Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političari poručuju

VIDEO: 'Peticija Srba ne može usporiti hrvatski napredak prema EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milorad Pupovac (SDSS) ocijenio je kako je djelomično razumljivo prikupljanje potpisa predstavnika izbjeglih Srba iz Hrvatske za peticiju protiv članstva Hrvatske u EU, naglasivši kako su osigurana sredstva za rješavanje izbjegličkih pitanja, a Neven Mimica (SDP) ocjenjuje da ta peticija neće usporiti hrvatske pregovore.

Pupovac je u izjavi novinarima u Hrvatskome saboru kazao kako mu je u određenom smislu razumljiva borba izbjeglica u Srbiji da ostvare svoja prava koja, kaže, nisu uspjeli ostvariti tijekom posljednjih 15 i više godina.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 5 Pokrenuta peticija Građevinskim radovima oštetili im kuće, građani su očajni: "Boravak u Zvijezdi je postao nemoguć i nesiguran" Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje"

>> Izbjegli Srbi pišu EU: Zaustavite prijem Hrvatske!

'Međutim, treba reći da su izvršene sve pripreme kako bi se ubrzao završetak pregovora i da su posredstvom donatorske konferencije i suradnje Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u regiji osigurana sredstva za rješavanje preostalih izbjegličkih pitanja, posebno onih koji su bili nositelji stanarskih prava', kazao je. Pupovac vjeruje kako će upravo donatorska konferencija razuvjeriti ljude koji su u strahu da bi Hrvatska, kad završi pregovore i postane članicom EU, mogla zaboraviti na svoje obveze prema izbjeglicama.

Ne treba više od pola godine za sticanje uvjeta za članstvo u EU

'To se neće dogoditi jer će ta pitanja biti riješena, odnosno postoji mehanizam za njihovo rješavanje već ove godine i bit će rješavano u iduće dvije, tri godine sa sredstvima koje će osigurati međunarodna zajednica', naglasio je. Upitan može li najavljena peticija ugroziti završetak hrvatskih pregovora, Mimica je rekao kako su Hrvatska i njezine političke stranke u proces ulaska u EU uložile dovoljno političke ambicije te da se ništa neće promijeniti bez obzira na pritiske sa strane.

'Po svemu što smo napravili po tom pitanju mislim da ne treba više od pola godine da se steknu uvjeti da i zemlje članice EU, bez obzira na peticije i zahtjeve bilo koga s treće stane, same procijene što je Hrvatska napravila i u tom roku praktički donesu odluku o potpunom ispunjavanju mjerila i zadovoljavanju političkih kriterija za završetak pregovora o ulasku u EU', kazao je Mimica.

Pusić: Peticija ne može usporiti napredak prema EU

Vesna Pusić je u ime HNS-a ranije izjavila da peticija ne može usporiti europski put Hrvatske, dok predstavnici HDZ-a danas nisu željeli davati izjave na tu temu. Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji jučer su u Beogradu najavili da počinju prikupljati potpise za peticiju kojoj je cilj spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego što se riješe njihovi zahtjevi.

Prikupljanje potpisa najavili su predstavnici Koalicije udruga izbjeglih i Asocijacije izbjegličkih udruga u Srbiji kako bi ojačali već potpisanu peticiju kojoj je cilj spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba.

'Čuo sam da se peticija stvara i potpisuje. To nije stiglo ovdje i mislim da to neće biti upućeno nama', rekao je Ratko Gajica iz SDSS-a. Dodao je kako smatra da će peticija biti upućena na neke druge i važnije adrese. 'Uvjeren sam da to rade jer imaju nekih teškoća s ostvarivanjem prava za koja oni misle da im ih ne bi trebalo oduzeti', zaključio je i dodao kako on vjerojatno ne bi potpisao tu peticiju.

Niti Krunaoslav Markovinović iz HDZ-a ne vjeruje kako će peticija izbjeglih Srba štetiti napretku Hrvatske prema EU. 'Ako to prođe, onda će svatko moći protiv Hrvatske prikupiti peticiju. U Kini će vrlo lako biti prikupiti potpise', zaključio je i dodao kako smatra da peticija kao takva nije opravdana. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene