Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba ih znati prepoznati

Petrova gora danas je bila raj za vrijedne i uporne gljivare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je sezona berbe. Brojni gljivari za svoj ulov potegnuli su čak do Petrove Gore. Košare prepune gljiva, ponajviše vrganja, bili su vrijedni truda.

Prostrana šuma i više od 100 vrsta gljiva švedski su stol za svakog gljivara koji sada zadovoljno trljaju ruke. Prepune košare dokaz su dobre godine. Tajnu pronalaska ne otkrivaju, ali zato kulinarske recepte ne skrivaju, te su ih neki sa zadovoljstvom odlučili podijeliti s nama.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Jagode, ilustracija (Foto: AFP) Domaće vs. uvozne Počinje sezona mnogima omiljenih jagoda: Donosimo kako odabrati onu najbolju

Pune košare vratio se i poznati meteorolog Nove TV. 'Vrganji, dvije blagve, neke krasnice, sunčanice i tako, uglavnom bolje nego što sam očekivao', kaže Milan Sijerković.

>> Duga Resa: Ubrala vrganj kapitalac težak gotovo dva kilograma

A umorne gljivare dočekala je prava delicija. Da bi gljivarski kotlić bio što ukusniji, ali i siguran, gljive je važno znati prepoznati. Uz druženje, neki su polagali i gljivarski ispit. Milan je nakon uspješnog prepoznavanja gljiva, dobio titulu determinatora. 'Za zvanje determinatora moraju prepoznati 90 posto izloženih gljiva, a u teoretskom dijelu moraju znati dosta o morfologiji i sistematici gljiva', kaže Branko Bartolić glavni tajnik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene