Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Ekskluzivno objavljujemo

Kosor i Milanoviću popularnost raste, a njihovim strankama pada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo rezultate Crobarometra, istraživanja agencije Ipsos Puls na 1.000 ispitanika kojeg Nova TV ekskluzivno objavljuje.

SDP i HDZ gubitnici, Milanović i Kosor dobitnici lipnja

Mjesec lipanj je povijesan ili očekivan. Ovisno kako tko gleda - Jadranka Kosor ili Zoran Milanović. Na kraju pregovora koje je počela SDP-ova, a završila HDZ-ova Vlada samo je pitanje tko je i je li uopće profitirao.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

Loše, ali ide nabolje

Godinama je pesimizam bio dio života. Posebno na pitanje kojim smjerom ide Hrvatska, ali i potezima Vlade. Rijetko je taj broj padao ispod 70 posto. U lipnju je drugi mjesec za redom zabilježen pad pesimizma kad je u pitanju smjer kojim ide Hrvatska. Sada je taj broj stao na 77 posto. S druge strane raste, istina blago, broj optimista kojih je sada 15 posto.



Lošije nego 2007.

Lipanj je posljednji mjesec prije odlaska na odmor, a s prvim danima rujna krećemo u izbornu kampanju. Uspoređujući 2011. i 2007. vidljivo je da je sada pesimizam veći. Da je 51 posto građana mislilo da zemlja ide u lošem, a samo njih 31 posto mislilo je da idemo u dobrom smjeru.

A i HDZ-ovci su 2007. bili puni optimizma, tada ih je 56 posto mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru, a sada to misli samo 32 posto birača vladajuće stranke. I tada i sada oporbeno biračko tijelo predvođeno SDP-om bilo je pesimistično. Sada je primjerice 89 posto SDP-ovih birača pesimistično, a prije 4 godine bilo ih je 56 posto.

Vladini potezi - drugi mjesec ide nabolje

Premijerka Jadranka Kosor obilježit će dvije godine u Banskim dvorima s činjenicom da poteze njezine Vlade ne odobrava 73 posto građana, njih 20 posto misli suprotno. 8 posto ih ne zna. No u tim crnim brojkama utjeha joj je da već drugi mjesec blago pada broj pesimista.

U Vladine poteze vjeruje samo većinski biračko tijelo HDZ-a, njih 54 posto. Ostali birači su s više od 75 posto pesimistični.

Prije 4 godine Vladine poteze nije odobravalo 55 posto građana, a odobravalo je 26 posto.



Koalicija nikad jača

Koalicija koja je preživjela 4 godine i dva premijera prema raspoloženju građana sigurna je u opstanak. Naime, nakon pada povjerenja u ožujku, sada 85 posto građana vjeruje da će koalicija odraditi mandat do kraja, a njih 9 posto misli suprotno. To je najbolji rezultat premijerke Kosor. Zanimljivo, u opstanak koalicije gotovo identično vjeruje 81 posto HDZ-ovaca i 80 posto SDP-ovaca.

EU prolazi

Nakon tjedna u kojem smo sve zaključili, da se referendum za EU održava danas - prošao bi. Za ulazak u Uniju glasovalo bi 57 posto, a protiv bi bilo 37 posto građana. Njih 7 posto je neodlučno. Ovakav je postotak praktički već mjesecima, a na putu pregovaranja sa samim početkom u proljeće 2003. potpora je pala s više od 70 posto na ovaj broj koji se stalno kreće u granicama 5%+-.



SDP i HDZ na gubitku

Ovo je mjesec velikih očekivanja HDZ-a, ali i SDP-a. Hoće li razliku povećati ili smanjiti. I na kraju su pale obje stranke. SDP lipanj završava s potporom 26,6 posto, a HDZ s potporom od 19,3 posto. Što se tiče SDP-a, ovo je najlošiji rejting u godinu dana, a HDZ-u drugi najlošiji rezultat u posljednjih 12 mjeseci. SDP je primjerice od siječnja izgubio 6 posto, a HDZ 4 posto potpore.

Prije 4 godine SDP je uživao potporu od 30, a HDZ 23,3 posto birača. Bio je to prvi mjesec sa Zoranom Milanovićem na čelu SDP-a.



Borba za izborni prag

Kod ostalih stranaka nema dramatičnih padova ili skokova i prava je gužva oko izbornog praga. Sada su Laburisti treća stranka s 5,2 posto. Slijede narodnjaci s 4,7 posto, bas koliko ima i HSS. Pravaši su na 4,6 posto, a HSLS ima potporu 4,4 posto. HSU ima potporu od 3,9 posto, stranka Umirovljenici zajedno 3,2 posto, HDSSB 2,8 posto. Da Milan Bandić izađe na izbore, imao bi potporu od 1,9, a IDS 1,4 posto birača. Za neku drugu stranku je 2,8 posto, a neodlučnih je 14,5 posto.

Lijevi blok sa značajnom prednosti

Blok Saveza za promjene već je treći mjesec ispod 40 posto i sada uživa potporu od 36 posto birača. Zanimljivo da su od najave zajedničkog izlaska bili na više od 40 posto. Vladajući blok ima potporu od 20 posto birača. Od stranaka koje bi prešle izborni prag još su Laburisti s 6,5 posto, HSLS s 5 posto, a blizu su i pravaši s 4 posto. Za zastupničko mjesto bori se i umirovljenička stranka s 4 posto.

Lipanj vratio političarima popularnost

Mjesec lipanj je vodećim političarima donio ako ne pad, onda blagi oporavak, no on ne znači previše. Tako premijerka praktički u ljeto ulazi s potporom 29 posto birača. Njezin protukandidat Zoran Milanović također ima blag uzlet i sada ga podupire 43 posto birača.

Prije 4 godine, primjerice, Milanović je imao potporu od 55 posto birača, a Jadranka Kosor tada se nije mjerila.

No i dalje je neprikosnoven i prvi predsjednik Josipović s potporom od 82 posto birača.

Jadranku Kosor podupire 71 posto HDZ-ovaca, a Zorana Milanovića 85 posto SDP-ovaca. Ali kod birača i vladajuće i oporbene stranke najpopularniji je predsjednik Josipović. I dalje je zanimljivo da 20 posto HDZ-ovaca ima pozitivno mišljenje o Zoranu Milanoviću, a tek 8 posto SDP-ovih birača pozitivnom ocjenjuje Jadranku Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene