Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mislili su da je medvjeđi luk

Šest osoba otrovano mrazovcem: Osim muškarca u Rijeci, umro i muškarac u Varaždinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U manje od mjesec dana pet osoba s riječkog područja otrovalo se mrazovcem. Liječnici izdali upozorenja.

Od 20. travnja ove godine 5 se osoba na riječkom području otrovalo biljkom mrazovac koju su najvjerojatnije zamijenili za medvjeđi luk, rečeno je danas na konferenciji rječkog KBC-a.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Završili u bolnici Šestero se otrovalo biljkom mrazovac

Jedna je muška osoba preminula, jedna ženska osoba je u teškom stanju, dvije su osobe van životne opasnosti, a jedna je puštena na kućnu njegu.

>> Šestero se otrovalo biljkom mrazovac

Mrazovac raste na vlažnim travnjacima, a posebno su otrovne sjeme i lukovica. Mrazovac sadrži kolhicin koji loše djeluje na organizam čovjeka, ali i životinja.

Zanimljivo je da su u posljednjih 10 godina zabilježena samo dva slučaja trovanja mrazovcem na ovom području, a sada u manje od mjesec dana čak njih pet.

'Tko ne zna neka ne bere ili neka se obrati neko stručnijem', upozoravaju liječnici.

I u Varaždinu umro muškarac

U Varaždinu je umro Radovan Švetak, 61-godišnji slikar naive iz Donje Voće, a u Rijeci stariji muškarac iz Crikvenice.

'Švetak je sam došao na odjel zaraze, s prilično teškom kliničkom slikom – mučninom, jakim nagonom za povraćanje, proljevom. Sam je shvatio da je pogreškom konzumirao otrovni mrazovac. Odmah smo se konzultirali s Centrom za otrove u Zagrebu i prebacili pacijenta na internistički odjel. Nažalost, Radovan je u maloj zdjelici salate konzumirao letalnu dozu mrazovca, a to je samo 7 miligrama' izjavila je za večernji list dr. Snježana Hunjadi-Čelar, voditeljica zaraznog odjela bolnice u Varaždinu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene