441578
441578
441578
441578
441578

NE BEZ RAZLOGA Zvali su ga čudom od djeteta

  • , 28.06.2016., 08:29
  • Autor:
  • komentara

Petar Pirizović još u osnovnoj školi izdao je tri slikovnice i jednu zbirku pjesama. Prošle godine dobio je i stipendiju u vrijednosti 70 tisuća dolara i otišao na dvije studijske godine u Armeniju. On je Bolja Hrvatska.

 
 
 
 
Od Kraljevčana do Armenije (Video: Dnevnik Nove TV)
Od Kraljevčana do Armenije (Video: Dnevnik Nove TV)

Vodimo vas u malo mjesto Kraljevčani nedaleko od Petrinje. Tamo je odrastao Petar. Zvali su ga čudom od djeteta. I ne bez razloga. Još u osnovnoj školi izdao je tri slikovnice i jednu zbirku pjesama. Prošle godine dobio je i stipendiju u vrijednosti 70 tisuća dolara i otišao na dvije studijske godine u Armeniju. Na policama knjižnice u školi u koju je išao Petar stoje i njegove knjige. Uz bok najvećima.

'Velik ponos i mogu reći da sam jako sretan da ustvari djeca imaju priliku da se čita, da se nekako nastavlja ta priča', rekao je Petar Pirizović.

A ona je počela kad mu je bilo samo osam godina. Do petnaeste godine ilustrirao je i napisao dvije slikovnice, jednu slovaricu i zbirku pjesama.

'Priče se brzo pišu. Kad imate ideje to samo ide, a ilustracije traže vremena jer morate naći odgovarajuće scene za to, tako da je to ipak trajalo duže', kaže Petar.

Inspiraciju je crpio i iz svog sela, a kada je stigao u Armeniju, doživio je kulturološki šok.

'Armenija je drugačija, ali super je jer na koledžu sam s ljudima iz 60 svjetskih država, dolazi nam puno posjetitelja i George Clooney nam je došao', kazao je Petar.

Odlukom da ode na studij u Armeniju roditelje je šokirao. 'Nismo imali srca da mu kažemo da ne ide jer jedanput se takva prilika pruža', kaže Petrova mama Vesna.

A do te prilike i stipendije od 70 tisuća dolara doveo ga je i cijeli niz priznanja. Iako ih je većinu dobio za pisanje danas ima druge planove.

'Nadam se upisati psihologiju u Nizozemskoj ili Belgiji ili Španjolskoj te se nadam da ću uspjeti', rekao je Petar.

I u Armeniju je otišao jer smatra da će mu inozemna diploma koristiti više od one hrvatske.

'Jer je ta diploma puno više priznata i tamo se radi na istraživanju. Ovdje se štreba, a tamo se stvarno istražuje', kazao je.

Istražujući svoje talente, otkrio je i klauneriju. Organizira brojne humanitarne radionice i predstave za djecu.

'Imam osjećaj da im trebam pomoći, a nekako uživam u tome što radim. Uživam raditi s djecom i nekako to klauniranje, smijat se', kaže Petar.

Sve to, a tek mu je osamnaest.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se