Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UOČI SJEDNICE VLADE

Petrov o poreznoj reformi: "Dogovorili smo se, neće biti poskupljenja struje za građane!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade trebalo bi se odlučiti o novoj poreznoj reformi, koja je izazvala prijepore između partnera u vlasti.

Iz Banskih dvora jutros je objavljen dnevni red sjednice Vlade, na kojem su i izmjene 15 zakona vezanih uz poreznu reformu, iz čega bi se moglo zaključiti da su partneri u vlasti, HDZ i Most postigli dogovor oko te reforme.

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Slika nije dostupna imaju svoje prijedloge Most kritizira poreznu reformu: ''To je kao da dajem nagradu za ulov nilskog konja u Hrvatskoj''

Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je dao izjavu vezanu uz tu temu. "Možemo reći da smo, nakon konstruktivnih razgovora koje smo vodili zadnjih tjedan dana s partnerima u Vladi, postigli dogovor i uspjeli naći rješenje." Potvrdio je kako cijena struje za građane neće porasti, već će se i smanjiti te da su pristali na povećanje PDV-a u ugostiteljstvu ne bi li postigli da cijena struje ne raste.

"Pozitivno je što će određene povlaštene stope ostati (na kruh, mlijeko i lijekove, op. a.), ali one nisu ni bile velika stavka po pitanju ušteda u državnom proračunu. Drago nam je da neće biti porasta cijene kruha, mlijeka i lijekova. Porezna reforma ide dalje, ići će danas na Vladu pa potom u Sabor.

Za razliku od prošle Vlade, ova se drži dogovorenih rokova, ali i toga da se stvari ne objavljuju prije no što se donesu odluke", ustvrdio je Petrov.

Po neslužbenim informacijama Most je prihvatio veći PDV za ugostitelje, a na plaće dužnosnika dat će amandman: navodno je dogovoreno i da zastupnicima neće rasti plaća zbog smanjenja poreza na plaće. Kako je Petrov danas potvrdio, kruh i mlijeko ostaju na 5 posto PDV-a, kao i ortopedska pomagala. Ista će ostati i cijena struje.

S druge strane, isti PDV ostaje za hotele i iznajmljivače, no kafićima i restoranima dići će se na 25 posto. Povećanja bi, kazao je Petrov danas, trebali biti pošteđeni veliki hotelijeri. "Što se tiče hotela, pansiona, polupansiona, stopa će ostati 13 posto tako da bi se mogle nastaviti i investicije i zapošljavanje", kazao je Petrov.

Što se tiče ugostitelja, kaže, to je jedina stvar gdje su na kraju morali povisiti PDV na 25 posto."Tu smo morali nažalost birati ili će svim građanima rasti struja ili ćemo morati zadržati stopu od 25 posto. S druge strane zbog svih rasterećenja koja će ići, i ako se ugostitelji odluče na kraju za povećanje svoje usluge zbog rasta PDV-a, građani će, zbog veće kupovne moći koju će osjetiti zbog rasterećenja, imati mogućnost koristiti usluge tako da ne vjerujemo da će doći do bilo kakvog pada korištenja usluga ugostitelja", rekao je čelnik Mosta.

Najavio je da će uložiti amandman na povećanje dužnosničkih plaća. Na pitanje je li to velika pobjeda Mosta, Petrov je odgovorio: "Ja ne bih uopće tako govorio, mediji su na žalost dosta špekulirali o tome što se događa i kako se događa i to nije pobjeda ni jedne niti druge strane, već odluka zajedničke Vlade i u ovom trenutku ja mogu čestitati partnerima u Vladi radi konstruktivnog dijaloga i na kraju dogovora", poručio je, prenosi Hina.

Upitan jesu li i Mostovi stručnjaci radili na reformi s ministrom financija, Petrov je odgovorio potvrdno. "Mi smo bili u nju uključeni, dali smo svoje prijedloge, na temelju njih imali smo razgovore i donijeli završni nacrt", pojasnio je novinarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene