441389
441389
441389
441389
441389

Petrov nije tako siguran u suradnju: S ovakvim SDP-om i HDZ-om nemamo što raditi

  • , 25.06.2016., 14:30
  • Autor:
  • komentara

Petrov je ocijenio sramotnim što je svečanoj sjednici Sabora povodom obilježavanja četrvt stoljeća državnosti prisustvovao rekordno mali broj zastupnika, njih dvadesetak.

 
 
 
 
Božo Petrov je odgovorio onima koji tvrde da je glas za Most zapravo glas za HDZ (FOTO: Pixsell/Tomislav Miletić)
Božo Petrov je odgovorio onima koji tvrde da je glas za Most zapravo glas za HDZ (FOTO: Pixsell/Tomislav Miletić)

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov odbacio je u subotu tumačenja da je glas za Most glas za HDZ rekavši da je glas za HDZ glas za SDP i obrnuto. Ustvrdio je da su HDZ i SDP savršeno funkcionirali zadnjih šest mjeseci i da su sve ključne odluke koje su donesene u Saboru bile ili pasivnim ili aktivnim putem njihov dogovor.

"Ako ćete uzeti beneficije i plaće saborskih zastupnika koje smo htjeli srušiti i ustavne suce i na kraju opoziv premijera - oni su ti koji su dobro funkcionirali za razliku od funkcioniranja koje se trebalo dogoditi na razini Vlade", rekao je Petrov novinarima nakon svečane sjednice Sabora povodom obilježavanja četrvrt stoljeća državnosti.

Kazao je da su na razini Vlade ministri dobro funkcionirali, ali da političke stranke nisu.

"Mislim da smo svi svjedoci razloga zbog čega se to dogodilo. Kada gospoda kažu da je glas za Most glas za HDZ, ja mogu samo reći da je glas za HNS glas za konzultantske usluge i milijune potrošene iz HEP-a, glas za imovinsko-pravne zanimljive situacije u Slavoniji, glas za razdjelnike. Puno tih glasova HNS-a je glas za neke druge stvari, a ne za HNS, uostalom za SDP", ustvrdio je.

Nadam se da će HDZ izabrati kvalitetno vodstvo i da će to biti jedan demokratski HDZ

Upitan bi li Most bio spreman koalirati s HDZ-om nakon slijedećih izbora bude li HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković izabran za predsjednika te stranke, Petrov je rekao da govoriti hipotetski i o bilo kakvim kalkulacijama, kao i zadiranje u procese druge stranke nema smisla.

"Mislim da su bilo kakve izjave bilo kojih stranaka u ovome trenutku za njih utjecaj. Na to nemamo pravo. Nadam se da će izabrati kvalitetno vodstvo i da će to biti jedan demokratski HDZ što bih preporučio također i SDP-u", istaknuo je.

Ponovio je da je Mostu uvjet za opstanak ove Vlade bio premijer Tihomir Orešković ili novi izbori.

"Što se tiče Tomislava Karamarka, mi smo spominjali i kada smo započeli cijelu priču - ukoliko postoji sukob interesa, što je na kraju i potvrđeno - da takva osoba bez obzira bio to Karamarko ili bilo tko drugi, nema pravo biti u izvršnoj vlasti. To je onaj standard koji tražimo od početka da se uvede", naglasio je.

"Nažalost, ovih 25 godina mnogo toga se dopustilo političarima, pa oni smatraju da im je sve dopušteno jer ih nitko nije kaznio. Nadam se da će hrvatski građani to znati cijeniti na ovim izborima", dodao je.

Vezano uz to što nije prisustvovao prošloj sjednici Vlade, Petrov je rekao je da je to prva sjednica koju je propustio od samog formiranja vlade jer je bio spriječen privatnim obvezama.

"Što se tiče funkcioniranja Vlade, ona je funkcionirala uvijek. Ne može jedna osoba činiti stranku ni vladu, mislim da je predsjednik Vlade taj koji je zadužen za koordinaciju i tako je to uvijek i funkcioniralo", kazao je.

Na novinarsku konstataciju da ne odbacuje jasno mogućnost suradnje s HDZ-om ili SDP-om, ponovio je da jedna osoba ne čini stranku te da je vrh onaj koji je na kraju donosio sve odluke.

"Oni se trebaju promijeniti jer s ovakvim vodstvima mi jednostavno nemamo šta raditi", poručio je.

Sramotno je što je svečanoj sjednici prisustvovao rekordno mali broj zastupnika

Petrov je sramotnim ocijenio što je svečanoj sjednici Sabora povodom obilježavanja četrvt stoljeća državnosti prisustvovao rekordno mali broj zastupnika, njih dvadesetak.

"Ako danas nisu bili spremni doći i proslaviti Dan državnosti, što onda mogu dati za Hrvatsku?", upitao je.

Hrvatska je, ustvrdio je, zaslužila mnogo više od onoga što s događa zadnjih šest mjeseci.

"Vjerujem da ćemo se truditi osvijetliti obraz svima onima koji su dali svoje živote za Hrvatsku i onima kojima je Hrvatska prije 25 godina bila na prvom mjestu. To je ono što očekujem od svih političara - u trenutku kada se uključe u javno djelovanje, da im opći interes bude iznad svega", naglasio je Petrov. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se