Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov Karamarku

'Niti je vojnik Ryan, niti je na strani koja brani domovinu, gdje mu je odgovornost?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MOST nema s kime ići u preslagivanje u Saboru, SDP i HDZ vode dva čovjeka koja su nas pokušala prevariti, rekao je Božo Petrov.

Ako je eventualno još i bilo kakvih dvojbi u kakvim su odnosima predsjednik MOST-a Božo Petrov i kolega mu iz HDZ-a Tomislav Karamarko, sad je sve je rečeno u subotu u Dnevniku Nove TV. Petrov je ponovio da iznistira na tome da se Karamarko skloni s pozicije prvog potpredsjenika Vlade i tvrdi da će njegovi zastupnici redom dići ruke prilikom izglasavanja nepovjerenja.

'Gospodin Karamarko je očito često gledao film Spašavanje vojnika Ryana i vjerojatno je pomislio da je on taj Ryan. Nažalost, niti je Ryan, niti je na onoj strani koja brani domovinu!', žestoko je otvorio Petrov i nastavio:

'Karamarko vjerojatno i ne shvaća što je politička odgovornost iako to cijela država vidi. Vjerujem da će se u HDZ-u pokazati da postroji demokratska struktura i da jedan čovjek ne čini stranku, odnosno da jedan čovjek ne mora survati u provaliju i Vladu i svoju stranku s novim izborima".

Novi izbori ili preslagivanje u Saboru?

'Ako se pita MOST, volio bih da ova vlada nastavi s radom. Nažalost, gospodin Karamarko to ne vidi. A to što će on pokušati presložiti većinu? Ma čudno mi je da to nije pokušao u početku. Da, vjerujem da tada nije znao da smo beskompromisni i da ne pristajemo na zataškavanje bilo kakvih afera, pa makar to bilo i s ljudima s kojima sastavljamo vladu ili unutar naših redova.

I kada Karamarko kaže da si više neće dopustiti eksperiment s tipovima poput nas iz MOST-a, ja to razumijem  jer vjerujem da je za njega potpuno novo političko iskustvo vidjeti ljude koji žele postaviti normalne standarde u hrvatskoj politici.

Hoćete li vi ići u preslagivanje u Saboru?

Ne! Nemamo s kime ići jer se na čelu dviju stranaka (Milanović i Karamarko, op.a.) nalaze dva čovjeka koja su pokušali prevariti MOST različitim dogovima sa strane.

Prije četiri mjeseca smo znali za jednoga i zato smo se odlučili za Domoljubnu koaliciju, a u ovom trenutku dok Karamarko izvodi salto mortale, nemamo više o čemu pričati", nastavio je Petrov i vratio se na Karamarka:

Meni je žalosno, ali zaista žalosno, da gospodin Karamarko koji je govorio bezbroj puta o velikoj ljubavi prema domovini ne može shvatiti da se danas ljubav prema domovini mora pokazati djelima, a ne samo riječima.

Ima li premijer Orešković vaše povjerenje, vidite li njega kako se isključivo priključuje MOST-u?

To morate pitati njega. MOST je stranka koja je podržala gospodina Oreškovića u trenutku formiranja Vlade baš kao je to učinio i HDZ, pa zaista ne razumijem kada Karamarko govori da Orešković više ne uživa povjerenje i vidi sebe na čelu nakon što su afere izašle u javnost.

Ako postoji trunka političke korektnosti u Saboru, treba najprije vidjeti što će saborski zastupnici reći kada se bude raspravljalo o gospodinu Karamarku i vjerujem da upravo radi toga Karamarko pokušava na sve načine izbjeći Sabor. 

Naših 12 saborskih zastupnika ostaje za opoziv Karamarka i zaista ne bih volio da se ovo pretvori u nekakav međustranački obračun. Za mene jedan čovjek ne čini stranku i to bi gospodin Karamarko trebao shvatiti.  I vjerujte, MOST-ovi zastupnici sigurno neće dopustiti da se pljuje po njihovom obrazu i sigurno znaju za pojam politička odgovornost.

Je li postojao dogovor između vas, predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Milijana Brkića i premijera Oreškovića da se riješite Karamarka?

Ne. Nikada nije došlo da takve rabotničke urote koju vjerojatno sniva gospodin Karamarko. MOST djeluje u svemu potpuno neovisno. Bez obzira tko će što u nastavku napraviti, mi ćemo pokazati da smo svoji i na samo takav način možemo biti korektni prema građanima Hrvatske. 

Agencija koja je radila za vas nudila je svojim klijentima sastanke s ministrima iz kvote Mosta...

Znate što je zanimljivo u svemu tome - taj ugovor nikada nije bio niti potpisan, ali to je detalj koji su oni koji su iskonstruirali cijelu priči zaboravili spomenuti. Niti je potpisan niti je konzumiran, a zanimljiv je i način na koji se netko dokopao tih dokumenata.

Je li to moralno? Stalno govorite o moralnosti... Pustimo zakon, je li to po vama moralno?

Po meni, etički nije u potpunosti dopustivo, iako su takvi ugovori s PR consulting kućama su uobičajeni i oni koji obavljaju te usluge uvijek će reći - da. Ono što je u politici teško prihvatljivo je da se na taj način vrše lobiranja, ali ta lobiranja nisu postojala i taj ugovor nije bio potpisan i to je ono što nitko ne želi spomenuti.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene