Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povreda prava na nevinost

Sporne izjave Bajića, Benka i Mesića: RH Peši mora platiti 150.000 kuna odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država jednom od optuženika iz afere Maestro - bivšem čelniku Hrvatskog fonda za privatizaciju mora platiti odštetu, donosi Novi list.

Zbog javnih istupa podulje liste političara, dužnosnika policije i pravosuđa o krivnji Roberta Peše, kada je krenuo pravni rasplet istrage u kojoj je bio jedan od uhićenih, moraju mu platiti 150 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Projekt na Srđu Gradonačelnik Dubrovnika prozvao Mesića zbog svjedočenja: "To je frapantno" Stjepan Mesić Svečanost u Jasenovcu Mesić na komemoraciji u jednom trenutku morao sjesti, dali su mu i vode: Doznajemo što se dogodilo

>> Matanović i Peša oslobođeni u ponovljenom suđenju

Prva je ovo presuda takvog tipa ujedno i presedan da će netko dobiti odštetu zbog povrede prava na nevinost. Sporne su izjave glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg ravnatelja policije Marijana Benka, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića ali i niza drugih državnih dužnosnika o slučaju Maestro koji je prije šest godina bila velika afera - prvi ustvari antikorupcijski proces.

Svi su se tada hvalili kako su 'uhvatili veliku lovinu', kako je 'Fond za privatizaciju leglo kriminala'. I u trenutku dok su osumnjičenici tek bili uhićeni - pljuštale su i od samog glavnog državnog odvjetnika kvalifikacije o krivnji - a još ni optužnica nije bila podignuta niti ju je sud razmatrao.

Robert Peša na kraju je u čitavom procesu pravomoćno oslobođen i zadovoljštinu je dobio i na sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Njegova odvjetnica marljivo je skupljala sve dokaze u prilog svog klijenta - podnijela ih Europskom sudu za ljudska prava koji je utvrdio da su prekršena prava nevinosti.

Mladen Bajić

'Samo za ulaz u priču oko prodaje imovine tražila se tarifa od 50 tisuća eura za kavu. Za kavu! I primila. I primila', rekao je 16. lipnja Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik

Stjepan Mesić

'Hardware korupcije je Fond za privatizaciju, ne znamo gdje je software, došli smo do hardware-a i slomit ćemo mu kičmu', rekao je 16. lipnja 2007. godine Stjepan Mesić, predsjednik RH od 2000. do 2010.

Prije šest godina hvalili su se borbom protiv korupcije upirući prst u optužene kao da su već pravomoćno osuđeni. Danas, zbog istih tih izjava država mora platiti 150 tisuća kuna odštete jednom od optuženika iz afere Maestro.

'To se sve odnosi na izjave koje su bile dane u najranijoj fazi kriminalističke obrade. U tom trenutku kada su te izjave dane nije bila donesena niti jedna sudska odluka, čak niti odluka o pritvoru, kamoli rješenje o provođenju istrage', rekla je Višnja Drenški Lasan, odvjetnica Roberta Peše.

Povrijeđena presumpcija nevinosti

Odvjetnica Roberta Peše sve izjave protiv svog klijenta redovito je skupljala i slala Strasbourgu. Da mu je povrijeđena presumpcija nevinosti, prvo je utvrdio Europski sud za ljudska prava. Ustavni sud kasnije je kazao i da se za to može dobiti naknada štete zbog duševnih boli, pa je općinski sud odredio da Republika Hrvatska mora platiti 150 tisuća kuna.

Odvjetnici stoga sugeriraju svima da se suzdrže komentiranja i davanja ocjena o raznim osumnjičenicima.

'I prepuste zapravo pravosudnoj vlasti da ona odluči o tome je li netko počinitelj kaznenog djela ili ne. Ta presumpcija se krši praktički svakodnevno, ovakvi primjeri moraju pokazati da se moramo mijenjati', dodaje Drenški Lasan. Jer, njezin klijent prvo osuđen na dvije godine zatvora, kasnije je bio oslobođen svih optužbi. Od visokih dužnosnika bio je osuđen čim je uhićen.

Ovo sada sasvim sigurno može biti dobar pokazatelj svim ostalim optuženicima i njihovim odvjetnicima za tužbe u Strasbourgu jer gotovo svakodnevno se sve uhićenike u javnosti osudi na samom početku tako da svi ti ljudi već na sud dolaze osuđeni u očima drugih. A osnovno pravilo je da nitko nije kriv dok mu se to pravomoćnom sudskom presudom i ne dokaže.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene