Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnosni uvjeti

Optužnica protiv Perkovića za tri mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Perković je vikend proveo u zatvoru u Nuernbergu zbog sigurnosnih uvjeta.

Bivši visoki dužnosnik jugoslavenske tajne službe Josip Perković, koji je u petak predan Njemačkoj zbog sumnje da je sudjelovao u umorstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, vikend je proveo u zatvoru u Nuernbergu jer je njemačko savezno državno odvjetništvo smatralo da u zatvoru u Muenchenu ne postoje odgovarajući sigurnosni uvjeti, rekao je u ponedjeljak Perkovićev njemački odvjetnik Peter Wagner.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović 'Tajming presude Perkoviću i Mustaču neodvojivo je povezan s kampanjom u Hrvatskoj' Slika nije dostupna Konačna odluka idući tjedan Istražni sud u Madridu poništio odluku o izručenju Sindičića, traži nadopunu

Prema riječima Wagnera iz muenchenskog odvjetničkog ureda Forse, njemačko savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, gdje je Perkoviću u subotu određen istražni zatvor, zaključilo je kako u zatvoru u Muenchenu, gdje je bio prvotno smješten, ne postoje odgovarajući sigurnosni uvjeti te je stoga bio privremeno prebačen u zatvor u Nuernbergu.

Njemački Bild Josipa Perkovića proglasio 'gubitnikom dana'

Kako je izjavio Wagner, državni je odvjetnik vjerojatno procijenio da bi Perković mogao biti ugrožen u Muenchenu zbog toga što se ondje nalazi veći broj zatvorenika iz država bivše Jugoslavije. Wagner procjenjuje da je Perković u međuvremenu već vraćen u Muenchen, nakon što su ondje tijekom vikenda stvorene pretpostavke za njegov siguran boravak.

Wagner, koji je u subotu bio nazočan u Karlsruheu prilikom izricanja mjere istražnog zatvora, rekao je kako je glavni državni odvjetnik najavio da bi optužnica protiv Perkovića mogla biti podignuta za tri do četiri mjeseca. Zasad, tvrdi ovaj odvjetnik iz Muenchena, Perkoviću se službeno predbacuje ono što je bilo navedeno u međunarodnoj tjeralici, odnosno zahtjevu za predaju, a to je da je pomagao u izvršenju umorstva Đurekovića.

Wagner očekuje da bi tijekom tjedna mogao posjetiti Perkovića u muenchenskom zatvoru i s njime razgovarati, iako ne očekuje značajne korake u pripremi obrane sve dok ne dobije uvid u spis koji bi, procjenjuje, mogao dobiti za nekoliko tjedana. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene