Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na rejting

'Nakon 50 dana nove Vlade, stvarnost izgleda potpuno drugačije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snižavanje dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske bilo je povod za mnoge reakcije.

Agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

Peđa Grbin na ovo se osvrnuo na svom Facebook profilu. Njegov status prenosimo u cijelosti:

''Osjeća se novi optimizam, optimizam koji nam je nužan i koji treba pozdraviti. Veselimo se pozitivnim pokazateljima i najavama'. govorila je prije nekih mjesec dana o novoj Vladi Predsjednica Republike.

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske je, po svom običaju, otišao i korak dalje od toga te je početkom veljače, komentirajući najave rasta procjene BDP-a za 2015. (!) i 2016. izjavio: 'Ova prošla vlast je planirala 1 posto rast BDP-a 2015, 2016. 1,4 posto međutim događa se ipak ubrzanje. Sve one mjere koje smo isplanirali i koje počinjemo provoditi ulijevaju povjerenje našim partnerima. Naravno da će nas oni promatrati šest mjeseci i to usporavanje rasta javnog duga je isto dobra najava', a bez obzira što je u tom trenutku bio ministar financija tek desetak dana, Zdravko Marić se usudio dobaciti: 'Sigurno na korekciju veliki utjecaj ima i nova Vlada i najave koje smo stavili i sam program'.

E pa danas, nakon 50 dana nove Vlade, stvarnost izgleda potpuno drugačije. Predložen je proračun za 2016. godinu, koji ne nudi ništa nova, nije predložena niti jedna mjera koja bi pratila taj proračun, zbog čega su uslijedile i prve reakcije, reakcije koje se ovaj put posljedica isključivo i jedino 50-dnevnog (ne)rada nove Vlade.

Prvi je pokazatelj indeks ekonomske klime, koji pokazuje očekivanja gospodarstvenika od tržišta na kojem rade, odnosno, od vlasti koja uređuje i vodi to tržište. Taj je indeks u Hrvatskoj, od prošlogodišnjih rekorda, koji su pokazivali velika očekivanja naših poduzetnika, u veljači, doslovno potonuo. Naime, ponašanje naših vladajućih nikome ne ulijeva povjerenje da se radi o ljudima koji znaju što rade. Na žalost...

A sada, nakon procjene rada nove Vlade i nakon predstavljanja proračuna za 2016. evo i druge reakcije. Na koju ovaj put, siguran sam, itekako utječe nova Vlada i ono što su stavili u svoj program, što počinju provoditi i što rade...', napisao je Grbin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene