Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Janša kritizirao Pahora

Peterle protiv kupovanja 'mačka u vreći' u vidu arbitraže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri člana slovenske vlade iz 1991. godine pozvali su Slovence da na referendumu koji će se održati 6. lipnja glasuju protiv arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, gostujući sinoć u emisiji 'Vrući stolac' privatne televizijske postaje Info-TV.

Tadašnji predsjednik vlade, a sada zastupnik u Europskom parlamentu, Alojz Peterle rekao je da je u Europi sve prisutnije mišljenje kako je bolje da "padne" sporazum o arbitraži s Hrvatskom nego da na referendumu, koji će se vjerojatno na tu temu održati u Sloveniji, propadne pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija

Peterle je rekao kako je prihvaćanje arbitražnog sporazuma 'kupovanje mačka u vreći', kada je riječ o granici s Hrvatskom, jer presuda arbitražnog vijeća neće biti poznata kad Hrvatska uđe u EU.

S njime su se složili i Igor Bavčar i Janez Janša, koji su u Peterleovoj vladi zauzimali položaje ministra unutarnjih poslova i ministra obrane, rekavši da Slovenija iz tog razdoblja Hrvatskoj ništa nije dužna nego da je 'prije obrnuto' jer je Slovenija nakon što se osamostalila iz strateških razloga podržavala hrvatski otpor agresiji JNA.

Janša: Pahor je zbog pritiska popustio Hrvatskoj

Janša je kritizirao sadašnjeg premijera Boruta Pahora, rekavši da je pod pritiskom popustio Hrvatskoj nakon što se našao izoliran u Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora. Janša je rekao da je Pahor 'napravio glupost' kad je, nakon preuzimanja vlasti, o blokadi hrvatskih pregovora s EU-om počeo 'govoriti pred kamerama' iako mu je Janša, koji je blokadu izvodio suptilnije, savjetovao da to ne čini.

Peterle, Janša i Bavčar zanijekali su tvrdnje koje sada, u kampanji za referendum, iznosi Pahorova vlada govoreći da je slovenska vlada iz vremena osamostaljenja Hrvatskoj dopuštala 'jednostrane poteze' na granici kojima se mijenjalo zatečeno stanje. Peterle i njegovi bivši ministri rekli su da je tadašnja vlada na hrvatske poteze uvijek reagirala diplomatskim notama koje se mogu upotrijebiti u mogućim novim pregovorima o granici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene