Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč nevremenu

Pilot koji je Papu doveo u Rim: U zraku smo uštedjeli 15 minuta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je protokol kasnio više od pola sata, u Rim je Papa stigao sa samo 15 minuta zakašnjenja.

Prve dojmove s leta prepričao je kapetan Airbusa Marko Vidan. Pljusak, tuča i grmljavinsko nevrijeme i uoči odlaska Svetog Oca nad Zračnom lukom Zagreb nebo se sručilo na zemlju. U takvim uvjetima zrakoplov ne može poletjeti. 'Prilike na zagrebačkom aerodromu kao što ste i sami vidjeli bile su jako loše', prisjeća se pilot Marko Vidan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2011. godine VELIKA FOTOGALERIJA Prisjetite se posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj: Družio se s mladima, na hipodromu okupio gotovo pola milijuna ljudi Papa Benedikt XVI. - 1 U VATIKANU Preminuo bivši papa Benedikt XVI., mjesecima je teško govorio i bio fizički slab

Nekoliko sati prije sve se ušminkavalo za Papin posljednji pozdrav. Posada je ušla u zrakoplov, stigao je i vojni orkestar. No ubrzo su instrumente zamijenili kabanicama. Istodobno Benedikt XVI predvodio je večernju misu u zagrebačkoj katedrali is vjernicima se zadržao gotovo 45 minuta duže nego što je bilo planirano. 'Ne znam da li je to protokol napravio namjerno ili je do kašnjenja došlo zbog te same kiše', kaže Vidan.

Svečani ispraćaj je otkazan, a Papa je nakon kratkog pozdrava s državnim vrhom krenuo prema zrakoplovu gdje su ga okupljeni vjernici glasno pozdravili. U tom trenutku na nebu se ukazala duga, a Sveti Otac je sjeo na svoje mjesto. Poletjeli su MIG-ovi hrvatske vojske, a potom i Airbus Croatia Airlinesa.
'Pamtit ću sve to skupa. Pamtit ću i taj adrenalin prije i tu odgovornost i sreću kad smo stigli u Rim', kaže Vidan.
Zahvaljujući malo bržoj vožnji Papa je u Rim stigao sa samo 15 minuta zakašnjenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene