Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve prijevare!

Država 'u ratu' s lihvarskim kreditima: Inspekcije na terenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi građani, kojih je trenutačno 15 tisuća, ili iz očaja ili neznjanja, potpisivali su ugovore s kamatama koje su se penjale i do 200 posto.

Od jeseni bi takvi ugovori trebali biti nevažeći. Istodobno, država 'česlja' sve kreditne institucije, imovinu vlasnika i porijeklo novaca. A tamo se okreću stotine milijuna kuna bez ikakvog nadzora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Ivanka je žrtva prijevare. Od kreditnog je ureda željela posuditi oko 100 tisuća kuna, isplaćeno joj je 40-ak, a sada je dužna više od pola milijuna kuna. 'Kad sam pitala za ovaj iznos, jer mi je bilo čudno taj iznos od 53 tisuće eura, ona je rekla da ja to uopće ne gledam, da se to mene ne tiče i da je to provizorno', govori Ivanka.

Račun joj je još uvijek pod ovrhom iako je sud nedavno presudio u njezinu korist. Kome ide njezin novac ni sama ne zna jer je kreditni ured prebacio dugovanja na druge. 'Izmjenilo se jako puno firmi. Otprilike 10 firmi', objašnjava Ivanka.

Ivankinu sudbinu dijele mnogi koji su nasjeli na oglase s ulica, no lihvarski ugovori uskoro više neće vrijediti. 'Znači tražit ćemo da ti ugovori budu poništeni i da se sve radnje koje su uzrokovane tim ugovorima poništavaju iz razloga što smatramo da se radi o klasičnim prijevarama.
Tu se ne staje. Svi kreditni uredi koji su varali građane bit će prijavljeni državnom odvjetništvu. Oduzimat će im se imovina, ali i provjeriti njihovo podrijetlo', objašnjava Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

>> Oprezno sa zaduživanjem: Zbog kredita od 10.000 eura ostala bez stana!

'Mi ćemo zatražiti putem ureda za sprečavanje pranja novca porijeklo tog novca, od kuda on dolazi jer sumnjamo da se radi o novcu koji dolazi iz kriminalnih aktivnosti', kaže Šegon. Inspekcija je utvrdila da rupe u zakonu nisu koristili samo domaći prevaranti već i stranci. Tržište lihvarskih kredita i financijskog inženjeringa popelo se na više od 3 milijarde kuna. Potrošačke udruge nadaju se da zakon neće ostati mrtvo slovo na papiru.

'Sigurno treba razmišljati o sutra i sigurno treba ne samo zaustaviti ovu praksu nego je apsolutno i onemogućiti. No, ne možemo se sada ponašati 'tko je jamio, jamio je'', kaže Roko Šikić iz Udruge za zaštitu dužnika.

Da ne bi bilo tako, pomoć se traži i od građana. Poziva ih se da prijave sve sumnjive oglase o kreditima koje primijete na ulici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene