Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Troše milijune bez nadzora'

PETRINA UDARIO PO HTZ-U 'Treba ukinuti tu parazitsku i kriminalnu zajednicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U dva mandata sam sjedio u Saboru HTZ-a i dobro znam o čemu govorim', kaže primoštenski načelnik.

Žestokim prosvjedima turističkih radnika protiv već tri godine najavljivanih izmjena zakona kojima se regulira rad i financiranje sustava turističkih zajednica, posebice protiv donošenja zakona po hitnom postupku, pridružio se i direktor Turističkog ureda primoštenske Turističke zajednice Jere Bakotić, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Objava Hrvatske turističke zajednice Pobrisali objavu HTZ objasnio kako su pomiješali Rovinj i Korčulu: Kažu bila je to nenamjerna pogreška Slika nije dostupna U HTZ-u ZADOVOLJNI Sjajne vijesti s jednog od najvažnijih turističkih tržišta za Hrvatsku: "Ostvareni rezultati su i iznad rekordne 2019."

On je poslao javno pismo ministru turizma Darku Lorencinu, a na znanje premijeru Milanoviću i hrvatskoj javnosti. Zakonske promjene oštro je komentirao i primoštenski načelnik Stipe Petrina.

'Ne treba ukidati ni jednu lokalnu turističku zajednicu. Turističkim zajednicama koje ne zarade dovoljno novca trebale bi pomagati bagatije turističke zajednice. Ukinuti treba parazitsku i kriminalnu Hrvatsku turističku zajednicu koja godišnje bez svrhe, smisla i nadzora troši 400 milijuna kuna. Pozicija ljudi u Hrvatskoj turističkoj zajednici jača je od ministrove, za njih nitko ne zna niti ih se pita što rade.

POSAO KOJI NITKO NE ŽELI Nude plaću od 15 tisuća kuna, smještaj i hranu

U dva mandata sam sjedio u Saboru HTZ-a i dobro znam o čemu govorim. Također, ukinuo bih i županijske turističke zajednice jer one služe isključivo za uhljebljenje trećeg stranačkog ešalona', tvrdi Petrina.

Nešto blaži u svom javnom pismu bio je Jere Bakotić. On isključivo apelira na svijest i savjest ministra Lorencina:

'Jako me čudi ova naprasna i nasilna nakana da se “Zakon o turističkim zajednicama i boravišnoj pristojbi” donosi po hitnom postupku. Hitno se mora operirati samo slijepo crijevo, a ovo što vi kanite nema veze s mozgom. Ja vam neću držati nikakva predavanja, a naročito ne politička, međutim mudar političar ovo ne bi radio u predizborno vrijeme pa ću iz tih razloga obavijestiti i predsjednika Vlade RH. Nije jasno da on to dopušta, mislim prije da mu se pakira iza leđa.'

PRESTIŽNO PRIZNANJE Hrvatska ima najkorisniju turističku aplikaciju u Europi

Nezadovoljni su i u rogozničkoj turističkoj zajednici. Iako jedna od najpoznatijih nautičkih destinacija, do prošle godine od boravišne pristojbe vraćalo bi im se samo po pedesetak tisuća kuna. Samo marina Frapa od tranzitnih gostiju godišnje uprihodi oko milijun kuna. Prošle godine vratilo im se ipak nešto više, 150 tisuća kuna.  Prema novom prijedlogu zakonskih izmjena mogli bi ostati i bez tog novca.

'Već godinama gotovo da nemamo nikakav podatak koliko se u Rogoznici ubere boravišne pristojbe od nautičara', kaže direktor Turističkog ureda Marijo Mladinić.

I u rogozničkoj turističkoj zajednici bune se zbog hitnosti zakonskih izmjena, pogotovo na javnu raspravu organiziranu u špici turističke sezone kad od posla ne znaju ni gdje im je glava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene