Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Turistički neiskorištena

Pet stvari koje trebate znati o 'zaboravljenoj dolini'...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da Hrvatska obiluje prirodnim ljepotama, to već dobro znamo. No, postoje li neki krajevi koji nisu toliko 'razvikani', a definitivno imaju što za ponuditi? Dolina Neretve je jedno od takvih mjesta za koje možemo reći da još uvijek nije u potpunosti otkriveno.

Evo pet zanimljivosti o tom kraju koje biste svakako trebali znati:

Bogata povijest

Riječ je o kraju koji je s povijesnog stajališta vrlo zanimljiv. Naime, 1996. godine na području tzv. Plećaševih štala u Vidu, nakon arheoloških istraživanja, pronađeni su ostaci Augusteuma – rimskog hrama te 17 skulptura rimskih careva (i njihovih obitelji) nadnaravne i naravne visine.Sve je to moguće vidjeti u arheološkom muzeju Narona u kojem je izloženo sveukupno oko 900 nalaza koji datiraju sve od 3. stoljeća prije Krista, pa sve do 15 stoljeća.

Svakako treba spomenuti i Kulu Norinsku iz 16. Stoljeća koja se nalazi uz Neretvu. Izgrađena je kao branik Turskog carstva od napada venecijanskih brodova na Neretvi. U vojne svrhe je korištena sve do 19. stoljeća, a nakon toga je bila pretvorena i u vjetrenjaču. Lokalni stanovnici kažu kako kula ima zapravo sedam katova, ali da se ne vide svi katovi jer je utnula u močvarno tlo, a drugi pak kažu kako su dva kata kule srušena zbog opasnosti od potonuća.

Ako ovome pridodamo i činjenicu da je samo nekoliko kilometara dalje Bosna i Hercegovina koja je, također, povijesno vrlo zanimljiva, onda će zasigurno ovaj kraj biti poseban svim poklonicima kulturno-povijesnog turizama.

Safari neretvanskom lađom

Lađa-tradicionalno plovilo koje se na Neretvi koristi već stotinama godina. Koristila se u različite svrhe: za prijevoz poljoprivrednih proizvoda, životinja, sijena, slame, za prijevoz namještaja, pa i za prijevoz ljudi, za sprovode i vječanja. Naime, tradicionalna vjenčanja na Neretvi su izgledala tako da su se svatovi prevozili lađama okićenima hrvatskim zastavama i borovim granama, praćenima pjesmom i harmonikom.

Lađe se koriste i danas, a ponajviše se koriste u turističke svrhe pa tako i za safari Neretvom. Riječ je o razgledavanju netaknute prirode uz degustaciju svježeg sezonskog voća i domaće rakije. Upustite li se u tu avanturu, imat ćete priliku vidjeti staništa jedinstvenih primjeraka ptica te predivne neretvanske kanale okićene lopočima.

>> Plutala 28 godina: Do ušća Neretve stigla poruka u boci iz Kanade!

Cijela dolina živi za - Maraton lađa

Kada govorimo o Neretvi i lađama, nikako se ne smije preskočiti maraton lađa za koji se Neretvani pripremaju i po cijelu godinu. Prvi maraton je održan 1998. godine,a do danas je prerastao u pravi spektakl te postao tradicijom. Prije prvog maratona, lađe su se vadile iz mulja po sjećanju djedova i baka koji su ih zakopavali u kako bi ih očuvali te se popravljalo što se popraviti dalo.

Na maratonu danas sudjeluje više od osamdeset lađa s različitim ekipama, ponajviše iz Neretve, ali i iz ostalih krajeva Hrvatske pa čak i iz stranih zemalja. Ruta (od Metkovića do Ploča) koju ekipe moraju preveslati duga je 22 kilometra i nije nimalo jednostavna. Cijeli događaj moguće je pratiti brodovima s kojih su vidljiva gotovo sva mjesta uz Neretvu. 

Pobjednička ekipa osvaja štit kneza Domagoja težak 27 kilograma, te novčanu nagradu. Tradicionalno, tu manifestaciju poprati i zabava na cilju u Pločama koja potraje do ranih jutarnjih sati. Zato, ako ćete posjetiti ovaj kraj, potrudite se da to bude oko druge subote u kolovozu kada se održava poznati maraton.

Neretvanski specijaliteti

Kada dođete u goste u goste nekoj neretvanskoj obitelji, na stolu ćete naći obilje hrane i pravih specijaliteta karakterističnih za ovaj kraj. Teško da će vas jedan Neretvanin pustiti da odete, a da barem nešto niste pojeli ili popili. Ono na što su Neretvani posebno ponosni jesu brudet, jegulja na različite načine, pohane žabe te liske.

Načini pripremanja tih specijaliteta ne razlikuju se samo od mjesta do mjesta, već od kuće do kuće. Naravno, svaka kuća će tvrditi da je baš njihov način onaj najbolji. Bilo da jedete brudet od jegulja i žaba, samo pohane žabe, jegulju na žaru ili pak lisku na lovački način, sigurno je da ćete na kraju biti siti i zadovoljni. Za desert ćete, vjerojatno, dobiti mandarine-ako je sezona. 

Mali raj za kitesurfere

Zadnje, ali ne i manje važno što trebate znati o Neretvi je i činjenica da je to pravi mali raj za kitesurfing. To je sport koji je kombinacija paraglidinga i snowboarda. Razvoju tog sporta na ušću Neretve pogoduju maestral i tramuntana . Osim toga, na ušću je veliki plićak koji je idealan za sve one koji tek počinju otkrivati kitesurfing.

Dakle, uvijek možete zatražiti pomoć instruktora kitesurfinga te se okušati u tom sportu, a smještaj možete pronaći u obližnjim selima. Ako niste skloni takvim sportovima, onda ćete moći uživati barem u pogledu na nebo ispresjecano šarenim zmajevima.

Još jedna stvar koja ide u prilog svim avanturistima jest to da je na samom ušću moguće i kampirati. Dakle, sve što trebate za boravak na ušću Neretve je vreća za spavanje i dobra volja, jer dobrog raspoloženja i lijepog vremena tamo ne nedostaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispitana kakvoća vode Zavod za javno zdravsvo: Ušće Neretve sigurno za kupanje! Slika nije dostupna Prekrasna priroda Fotografije od kojih zastaje dah...

Uz more i rijeku - sedam jezera

Svakako se trebaju spomenuti i Baćinska jezera koja se nalaze tik pored Ploča u mjestu Baćina. Sedam jezera koja oduzimaju dah svojom ljepotom. Jezera su međusobno povezana i kriptodepresijska - dno jezera je ispod razine mora.

Zanimljivo je da, unatoč propusnom krškom terenu te blizini mora, voda u jezerima je slatka. Okolna brda su nastanjena brojnim životnjskim vrstama, a jezera je moguće razgledavati i tradicionalnim lađama.

Jedini nedostatak, a možda i prednost ovoga kraja je što ga morate istraživati uglavnom sami uz pomoć lokalnog stanovništva, jer agencije redovito preskaču ovu prekrasnu dolinu. More, rijeka i sedam jezera na jednom mjestu- ne možete reći da nije jedinstveno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene