Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Na dobrom su tragu'

Vruća jesen: Peđa Grbin najavio izmjene Zakona o referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjene Ustava nisu izgledne pa će vladajući pokrenuti izmjene Zakona o referendumu.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin najavio je danas kako će se u rujnu pokrenuti postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu, a da je potrebno unaprijediti referendumsku proceduru slažu se i u GONG-u i u inicijativi 'U ime obitelji'.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju" Peđa Grbin "Moramo paziti što govorimo" Peđa Grbin povikao: "Milanović je jedina brana i nema šanse da mu kažem pusti! Ne daj bandi!"

'Članovi Odbora već nekoliko godina ukazuju na potrebe izmjene referendumskog okvira u Hrvatskoj, a na to je više puta ukazivao i Ustavni sud odlučujući o referendumskim pitanja Građanske inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara', kazao je Grbin za Hinu.

Svjestan je, kaže, kako u ovom trenutku promjene Ustava nisu izgledne te dodaje da su stoga dužni krenuti u izmjene Zakona o referendumu u onom dijelu koje je moguće izmijeniti bez izmjena Ustava.

'To ne znači da odustajemo od promjena Ustava, ali zbog realnosti idemo popraviti ono u Zakonu što je moguće popraviti bez dvotrećinske većine u Saboru', rekao je Grbin.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o referendumu ići će se na promjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative.

'Preispitat ćemo i koja su to tijela za provođenje referenduma, ali i razgovarati o savjetodavnom referendumu tj. može li se on proširiti, pod kojim uvjetima i kada se može raspisati. I konačno moramo definirati i financiranje kampanja, ne samo o referendumu na zahtjev građana, već i financiranja kampanja za i protiv određene referendumske inicijative', naglasio je šef saborskog Odbora za Ustav.

Ustavni sud: Referenduma o ćirilici NEĆE biti!

Tvrdi i kako vladajuća koalicija nikad nije imala ideju da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma poveća te naglašava kako je ideja bila da se broj potpisa i smanji.

Tijekom rujna, kaže, pripremit će se tekst izmjena i dopuna Zakona o referendumu, definirati njegov predlagatelj, Vlada, Ministarstvo uprave ili Sabor i provesti opširna javna rasprava, putem okruglih stolova, a u koju će se sigurno uključiti i nevladine udruge.

'U izmjene i dopune Zakona o referendumu ne idemo zbog tzv. referenduma o ćirilici', naglasio je Grbin dodajući međutim kako su dva posljednja referenduma - onaj inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara, ukazala na cijeli niz problema.

Stoga u izmjene i dopune ne idemo zbog ćirilice, ali idemo zbog referenduma i zbog cijele situacije i prikupljanja potpisa, koji su pokazali niz nedostataka u postojećem zakonodavnom okviru, zaključio je Grbin.

U GONG-u za predložene izmjene kažu da su 'na dobrom tragu', ali i upozoravaju na potrebu široke javne rasprave o toj temi.

'Ovo je na dobrom tragu uređivanja onog što se oko referenduma može urediti zakonom', kaže Dragan Zelić iz GONG-a i napominje kako se za kvalitetnije uređenje referenduma treba ići u izmjene Ustava.

Zelić ističe i kako GONG neće podržati ideju, o kojoj pišu mediji, a prema kojoj će se potpisi moći prikupljati samo u uredima državne vlasti.

'To ne samo da je skupo jer će službenici morati raditi i vikendima, nego takav način građane može izložiti neugodnostima posebice u malim sredinama', ističe Zelić i dodaje kako se time ugrožava tajnost izjašnjavanja.

Ograničavanje mjesta prikupljanja potpisa

Mišljenja je i kako bi trebalo propisati mjesta na kojima se potpisi ne bi smjeli prikupljati, a to su, kaže, primjerice vjerski objekti i javne ustanove.

Udruga 'U ime obitelji' slaže se da je potrebno unaprijediti referendumsku proceduru te napominju kako bi po tom pitanju trebalo slijediti najbolje primjere europskog zakonodavstva koje potiču i olakšavaju izjašnjavanje građana.

'Nadamo se da cilj ove inicijative Peđe Grbina nije još jedan pokušaj sprječavanja izjašnjavanja građana i onemogućivanja narodnih inicijativa budući da je on već jednom izjavio kako građani nemaju što odlučivati na referendumu', kazao je predsjednik Udruge 'U ime obitelji' Lino Zonjić.

Kada se govori o transparentnosti, nadamo se da ćemo konačno dobiti točan broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, poručuju iz Udruge 'U ime obitelji'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene