Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Voda u Petrinji puna bakterija, stanovnicima zabranjena konzumacija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati danas uzetih, novih uzoraka vode onečišćene crijevnim i fekalnim bakterijama u petrinjskom vodovodu bit će poznati u ponedjeljak, a vodu za piće i za kuhanje građanima do daljnjeg dovoze vatrogasci trima cisternama.

Petrinjsko Gradsko poglavarstvo na današnjoj je izvanrednoj sjednici zabranilo korištenje vode za piće na području Petrinje nakon što su preliminarni rezultati županijskog Zavoda za javno zdravstvo pokazali više od 1000 bakterija, a dopušteno je 20. Prema izvješću epidemiologa, radi se o crijevnim i fekalnim bakterijama pa se voda iz vodovoda smije koristiti samo kao tehnološka voda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrinja i dalje bez pitke vode Slika nije dostupna Petrinja: Do daljnjega zabranjena upotreba vode za piće

Cisterne s pitkom vodom iz Vatrogasnog doma u Petrinji kreću svaki puni sat, prolazit će središtem grada gdje je najveće onečišćenje vode, svoj dolazak najavit će vatrogasnom sirenom, te su građani zamoljeni da za vodu pripreme kanistre ili veće posude. Poslije 22 sata građani po vodu mogu doći u petrinjski Vatrogasni dom, ali samo u hitnim slučajevima, dok se manje količine vode neće davati. Dovoženje vode cisternama započet će ujutro u 6 sati ujutro i cisterne će kružiti svakog punog sata.

Voda u gradskom dijelu Slatini, te prigradskim naseljima Češkom Selu i Mošćenici je ispravna.

Onečišćena voda je iz trećeg bunara petrinjskog vodocrpilišta, koji nije bio u funkciji od 1995. godine i koji se u proteklih šest mjeseci ispirao i ispitivao. Iako voda nije neispravna u cijelom gradu, Poglavarstvo je iz predostrožnosti zabranilo korištenjenje vode za piće na cijelom području Petrinje.

Kod onih koji su pili onečišćenu vodu, osobito kod djece, može se pojaviti mučnina i povraćanje, rekla je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Sonja Pajtlar Gaćeša na sjednici i izvijestila da danas nije zabilježeno da je netko obolio.

Direktor Privrede Zlatko Medved u ime gradskog poduzeća koji vodom opskrbljuje grad Petrinju, izjavio je da je treći bunar iz petrinjskog vodovoda zatvoren sinoć odmah po prispijeću negativnih bakterioloških nalaza, te da se od tada voda crpi iz druga dva sigurna izvora i od Vodoopskrbe Kupa, iz Tvornice vode u Novom Selištu kod Petrinje, iz kojeg se vodom opskrbljuju grad Sisak i okolica i iz kojeg je voda potpuno ispravna i pitka.

Analiza vode u Petrinji provodit će se redovito sve dok se ne utvrdi da je ona zdravstveno ispravna, stoji u današnjem priopćenju iz Poglavarstva u kojem se ne navodi mogući uzrok onečišćenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene