Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pčelari ogorčeni izbacivanjem meda iz vrtića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski pčelarski savez izrazio je prosvjed i ogorčenje jer novi program pravilne prehrane djece u vrtićima ne preporuča uporabu meda, ocjenjujući da se radi o "potpunoj neinformiranosti stručnjaka koji su tu odluku donijeli".

Pčelarski savez uputio je i prosvjedno pismo ministru zdravstva Nevenu Ljubičiću jer je radna skupina Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u izmjenama i dopunama programa pravilne prehrane djece izbacila med iz vrtića.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Pčelarski savez u priopćenju ističe da je kontaktirao poznate
hrvatske nutricioniste Nadu Oršolić, Dražena Lušića, Josipa Lončara, Nadu Vahčić i Donatellu Verbanac te od njih dobio pismena očitovanja koja pobijaju tvrdnju da med negativno utječe na predškolsku populaciju.

Upravo suprotno, nutricionisti ističu da je med najbolja namirnica za svako životno doba, posebice kao izvor ugljikohidrata u djetinjstvu.

Još pedesetih i šezdesetih godina je dr. Žarko Mićić razvio metodu liječenja poremećaja ishrane kod dojenčadi medom, a njegov rad preuzela je njemačka tvrtka "Milupa Pauly" koja je razvila posao s pripravcima na bazi meda i mlijeka u prahu za dojenčad i djecu predškolskog uzrasta.

Doktor Louis Reynolds D'Espagnac je sredinom prošlog stoljeća u Parizu obranio doktorsku disertaciju na temu "Med u dijetetici dojenčadi". Rumunjski profesor Szentkiralyi još prije šezdesetak godina objavio je rad "Djelovanje meda na povećanje težine kod nedonoščadi", a u isto vrijeme i japanski profesor Takuma rad "Med u ishrani dojenčadi".

Niz hrvatskih stručnjaka brojnih profila i u raznim ustanovama
godinama istražuju nutritivne i zdravstvene vrijednosti pčelinjih proizvoda, pa tako i meda.

Najmanje što je Ministarstvo zdravstva moglo napraviti jest
konzultirati se sa stručnjacima koji svoje stajalište o medu mogu potkrijepiti znanstvenim radovima i rezultatima istraživanja, ističe Pčelarski savez.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene