443140
443140
443140
443140
443140

'Aleksandar Vučić nije znao da od 2008. u ladici stoji kaznena prijava za logore u Srbiji'

  • , 12.07.2016., 21:43
  • Autor:
  • komentara

Članovi Udruge pravnika ''Vukovar 1991.'' u Beogradu su se susreli s predstavnicima srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine. Reporter Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s Perom Kovačevićem iz Udruge pravnika Vukovar 1991.

 
 
 
 
Andrija Jarak i Pero Kovačević o zločinima u logorima (Video: Dnevnik Nove TV)
Andrija Jarak i Pero Kovačević o zločinima u logorima (Video: Dnevnik Nove TV)

Udruga 'Vukovar 1991.' je još prije 8 godina predala kaznenu prijavu protiv osoba odgovornih za zločine u koncentracijskim logorima Stajićevo, Begejci i Srijemska Mitrovica. No, u međuvremenu, ništa nije poduzeto kako bi odgovorne osobe bile izvedene pred sud.

'Mi smo još 2008. godine predali kaznenu prijavu za pet logora na teritoriju Srbije. Ono što smo i danas ponovili. Ja sam svjedok četiri ubojstva koja su se dogodila u tim logorima. Iako je pravno ovdje sve jasno i čisto bojimo se da do sada nije postojala politička volja u Srbiji da se digne šapa sa pravosuđa u ovom slučaju', kazao je predsjednik Udruge pravnika 'Vukovar 1991.' Zoran Šangut.

Tijekom posjeta Beogradu sastali su se i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićićem. On im je obećao pomoć oko komemoracije stradalim logorašima i postavljanja spomen ploče u logoru Stajićevo, što članovi Udruge već godinama bezuspješno pokušavaju.

Reporter Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s Perom Kovačevićem iz Udruge pravnika Vukovar 1991.

Posjet Beogradu je bio svojevrsna požurnica srbijanskom pravosuđu koje već 8 godina ništa nije napravilo. Što su vam rekli danas, zbog čega zločine u logorima drže u ladici?

'Stvar je vlo jednostavna, nije bilo političke volje u Srbiji da se procesuiraju ratni zločini počinjeni u koncentracijskim logorima na području Srbije. Tužitelji koji su bili zaduženi su mijenjani i sad je konačno sazrijelo vrijeme da će oni morati početi procesuirati počinjene ratne zločine', kazao je Pero Kovačević.

U kaznenoj prijavi naveli ste imena odgovornih, postoje brojni svjedoci zločina, iskazi, dokazi... Vjerujete li da će odgovorni ipak biti izvedeni na sud i kažnjeni?

'Pa morat će. Ima 250 svjedoka što je samo DORH saslušao. Gospodin Šangut je bio sa mnom u Beogradu i gospodin Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu. Zahvaljujem se i njemu i ministru vanjskih poslova Njemačke. On je bio očevidac četiri ubojstva u logorima. Tri u Stajićevu i jedno u Srijemskoj Mitrovici. I taj dio smo kazali gospodinu Vučiću i on nije mogao vjerovati, nije znao da od 2008. godine stoji kaznena prijava. I obećao je da će i on sa svoje strane kao predsjednik Vlade poduzeti sve da tužitelji za ratne zločine počnu raditi posao koji moraju raditi'.

Jeste li išta konkretno dogovorili? Dali ste mu kopiju kaznene prijave? Što će on poduzeti?

'Srbija 18. srpnja otvara poglavlje 23 i 24 u sklopu pregovora s EU i to će se pratiti svi potezi Srbije u smislu ispunjavanja ovih uvjeta, kao što je procesuiranje počinjenih ratnih zločina. A druga bitna stvar, o čemu smo razgovarali 45 minuta u ugodnom razgovoru s g. Vučićem je da ćemo početkom rujna, gdje će osobno doći i g. Juratović a nadamo se i naša predsjednica i ministar vanjskih poslova Njemačke, da ćemo službeno doći posjetiti mjesto logora u Stajićevu i položit ćemo vijence i zapaliti svijeće. Pozvat ćemo i obitelji svih onih koji su bili tamo. I druga faza u sklopu svega toga je da se postavi spomen ploča. Sam predsjednik Vlade Vučić nema ništa protiv. Rekao je da će taj dio još iskordinirati s lokalnim vlastima na tom području'.

Godinama pokušavate staviti spomen ploču žrtvama u logoru Stajićevo. Išli ste i kod Borisa Tadića, bivšeg predsjednika Srbije. Svi su vam obećavali... Hoće li Aleksandar Vučić ispuniti obećanje i dopustiti da postavite spomen ploču?

'Mislim da hoće. A Vučić nas je primio, Tadić je obećavao, ali nije primio. Mi smo udruga koja to sve radi bez ikakvog financiranja iz proračuna. Naprosto, to je naša i domoljubna i svaka druga obaveza'.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se