Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U centru Osijeka

"Pi*kin dim" uzvraća udarac: Vaginama u šoping-centru stali u obranu umjetničke slobode

Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izložba koja je podijelila javnost (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
U vrijeme adventa u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti otvorena je izložba radova studenata, na kojoj je izložena fotografija vagine. Izložba je bila otvorena tjedan dana i nitko nije rekao ni riječ protiv, a kamoli razmišljao o cenzuri ili zatvaranju izložbe. No početkom ove godine Županija, koja je osnivač muzeja, od Muzejskog vijeća traži reviziju poslovanja muzejske ustanove.

Vijeće je ustanovilo niz financijskih nepravilnosti i rastrošnost ravnateljice te spomenulo i izložbu s vaginom, ne ulazeći u umjetničke slobode, kao ne baš prigodnu za javni moral i zatražilo smjenu ravnateljice.

Pročitajte i ovo Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Dugogodišnja tradicija Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor" Izložba Prijavljeno policiji Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga"

Umjetnici su smjenu shvatili kao političku odmazdu zbog vagine, a ne zbog financijskih nepravilnosti pa su sinoć otvorili još jednu izložbu s temom vagine. Izložba ovog puta nije u Muzeju, već u trgovačkom centru u središtu grada. U izlogu koji gleda na gradsku ulicu, izložili su ponovno vaginu.

Uz dimne signale otvorena je osječka izložba provokativnog imena i sadržaja – „Pi*kin dim“. Odazvalo se 80-ak autora. Povod je bila fotografija vagine osječke umjetnice Ane Petrović.

"Napravila sam fotografiju koja se bavi jednim tipično ženskim pitanjem u kojem se vagina promatra iz ugla nepoćudnosti, a s druge strane sam izraz koji se koristi, a to je "Pi*kin dim" koji je i naslov same fotografije se koristi za nešto ništavno", kaže Ana Petrović.

Iz nečeg ništavnog, uz ostale primjedbe na njezin rad, izrodio se zahtjev za smjenom ravnateljice osječkoga Muzeja likovnih umjetnosti. Ondje je tijekom prošlog Adventa bila izložena sporna fotografija. Zbog nje je, tvrde u Muzejskom vijeću, stiglo niz kritika uznemirenih građana. No, kritiku umjetnici, čini se, doživljavaju kao cenzuru.

"Niti se ne radi o skidanju direktno fotografije s Muzeja. Nego se radilo o još jednoj goroj stvari, a to je da se ona koristi kao izgovor za dati nekome otkaz u kulturi, a to je još gore", kaže autorica fotografije.

Inicijator nove izložbe objašnjava koja je njezina svrha.

"Obrana umjetničke slobode"

"Tako da smo odlučili zbog branjenja umjetničke slobode napraviti ovu izložbu. I zato smo uzeli sve na taj jedan motiv, tj. na temu vagine da bi poruka bila jasna", kaže Rene Grgić Đaković, inicijator izložbe.

Na izložbi je bila i sama ravnateljica Muzeja Jasminka Mesarić.

"Grad to smo doista svi mi. Svi koji žive u njemu. Ovi mladi koji su pokazali da grad Osijek nije izgubio svoju građansku energiju", kaže Mesarić.

O razlozima svoje smjene ravnateljica ne želi govoriti. Muzejsko vijeće spočitava joj niz nepravilnosti: u otkupu umjetnina, u troškovima putovanja, renoviranju zgrade. Od Osječko-baranjske županije, koja je osnivač Muzeja, tražili su njezinu smjenu.

Župan tražio reviziju poslovanja

Prije odluke župan Ivan Anušić zatražio je reviziju poslovanja.

"Prijedlog Muzejskog vijeća do sada nisam ni komentirao jer želim da svaka odluka bude donesena nakon zakonom propisane procedure, zakonita i - argumentirana. Prema tome, očekujem konačno izvješće revizije poslovanja, koje će potvrditi ili opovrgnuti navode o nepravilnostima u radu. Sukladno utvrđenom stanju, tada ću prijedlog odluke postaviti pred vijećnike Županijske skupštine, koji će donijeti konačnu odluku" poručuje župan.

Iz županije odbacuju optužbe da politika na bilo koji način utječe na slobodu umjetničkog izražavanja.

Na kraju, u središtu Osijeka, u prostoru dostupnom očima šire javnosti, postavljena je i ova izložba koja tematizira vaginu. Kroz staklo gotovo svi eksponati vidljivi su i onima s manje od 18.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene