Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljoprivrednici nezadovoljni

SVE VIŠE NERVOZE 'Psuju, viču, mene, državu, da tko je tu lud'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih dana velika je nervoza kupaca u poljoprivrednim ljekarnama i svim trgovinama koje prodaju pesticide, jer nitko više ne može kupiti kemijski preparat za biljke bez posebnog tečaja i iskaznice.

Puno ljudi koji žive u Splitu imaju tu negdje izvan grada malo zemlje na kojoj uzgajaju za sebe i obitelj, a sada će izgleda svi morati na tečaj.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Trodnevni tečaj stoji od 380 do 500 kuna, pa samo za registriranih 176 tisuća OPG-ova to bi bilo gotovo 70 milijuna kuna zarade državnim i privatnim učilištima. A osim njih, tečaj moraju proći i svi drugi koji bilo što sade i trebaju preparat.

U trgovini s prodajom bilja i biljnih preparata u Splitu sve veća je vika i nervoza bijesnih kupaca zbog novog zakona.

'Psuju, viču, mene, državu, da tko je tu lud, što će njima tečaj, što će iskaznice, pa ja uzgajam pet kila krumpira i malo sjemena za svoje potrebe', rekao je Jure Kovačević, vlasnik poljoprivredne trgovine.

Od studenog prošle godine Zakon jasno kaže.- Nitko više ne smije kupiti kemijske biljne preparate bez tečaja i iskaznice. 'To je po meni, oderi čovjeka,skupi porez da se puni državna kasa i možda nečiji džepovi', rekao je jedan kupac.

Tečajeve održavaju državne Poljoprivredne savjetodavne službe, ali i razna privatna učilišta. Mnogi će reći, odlično, poljoprivrednici i moraju biti obrazovani, a na da truju kupce.

Do sada su državne Savjetodavne službe besplatno su pomagale našim poljoprivrednicima. Je li i tome došao kraj?

Poljoprivrednici nam kažu kako će upravo sada kada stanu kiše svi koji imaju nešto polja ući u svoje vinograde i maslinike počistiti travu i korov kemijskim preparatima, ali pitanje je tko će to moći kupiti. Famozni tečaj i iskaznica sada su hit tema, a već se traže poznanici koji su položili tečaj i preko kojih se eventualno za prvu ruku može kupiti neki preparat. U tim uvjetima bi moglo doći i do preprodaje, šverca.

Kao što smo vidjeli mnogi su ljuti, smatraju ovu mjeru čistim porezom, jer se ne odnosi samo na profesionalce nego pogađa i one koji su samo uzgajali povrće za svoju obitelj kako bi lakše živjeli. Poljoprivredna služba kaže kako je cilj samo uvesti više reda. A činjenica je da i ovaj tečaj traje samo pet godina, a onda će opet trebati na neke nadopune i vjerojatno nešto iznova plaćati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene