bi moglo doći do kolapsa u zračnom prometu, a šteta će biti u desecima milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko rekao je na konferenciji za novinare da će avioprijevoznik iznajmiti zrakoplove s posadama kako bi u slučaju štrajka 8. kolovoza bilo što manje problema u prijevozu putnika u udarnom turističkom tjednu. No, ne isključuje mogućnost kolapsa u zračnom prometu s obzirom da je špica turističke sezone i da svi putnici, kako je kazao, ipak vjerojatno neće moći biti prevezeni. Dnevno CA ima 105 letova, a u nekim danima preveze i po nekoliko tisuća putnika, naglasio je Kučko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nazovi 0800 7777 Otkazana 23 leta zbog štrajka u Croatia Airlines Slika nije dostupna Akcija triju sindikata Novi problemi u Croatia Airlinesu: Za utorak najavljen štrajk



"Iznajmit ćemo zrakoplove s posadama s kojima ćemo osigurati da zbog štrajka prijevoz naših putnika ne bude doveden u pitanje. Ne želimo da ikome propadne godišnji ili bilo koji drugi razlog putovanja u našu zemlju jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Prema našim informacijama, od 923 zaposlenika štrajkat će 50 do 100 članova sindikata ORCA i uglavnom kabinskog osoblja", kazao je Kučko dodajući da najavljenim štrajkom ozbiljno ugrožavaju turizam "od kojeg svi, pa i Croatia Airlines, žive".

"Štrajk bi mogao nepovratno ugroziti ugled aviokompanije, ali i turistički ugled Hrvatske. CA preveze na godišnoj razini 30 posto putnika koji zračnim prijevozom dođu u Hrvatsku. Štrajk na vrhuncu turističke sezone mogao bi izazvati kolaps u zračnom prijevozu, a štrajk bi mogao ugroziti turističku reputaciju Hrvatske", istaknuo je dodajući da je šteta u slučaju štrajka za Croatia Airlines nekoliko milijuna kuna dnevno, dok bi dugotrajni štrajk mogao čak ugroziti financijsko poslovanje tvrtke do kraja godine.



Pojasnio je da je Uprava CA lani u studenom incirala kolektivne pregovore. Sindikatima je bilo ponuđeno sklapanje istog kolektivnog ugovora. 

"I kao takav sadrži rast plaća koje u CA dijelom ovise i o radnom stažu. Dva sindikata prihvatila su ponudu, ali ORCA je čekala utvrđivanje reprezentativnosti. U međuvremenu je istekla i produžena primjena starog ugovora. Došli su nam sa zahtjevima koji bi, ako bi bili prihvaćeni, značili oko 50 milijuna kuna povećanja godišnje za plaće", rekao je Kučko.

Naveo je neke od zahtjeva sindikata: povećanje plaća za kabinsko osoblje, povećanje plaća po stažu, razrede s povećanim bodovima, povećanje plaća za pilote od 4 posto po godini, sektorski dodatak, povećanje za četiri dana godišnjeg odmora.

"Svi su njihovi zahtjevi materijalne naravi. Imali su i bizaran zahtjev –stanku za obrok, a ako se ne uspije dobiti za vrijeme leta, da bi se zbog toga mogao odgoditi i let, što, moram priznati, nikad nisam čuo", kazao je Kučko dodajući da su primanja i uvjeti rada u CA konkurentni i da nema razloga za štrajk u srcu sezone.

Naglasio je da povećanje plaća nije moguće jer bi ugrozilo postojeća radna mjesta, ali i da kompanija planira velika ulaganja. CA u ovoj godini planira investicije od 258 milijuna kuna, od čega 95 posto na redovno održavanje flote. Neizvođenje radova moglo bi dovesti do prizemljenja flote, rekao je.

Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavila je Upravi tvrtke da će 8. kolovoza započeti sa štrajkom.

Naime, kolektivni ugovor u CA istekao je 31. prosinca, a pregovori o novom još nisu krenuli. Prvo se čekalo utvrđivanje reprezentativnosti novoosnovanog sindikata ORCA koji okuplja sve letačko osoblje i dio mehaničara, a sindikat sada tvrdi da Uprava odbija pregovarati o novom ugovoru.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene