Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatrogasci iscrpljeni

STANJE NA PELJEŠCU BOLJE Slijedi proglašenje elementarne nepogode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Pelješcu više nema otvorene vatre, samo dima na pojedinim požarištima koja vatrogasci drže pod kontrolom. Trebat još dan do dva da se saniraju ostala zadimljena područja.

Nakon analize stanja na požarištima u Janjini i Ponikvama donesena je odluka o raspuštanju Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije, rekao je u subotu oko 18.30 sati glasnogovornik Stožera Goran Cvjetinović.

Pročitajte i ovo Objava Hrvatske turističke zajednice Pobrisali objavu HTZ objasnio kako su pomiješali Rovinj i Korčulu: Kažu bila je to nenamjerna pogreška Slika nije dostupna Ulice prekrivene muljem NA PELJEŠCU 20 MINUTA DO POTPUNOG POTOPA Mještani u strahu od nove kiše

"Nema više otvorenog plamena zbog čega je donesena odluka o raspuštanju Stožera. Donesen je i plan raspuštanja vatrogasnih postrojbi", rekao je Cvjetinović te dodao kako trenutno na sanaciji požarišta radi oko 250 gasitelja.

"Tijekom jutra bilo ih je oko 320, sada ih je oko 250. Do noći će otići još jedan dio vatrogasaca, a velika većina otići će do konca sutrašnjeg dana", rekao je Cvjetinović. Situacija će biti sve bolja i bolja ako se ne dogodi nešto izvanredno, istaknuo je ranije glasnogovornik Stožera Goran Cvjetinović.

Dio gasitelja se vratio kućama, ali glavnina je ostala kako bi temeljito riješila sva krizna područja. Šteta je nepojmljiva, ljudima su stradali maslenici, vinogradi, oprema, kuće i stoka.

Povjerenstvo će sada utvrditi konkretne brojke i površinu štete, no za sada se barata brojkom od preko 3,5 tisuće hektara.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić najvjerojatnije će u ponedjeljak proglasiti stanje elementarne nepogode za općine Orebić, Janjina i Ston na Pelješcu, te općinu Smokvica na Korčuli, nakon što načelnici općina, pogođenih požarom, podnesu izvješća.

POŽAR NA PELJEŠCU Kanaderi natopili teren, vatra nije uspjela prijeći cestu

Od ponedjeljka je na Pelješcu izgorjelo više od 3500 hektara površine, a na terenu je i dalje više od 300 vatrogasaca. Požar kod mjesta Smokvice na Korčuli vatrogasci su nakon tjedan dana borbe s vatrom u petak stavili pod nadzor, jake vatrogasne snage koje su pristigle u pomoć povučene su, a požarište saniraju lokalni vatrogasci. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja, kaže se u izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Požar kod Plomina ugašen, kod Kršana i Kožljaka pod kontrolom

Požar na području Plominske gore koji je progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja jutros je najprije lokaliziran a potom i ugašen, a pod kontrolu je stavljen požar na području između Kršana i Kožljaka koji se jučer ponovno rasplamsao, rekao je županijski vatrogasni zapovjednnik Dino Kozlevac. Požar između Kršana i Kožljaka još nije ugašen, ali vatrogasci drže vatru i cijelu situaciju pod kontrolom, rekao je Kozlevac. Gasi ga sedamdesetak vatrogasaca iz cijele Istre s trideset vozila, a jutros su na mjesto požara stigla i tri kanadera.

"Struja je za područje Kršana isključena, a prometnice koje su jučer bile zatvorene za promet ponovno su otvorene," rekao je vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. U tom požaru do sada je izgorjelo više od 60 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja.

Većina ostalih požara ugašena

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak tijekom dana ugašeni su požari na vrhu Dinare poviše sela Ježević, gdje je izgorjelo oko 50 hektara niskog raslinja na nepristupačnom terenu; te požar kod kamenoloma Pučišća na Braču, gdje je izgorjelo oko hektar borove šume i na području Gustirna u općini Marina, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Požar na lokaciji Vinovac u općini Marina, koji je zahvatio 28 hektara borove šume, smrike i niskog raslinje na području Šibensko-kninske županije lokaliziran je i snacija je u tijeku.

U toj je županiji u subotu ujutro još aktivan požar na lokaciji Čista Mala jer je dijelom ušao u minski sumnjivo područje pa ga vatrogasci nadgledaju i saniraju sa sigurnih područja. Zahvaćeno je 60 hektara smrike, malih borova i niskog raslinja, navodi DUZS. (Hina, Sa.Pu.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene