Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema apsolutne slobode

Pazite što radite na internetu, zbog krivog poteza možete i u zatvor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na YouTubeu se predstavio kao komandir Šamil, u objavljenom videu preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu, a onda se pokajao i rekao da se šali. Nakon ispitivanja, 'Šamilu' je policija zabranila pristup internetu. Pouka je to svima: na internetu treba paziti što se objavljuje.

'Nužno je da se da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice, pogotovo baze specijalne policije.' Riječi su to kojima se komandir Šamil, odnosno Trogiranin Damir Mamić, kako kaže, našalio na YouTubeu. Iako se duboko pokajao, bude li proglašen krivim za poticanje na terorizam prijeti mu kazna do deset godina zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura

'Internet sa sobom nosi jednu slobodu, ali ta sloboda nije apsolutna. Poticanje na nasilje, pa čak i u toj formi, nije nešto s čim bi se zapravo trebalo šaliti, to su dosta ozbiljne stvari', kaže prof. dr. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

>> 'Komandir Šamil': Sve je bila šala, duboko se kajem

Širenje govora mržnje i uznemiravanje na internetu od ove godine kažnjavaju se novčano, čak i zatvorom. Uvredljive komentare policiji može prijaviti bilo tko. Sljedeći korak je pronalazak osobe skrivene pod određenim nadimkom.

'Preko Interpola se traži od vendora, odnosno YouTubea, IP adresa. Ukoliko nije skrivena, vrlo jednostavno se dođe do korisnika koji je sadržaj stavio na internet. U konačnici, ukoliko se želi, uvijek se može doći do počinitelja. Prije ili kasnije se napravi pogreška', kaže savjetnik za računalnu sigurnost Ivica Ostojić.

Pogrešku je je napravio i 43-godišnji Splićanin, uvredljivim komentarom na račun splitskog gay pridea. Lezbijska udruga Kontra podnijela je tužbu, a muškarac je kažnjen s 5.000 kuna. 'Smatramo da je pozitivno da se poticanje na nasilje i na diskriminaciju kažnjava. Zbog društvene opasnosti, smatramo da se ovo trebalo kvalificirati kao kazneno djelo', rekla je koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras.

Visoke kazne i utuživost uvredljivih komentara trebali bi podsjetiti da internet ne jamči imunitet na kućni odgoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene