Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

NE BEZ RAZLOGA Zvali su ga čudom od djeteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petar Pirizović još u osnovnoj školi izdao je tri slikovnice i jednu zbirku pjesama. Prošle godine dobio je i stipendiju u vrijednosti 70 tisuća dolara i otišao na dvije studijske godine u Armeniju. On je Bolja Hrvatska.

Vodimo vas u malo mjesto Kraljevčani nedaleko od Petrinje. Tamo je odrastao Petar. Zvali su ga čudom od djeteta. I ne bez razloga. Još u osnovnoj školi izdao je tri slikovnice i jednu zbirku pjesama. Prošle godine dobio je i stipendiju u vrijednosti 70 tisuća dolara i otišao na dvije studijske godine u Armeniju. Na policama knjižnice u školi u koju je išao Petar stoje i njegove knjige. Uz bok najvećima.

'Velik ponos i mogu reći da sam jako sretan da ustvari djeca imaju priliku da se čita, da se nekako nastavlja ta priča', rekao je Petar Pirizović.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: dr. Luka Matak - 3 Bolja Hrvatska Mladi hrvatski doktor uvodi nove metode liječenja i niže svjetske uspjehe, a dosad je porodio oko 700 djece i - ima još velikih planova Borba protiv nasilja - 2 Nagrađena je Nina (14) se trudi promijeniti svijet nabolje: "Nema baš puno djece da tako razmišljaju"

A ona je počela kad mu je bilo samo osam godina. Do petnaeste godine ilustrirao je i napisao dvije slikovnice, jednu slovaricu i zbirku pjesama.

'Priče se brzo pišu. Kad imate ideje to samo ide, a ilustracije traže vremena jer morate naći odgovarajuće scene za to, tako da je to ipak trajalo duže', kaže Petar.

Inspiraciju je crpio i iz svog sela, a kada je stigao u Armeniju, doživio je kulturološki šok.

'Armenija je drugačija, ali super je jer na koledžu sam s ljudima iz 60 svjetskih država, dolazi nam puno posjetitelja i George Clooney nam je došao', kazao je Petar.

Odlukom da ode na studij u Armeniju roditelje je šokirao. 'Nismo imali srca da mu kažemo da ne ide jer jedanput se takva prilika pruža', kaže Petrova mama Vesna.

A do te prilike i stipendije od 70 tisuća dolara doveo ga je i cijeli niz priznanja. Iako ih je većinu dobio za pisanje danas ima druge planove.

'Nadam se upisati psihologiju u Nizozemskoj ili Belgiji ili Španjolskoj te se nadam da ću uspjeti', rekao je Petar.

I u Armeniju je otišao jer smatra da će mu inozemna diploma koristiti više od one hrvatske.

'Jer je ta diploma puno više priznata i tamo se radi na istraživanju. Ovdje se štreba, a tamo se stvarno istražuje', kazao je.

Istražujući svoje talente, otkrio je i klauneriju. Organizira brojne humanitarne radionice i predstave za djecu.

'Imam osjećaj da im trebam pomoći, a nekako uživam u tome što radim. Uživam raditi s djecom i nekako to klauniranje, smijat se', kaže Petar.

Sve to, a tek mu je osamnaest.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene