Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zar je to bitno'

Peđa Grbin podsjetio na razloge ukidanja obveznog vojnog roka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peđa Grbin osvrnuo se na prijedlog vladajućih da se ponovno razmotri uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

Iako je Hrvatska ukinula obvezno služenje vojnog roka, na saborskom Odboru za obranu, vladajući su predoložili da se ponovno razmotri njegovo uvođenje.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

Na prijedlog Most-a i HSP AS osvrnuo se na Facebooku SDP-ov Peđa Grbin.

'Novi dan, nova reforma... Ona koja je danas predložena (doduše, predlagala ju je ranije i Predsjednica Republike) je obvezno služenje vojnog roka. Ne sjećam se, doduše, da se o toj bitnoj reformi baš pričalo u kampanji, bilo od strane HDZ-a, bilo Mosta. Primjerice, u Programu Vlade koji je usvojen prije davnih mjesec dana, taj se prijedlog uopće ne spominje. Ali dobro, kao da je to bitno...', napisao je u srijedu navečer i nastavio:

''No, vratimo se par koraka unatrag, da bi se stekla slika kako je uoće došlo do ukidanja obveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj. Naime, nakon perioda skraćivanja trajanja obveznog služenja vojnog roka, ta je obveza kod nas (kao što je praksa i u većini drugih država članica EU i NATO-a) ukinuta odlukom Hrvatskog sabora od 5. listopada 2007. godine (donijetom sa 117 glasova "za", 2 "suzdržana" i niti jednim protiv), koja je odluka stupila na snagu 1. siječnja 2008. godine. Citirat ću bitne razloge navedene u obrazloženju te odluke: "Odlukom o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka i uvođenjem dragovoljnog služenja vojnog roka postižu se pozitivni učinci na borbenu spremnost Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zbog složenosti misija i zadaća Oružanih snaga Republike Hrvatske te suvremene vojne opreme i naoružanja koje se uvode u uporabu u Oružane snage, kao i zbog daljnjeg sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama nužna je profesionalizacija Oružanih snaga jer ročni sastav s relativno kratkom službom u Oružanim snagama ne može u potpunosti ispuniti navedene zadaće."

Dakle, prije 8 godina ukinuli smo obvezno i uveli dragovoljno služenje vojnog roka, a kada čitam obrazloženje te odluke, nekako nemam osjećaj da se složenost misija u kojima sudjeluju Oružane snage nešto smanjila pa da bi se potreba za profesionalizacijom oružanih snaga nešto posebno promijenila, ali ajde, zar je to bitno...

I važeći Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, iz 2013. godine, također ne poznaje obvezno služenje vojnog roka, ali, poznaje dragovoljno vojno osposobljavanje (članak 28. ZSOSRH). Da, samo kao napomena: i taj je zakon, 2013. godine, donijet sa 100 glasova "za", 3 "suzdržana" i niti jednim protiv. Ali, mislim da niti ovo nije toliko bitno...
Bitno je, s druge strane, da kada govorimo o služenju vojnog roka i o službi u OSRH, da barem oni koji sjede u saborskom Odboru za obranu pročitaju tu odluku i taj zakon prije nego što izvale: "Treba razmišljati o tome da li ponovno uzeti u obzir služenje određenog vojnog roka, naravno na dobrovoljnoj bazi, tako da se to ostavi kao mogućnost".

Jer, mogućnost služenja vojnog roka na dobrovoljnoj bazi u Hrvatskoj postoji. Ali, nakon svega, da li je i to bitno'', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene