Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U ime obrazovanja'

Peticiju za smjenu Jovanovića potpisalo više od 13 tisuća prosvjetara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati će prikupljene potpise predati premijeru Zoranu Milanoviću ako prihvati njihov poziv na sastanak. Potpisi još stižu.

Peticiju "Mijenjajte ga!" Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" potpisalo je 13.135 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, od približno njih 60.000, a potpise u dva crvena fascikla predat će premijeru Zoranu Milanoviću prihvati li sindikalni poziv na sastanak, najavio je danas predsjednik tog sindikata Željko Stipić.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 3 Izašli na ulice Objavljena ispravljena brojka ljudi na prosvjedu prosvjetara: Bilo ih je duplo više od prvobitne procjene Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 2 "Ne tjerajte nas na ulice" FOTO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu: "Želimo ministra koji će konačno stati uz nas"

Stipić je na konferenciji za novinare, govoreći o rezultatima peticije kojom se od premijera traži razrješenje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, naveo da potpisi još uvijek stižu pa će ih, kaže, biti više od 13.500.

VIDEO 'Peticija je prilika da se riješimo bahatog i ciničnog ministra'

"Možda će se to nekome činiti ne prevelikim brojem, ali naših 13,5 tisuća potpisa jednako je u postotku broju koji je prikupila udruga 'U ime obitelji' tako da je ta naša akcija, koju slikovito možemo nazvati 'U ime obrazovanja', postigla gotovo jednak učinak i zbog toga smo zadovoljni i sretni", rekao je Stipić.

"Nekvalitetno obavlja dužnost ministra"

Jovanovićevo razrješenje "Preporod" traži "zbog isplate smanjene plaće za studeni, zbog neisplate putnih troškova za prosinac te zbog nekvalitetnog obnašanja dužnosti ministra".

Stipić je zahvalio Sindikatu hrvatskih učitelja i udruzi Nastavnici organizirano koji su poduprli njihovu akciju provedenu od 17. do 19. prosinca u 519 škola odnosno 165 osnovnih i 18 srednjih škola u kojima "Preporod" ne djeluje.

"Preporod ima 8.500 članova u 330 osnovnih i srednjih škola (u trećini škola u Hrvatskoj) pa je jasno da toliki broj potpisa ne bi mogao biti prikupljen bez podrške drugih sindikata i zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani", rekao je najavivši kako će nastojati osigurati i nastavak akcije tako da se potpisivanje peticije "Mijenjajte ga!" omogući studentima te zaposlenicima u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, kao i u školskim ustanovama gdje potpisivanje dosad nije bilo organizirano.

Žele Milanoviću iznijeti zahtjeve i argumente

Predstavnica udruge "Nastavnici organizirano" Ana Majnarić zahvalila je svim učiteljima, profesorima i članovima pomoćnog i tehničkog osoblja koji su dosad potpisali peticiju i uputila kritiku na retoriku vlade i premijera koji, kako navodi, priča o solidarnosti i gledanju šire slike, a prvi se ne solidarizira niti misli o obrazovanju.

Stipić je najavio da će premijeru Milanoviću danas uputit dopis i zatražiti da primi predstavnike "Preporoda" te mu predati potpise i iznijeti svoje zahtjeve i argumenta, a ako se to ne desi - i to je poruka - da se premijer oglušio o glasove onih o koje se nikada ne bi trebao oglušiti.

Na zamolbu novinara da komentira izjavu premijera Milanovića da neće šutnuti svog ministra koji radi kao konj, Stipić je rekao da kao prosvjetari nikada ne bi upotrijebili taj izraz.

"A kad ga upotrijebi premijer, to znači da smo mi prosvjetari negdje zakazali...Ulični vokabular postoji, ali mu zasigurno nije mjesto u ustima predsjednika Vlade", dodao je.

Vjeruju da će Milanović shvatiti njihovu poruku

Novinari su se zanimali i za daljnje akcije sindikata ako premijer ignorira njihov zahtjev te predviđaju li eskalaciju nezadovoljstva u školama u drugoj polovici mandata ako Jovanović ostane ministar.

"Vjerujemo da se to neće dogoditi i da će premijer shvatiti našu poruku. Ne tražimo ništa uvijeno, nego da se u drugoj polovici mandata Vlada počne drugačije ponašati u pogledu odgoja i obrazovanja".

"Premijer je na potezu. On može smijeniti svog ministra ili čekati da narod smijeni njega. Želio bih da, ako se to drugo dogodi, da bude što prije, da svi zajedno ne gubimo vrijeme. Obično sindikati najavljuju vruću jesen, ali siguran sam da će ovo biti vruće proljeće", ustvrdio je čelnik "Preporoda" (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene