Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVA O BARIŠIĆU

Bulj u Saboru: "Zasigurno neću glasati kako vi kažete"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rasprava o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću obilježena je žestokim sukobom oporbenih zastupnika s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom Pavom Barišićem. Glasanje o povjerenju ministru Barišiću bit će održano u petak u 12 sati.

'Sabor zasjedanje nastavlja u petak od 9:30 sati, no o povjerenju ministru Pavi Barišiću glasovat će se tek oko podneva.' Saborski zastupnici u četvrtak su održali raspravu o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću. Predsjednik Sabora, Božo Petrov, okončao je raspravu u prvim minutama petka, oko 00:15 sati.

Pročitajte i ovo Alka Vuica nisu se proslavili Pjevačica, reality-zvijezda, slavni rukometaš, performer... Pogledajte koliko su glasova dobili Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Podsjećamo, iako je bilo najavljeno da će rasprava o toj temi početi u četvrtak oko podneva, naknadno je predsjedavajući Sabora Željko Reiner objavio kako će se o toj interpelaciji raspravljati tek od 15 sati, što je izazvalo prosvjed SDP-ovih zastupnika, koji su zatražili da premijer Andrej Plenković odmah dođe u sabornicu te da rasprava otpočne. Nakon što tom zahtjevu nije udovoljeno, napustili su sabornicu i vratili se nakon pauze, u 15 sati.

Rasprava je potom konačno otpočela, a obilježilo ju je izlaganje premijera, koji je branio ministra Barišića, te brojne replike koje su uslijedile. Plenković je opetovano isticao kako Barišić nije ništa plagirao, već je riječ tek o tehničkoj pogrešci u fusnoti.

Premijer je, nakon što je odgovorio na replike, napustio sabornicu, a zastupnici su nastavili raspravu. Branimir Bunjac je nakon nekoliko sati zatražio da izlaganje nastave samo klubovi zastupnika, jer se za raspravu javilo mnogo zastupnika pa će se sve otegnuti dugo u noć, no predsjedavajući Gordan Jandroković to je otklonio, iako je Bunjac isticao kako je riječ o pokušaju vladajućih da izmori oporbu i onemogući raspravljanje o ovoj temi.

DONOSIMO TIJEK RASPRAVE ODRŽANE U ČETVRTAK

22:48 Mrak-Taritaš
kazala je kako svi mi za svoju djecu želimo kvalitetno obrazovanje. "Djelomično ovu svoju repliku upućujem kao mama studenta na Filozofskom fakultetu: odmalena sam mu objašnjavala da mora biti odgovoran. Jako će mi teško biti doći doma i kazati mu da to za njega vrijedi, ali za ministra ne vrijedi." Glasovac je rekla da će taj problem imati svi roditelji, ali i profesori.

22:42 Ivan Pernar je kazao kako ni on ne želi živjeti u Hrvatskoj u kojoj učenike koji se žele slikati s njim kasnije prozivaju zbog toga, kao ni u Hrvatskoj u kojoj Ministarstvo obrazovanja piše pamflete protiv saborskog zastupnika. "Vi ste, gospodine Barišiću, tek jedna karika u lancu nesposobnosti, nekompetentnosti i neozbiljnosti."

Glasovac mu je poručila kako ne može bez dozvole ulaziti u škole i pozivati ih da markiraju. No, kazala je, postoje dvostruki kriteriji te spomenula priliku kad je hrvatska predsjednica posjećivala vrtićku djecu i dijelila im čokoladice.

22:21 Predrag Matić kazao je kako bi volio da ministar prođe glasanje "pa da konačno vidimo opet ono pravo lice HDZ-a". Sabina Glasovac istaknula je kako djeca ne mogu čekati, moramo reagirati odmah. "Ne želim živjeti u državi u kojoj će sutra neko dijete dobiti negativnu ocjenu ili novčanu kaznu ako ukrade ispit na maturi, a ministar će možda sutra dobiti povjerenje zastupnika." Kazala je i kako je razočarana nastupom premijera Plenkovića: "Sarkazam, dominacija i cinizam. On je na mene dosad ostavljao potpuno drugačiji dojam".

22:13 Miro Bulj, jedini zastupnik Mosta koji se danas na ovu temu javio za riječ, kazao je kako su prije par mjeseci Maras, SDP i HDZ glasali za plagijatora kao suca u Ustavnom sudu. "Zasigurno neću glasati kako vi kažete, niti mi je namjera. Ovo društvo i akademska zajednica podijeljeni su odavna, na svim poljima. A cijelo vrijeme ste glasno šutjeli. A ja ne šutim."

Anka Mrak-Taritaš kazala je kako nije ni čudo da je ministar Barišić tema, i bit će tema ubuduće, jer ga "stranka brani svojim tijelima". Maras je kazao kako je Barišić baš premijerov odabir. Da je ovo napravio neki drugi ministar iz HDZ-a, već bi bio doviđenja, ustvrdio je Maras.

Maras je upitao HDZ-ovce: "Zar mislite da su svi HDZ-ovci uvijek u pravu? Ja ne mislim da je svaki član SDP-a uvijek u pravu! Evo, član SDP-a Josip Milas nije u pravu! Zar je tako teško priznati da postoji mogućnost da je netko iz HDZ-a u krivu".

22:01 Maras je ponovio kako Ivan Đikić nema razloga riskirati svoj autoritet i svjetski ugled lažnim optuživanjem Pave Barišića za plagiranje. Kazao je kako je 20 hrvatskih znanstvenika koji rade u cijelom svijetu potpisalo peticiju protiv plagiranja.

21:55 Ivan Pernar kazao je kako se HDZ, kad bude ulovljen s prstima u pekmezu, često brani da se njima smješta. "Vidjeli smo koji su se ministri i premijeri tako branili, a vidimo da se tako brane i dalje. Da je povjerenstvo reklo da nije plagijat, pitali bi što mi hoćemo. A kada se ide protiv njih, ne priznaju ni jedan sud osim svoje partije. Svi znanstvenici koji podržavaju Barišića su na neki način povezani s vlašću koja im daje privilegije i svi oni daju političku podršku ministru Barišiću. Kada su obični građani u pitanju, striktno se drži procedure, a kada je HDZ u pitanju onda nisu važne procedure."

21:40 Gordan Maras upitao je Barišića zašto nije podigao tužbu za klevetu protiv Đikića. "Tako bismo izbjegli bilo kakvu sumnju da ste vi neosnovano optuženi. Ništa od toga se nije desilo, nego premijer, gospodin Barišić i HDZ sada tvrde da je to politički progon, raspravljat ćemo ovdje do jedan, dva, sutra ćemo glasati i to je to."

Zamjerio je Mostu što ne sudjeluje u raspravi te kazao kako bi "volio čuti bas gospodina Bulja kako grmi o ovoj temi" te dodao kako je sada "tiši nego zrikavac".

21:29 Miroslav Tuđman se javio za povredu poslovnika nakon replike Ivana Pernara. "Kleveće cijelu stranku i sve glasače HDZ-a. A kada ga se optuži za klevetu, onda tu četiri sata cmizdri da mu se ne skine imunitet", rekao je.

21:27 "Kolega Grbin kaže: 'Kada bi bilo poštenja u HDZ-a'. Gospodine Grbin, zar mislite da je stranka koja je iz državnih poduzeća izvukla milijune kuna, pojela ih i potrošila, sada mislite da će biti pošteni. Ovo je samo jedna kap u moru, ovo je slika hrvatske stvarnosti. Ova Vlada samo na sirotinji trenira strogoću", kazao je Ivan Pernar.

21:15 U ime Kluba SDP-a govorio je Peđa Grbin, koji je istaknuo kako parlament nije sud. "Parlament ne utvrđuje nečiju krivnju. Mi utvrđujemo političku odgovornost pojedinca koji obnaša dužnost u Vladi." Kazao je kako su u SDP-u već na predstavljanju ministra ukazivao na probleme u njegovom radu. Dodao je i kako je jedan od razloga za zahtjev za smjenom ministra što nije reagirao na izjave državnog tajnika, koji je diskriminirao djecu s posebnim potrebama i iz nacionalnih manjina.

"Već u prvih nekoliko dana ministar je sebi i svojima osigurao financijska sredstva, zbog čega smo ga odmah prijavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa." Svaka od tih stvari zaslužuje razrješenje, ustvrdio je Grbin.

Podsjetio je na slučajeve ministara u Njemačkoj, koji su morali dati ostavku kad se ustanovilo da su plagirali svoje radove. Karl-Theodor zu Guttenberg, jedan od njih, branio se tvrdeći da je riječ o - pogrešci. "Ne može ministar znanosti i obrazovanja imati stigmu da je plagijator. Hrvatska je spomenuta i u uglednom časopisu Nature, i to zbog čega? Zbog plagiranja."

20:58 Branko Bačić (HDZ) zamjerio je zastupnici Turina-Đurić što je u ime Kluba HNS-a kazala kako ne zna o čemu je riječ, i ne treba znati, jer onda ispada da klub koji je i predlagatelj interpelacije ne zna o čemu je riječ.

Turina-Đurić ponovila je da je etički odbor rekao svoj stav. "Daljnja rasprava značila bi propitivanje stava odbora koji smo mi (saborski zastupnici, op.a.) ovlastili."

20:35 Ivan Pernar kazao je kako svi pate od kolektivne amnezije. "Svi tvrde da ministar Barišić nije palgijator, a on je sam priznao i ispričao se. I zastupnik Maras rekao je kako se tu ne radi o jednom primjeru, već je riječ o devet pitanja." Nadovezao se kao je ministar ispolitizirao obrazovni sustav te naveo kako je njegovo ministarstvo dalo naputak da ga se ne pušta u škole.

20:26 Nada Turina-Đurić kazala je u ime Kluba HNS-a da oni nemaju nikakvih dvojbi što su pokrenuli interpelaciju premijeru. Kazala je kako su temelji današnje premijerove obrane ministra Barišića potpuno promašeni. "Premijer je danas u svojoj obrani gospodina Barišića potpuno minorizirao odluku Etičkog odbora, a na površinu izvukao dvije presude - jednu iz Splita, drugo iz Zagreba. Za ovu iz Splita znamo tko je donio tu odluku, a na ovoj iz Zagreba nije jasno tretira li se tamo pitanje plagijata Barišića. Te dvije stvari na kojima je danas Plenković temeljio obranu ministra Barišića su apsolutno neutemeljene. Onog trena kad je došla odluka etičkog odbora, vi ste trebali podnijeti ostavku. A ako je ne biste podnijeli, premijer vam ju je trebao dati.

U ovih mjesec dana srela sam na ulici nebrojeno mnogo učenika, profesora, koji su bili zgroženi vašim ponašanjem. Upitali su me kako će djeci prenijeti neke standarde kad nas svaki put mogu prozvati da je na čelu ministarstva koje se brine o njima osoba koju je meritorno tijelo proglasilo krivom za plagiranje. Uopće ne znam o čemu se točno radi i niti me to kao političarku treba biti briga! Odbor je rekao svoje!

Žao mi je da premijera nema, rekao je da vi niste plagijator, ali je priznao da postoji greška. On misli da niste plagijator, ali ste roba s greškom. Roba s greškom ne može biti ministar. Ovaj nemušti odvjetnički spin koji ste nam pokušali prodati tijekom popodneva vrijeđa cijeli naš obrazovni sustav. Želimo da naša djeca idu u škole u kojima se ovakve stvari neće događati. Vi ne možete biti moralna vertikala."

20:15 Barišić je istaknuo kako ga je dirnula podrška akademske zajednice i studenata, iz Hrvatske i BiH. "Sedamdesetdevet profesora iz Mostara uputilo je svoj glas, jasno se očitujući o tome." Anka Mrak-Taritaš istaknula je kako je jedna tvrtka u potpunosti prepisala jedan jedan stručni rad i na tome zaradila više od milijun kuna. "To je situacija koja se dešava kod nas. Ministar u vašem resoru ima puno veću odgovornost od drugih. Vaš prošli i budući rad pod lupom je javnosti."

Barišić je kazao kako znanstveni radovi ne donose nikakvu dobit. "S druge strane ja vas potpuno razumijem što se tiče prepisivanja i preuzimanja tuđih djela. Prihvaćam potpuno svoju odgovornost, da budem jasan, nisam plagirao ništa, i zauzimat ću se protiv plagiranja i prepisivanja djela."

Bojan Glavašević je ustvrdio kako ministar nije predmet medijskog linča, već je predmet javnog interesa. "Nitko vas nije napadao kao čovjeka. Ako je takvih komentara i bilo, onda oni zaslužuju ispriku."

20:01 Željko Reiner kazao je kako je diskusija otišla u potpuno drugom smjeru. "Kad se raskrinkalo kako vi (Barišić, op.a.) niste krivi za plagiranje, sad kolege iz oporbe govore o tome kako radite ili ne radite ovo ili ono u školstvu. Kristalno je jasno raščišćeno da niti je što plagirano niti je što prepisano. Njihova isfabricirana politička optužba pala je u vodu."

19:58 Barišić je zahvalio Majdi Burić i kazao kako ga je to još više učvrstilo u nastojanjima za reforme obrazovnog sustava. Naveo je i kako će se zalagati za poboljšanje statusa nastavnika i profesora. "Raspravu o akademskim pitanjima ostavimo za tijela koja se time bave." Citirao je potom Propovijed na gori: "Ne vidim balvan u vlastitom oku, ali vidim trn u oku bližnjega".

19:49 Marija Jelkovac (HDZ) kazala je kako su kolege iz SDP-a već na dan predstavljanja Vlade u sabornici optužili Pavu Barišića, a potom su ga u medijima nazivali plagijatorom. "Ja na to ne pristajem. Zastupnici SDP-a su pod krinkom brige za dobrobit djece krenuli u lov na vještice."

19:45 Bojan Glavašević predložio je da se članak ministra Barišića provjeri softverom koji je spominjao Miroslav Tuđman, a kojim se detektira je li neki rad plagijat. Naglasio je kako ovdje nitko ne govori o Pavi Barišiću kao ljudskom biću, već o onim elementima njegova rada koji su sporni.

19:40 Majda Burić (HDZ) kazala je da je na Barišića u tijeku orkestrirani napad. Navela je potom niz stavki u koje je aktualna Vlada uložila financijska sredstva te problema koji su riješeni u 100 dana Vlade. "Samoinicijativno moraliziranje s lijeve strane u sumnju dovodi upravo moral moralizatora." Tuđman je kazao kako bi trebalo izbjegavati podjele na naše i njihove.

19:22 Sabornica se prilično ispraznila, dobar dio zastupnika trenutno nije u svojim klupama.

19:10 Branimir Bunjac kazao je kako su u sabornici prije dva tjedna svjedočili proceduralnom nasilju koje je rezultiralo i nemilim scenama. "Sada ponovno svjedočimo takvom nasilju jer se zastupnike želi prisiliti da odustanu od izlaganja. Ako ne bude nijedne replike, rasprava će po broju zastupnika trajati do ponoći, a ako ih bude samo dvije, to će se produžiti do 4 ujutro. Je li to neki show, Big Brother parlament, hoćemo li nazvati ovu raspravu Survivor, tko će preživjeti?

Mislim da danas mogu govoriti klubovi zastupnika, a sutra pojedinačne rasprave. Ovo pokazuje strah vladajućih. Ne može se ova rasprava pratiti u tri ujutro! Ako ste rekli da ćete poštivati dignitet Sabora, dopustite zastupnicima da normalno i u miru ovdje razlažu svoja mišljenja. Ionako se glasa sutra. Ako netko misli da je lukav, nije ispao lukav. Ovo je proceduralno nasilje! Poduzmite nešto dok možete!" 

Jandroković je kazao kako je mnogo puta ovaj Sabor radio do kasno i nikada nikome nije zabranjeno govoriti. "Predsjedavajući po poslovniku može odrediti do kada će se raditi. Nastavit ću s dosadašnjom praksom."

Arsen Bauk je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao da će oni biti spremni kad god bude trebalo. "Što se tiče kasnog rada, mogu samo reći: tko preživi, pričat će, a to je puno bolje od one tko prepiše, preživjet će."

18:56 Branimir Bunjac je u ime Kluba Živog zida i Snage zatražio stanku od 10 minuta zbog opstruiranja rasprave. "Po broju zastupničkih prijava za rasprave ona će trajati još 12 sati. Budući da je vaš prethodnik kazao da će se rasprava održati i do pet ujutro ako bude potrebno, predlažem da se održe samo izlaganja klubova zastupnika, a sutra da budu pojedinačna izlaganja", kazao je Bunjac. Iz istog je razloga stanku u ime Kluba SDP-a zatražila i Sabina Glasovac.

Predsjedavajući Gordan Jandroković kazao je kako ne razumije zašto traže stanku, ali da će im je dati.

18:42 Miroslav Tuđman je u ime Kluba zastupnika HDZ-a kazao kako živimo u vrijeme kada su predodžbe bitnije od istine. "U tom i takvom duhu vremena je i ova interpelacija o povjerenju ministru Barišiću. Kao i svaka dezinformacija, i ova će trajati dok se ne dokaže istina."

Kazao je kako se autor ovog prijedloga poslužio prijevarom da bi prevario ostale potpisnike, jer je navedeno kako "takvo ponašanje nije primjereno za ministra" koji je na čelu resora koji se između ostalog bavi i zaštitom autorskog prava, a što ne piše u mišljenju etičkog povjerenstva.

Naveo je na koncu kako bi RH trebala nabaviti za CarNET softver za provjeru znanstvenih radova, kojim bi se provjerilo je li u nekom radu riječ o plagijatu ili ne. "Vrijeme je i da etički kodeks u znanosti postane i sastavni dio kodeksa Hrvatskog sabora."

18:28 "Ovdje se radi o jednom klasičnom obračunu HDZ-a i SDP-a kakav se vodi zadnjih 26 godina. Dvije vodeće stranke su spremne razgovarati idućih 365 dana što je prije - kokoš ili jaje", istaknuo je Branimir Bunjac.

18:26 Gordan Maras je ponovno povukao pitanje kako će se postaviti Most tijekom glasovanja o Pavi Barišiću. "Hoće li Most biti most prema europskim standardima ili biti pontonac preko močvare koji pomaže HDZ-u da održi neodrživo? To se pita hrvatska javnost."

18:13 "Mi ćemo sutra morati donijeti kao političari. Sutra ćemo o tome glasovati u podne. Savjest, po mom dubokom uvjerenju, nalaže da netko tko je plagirao - ne može biti ministar. Nije se u ovo uključila akdemska zajednica, ona je podijeljena. Naravno, i ona ima svoje političke aspiracije. Oni koji su surađivali s njim, koji im je bio mentor, oni ga podržavaju. A što će? Oni nezavisni ga ne podržavaju. Zastupnik Mosta Maro Kristić je rekao kako će glasovati za smjenu ministra", rekao je Nenad Stazić.

18:09 Ivan Vilibor Sinčić kazao je u ime Kluba Živog zida kako oni ne podržavaju ovu Vladu pa neće ni glasati za povjerenje ministru Barišiću. Istaknuo je kako nemoral razara tkivo našeg društva. "Moramo se okrenuti kulturi stvaranja, a ne kulturi varanja!" Istaknuo je da ovakve stvari treba rješavati znanstvena zajednica, i to brzo, a ne da to postane glavna tema u državi. "Nije bitno tko je kakav, nego tko je čiji."

17:53 Sabina Glasovac ponovno je navela sve slučajeve u kojima je ministar prepisao neki citat bez navođenja izvora ili je to učinio s Wikipedije. Glasovac je prethodno i gostovala u Vijestima Nove TV, kada je istaknula da zbog budućnosti djece ministar mora postati prošlost

17:49 Arsen Bauk upitao je Reinera kad će biti glasanje o povjerenju Barišiću te dokad će danas trajati rasprava. Reiner je kazao kako će glasanje biti sutra, a rasprava će danas trajati dokad se zastupnici budu javljali, " pa i do pet ujutro, ako treba".

17:43 HDZ-ov zastupnik Josip Borić kazao je kako su i SDP-ovi zastupnici plagirali članak znanstvenika Đikića u svojoj interpelaciji. Peđa Grbin kazao je kako to nije točno jer su oni uredno naveli izvor.

17:36 Peđa Grbin ukazao je na slučaj njemačke ministrice obrazovanja, koja je dala ostavku zbog plagiranja, no Barišić je kazao kako to nema nikakve veze s njim jer "ovdje nije riječ o plagiranju. To je logička pogreška".

17:34 Barišić je komentirao Marasovo izlaganje kazavši kako mu je drago da se raspravlja o njegovom radu, "to je valjda najcitiranija sada fusnota u zemlji". Kazao je i kako je predsjednik etičkog odbora Vlatko Silobrčić javno tražio da mu se dostavi njegov rad, nakon što je čuo da je riječ o plagijatu. "To je nečuveno, to je vaš predsjednik odbora."

"Premijer želi skrenuti pozornost s merituma teme. Želim vas pitati da komentirate činjenice, ima ih desetak - od krivih citata, autora, izvori s Wikipedije, niz stvari za koje vas se tereti... Ovo nije pitanje politike, iako premijer želi sve okrenuti na to. Čini mi se ovdje čuje zov sirenskog sanaderovskog, ali Andrej not even close. Nije flah, ali nije još sanaderovski", kazao je Gordan Maras.

17:24 Miroslav Tuđman kazao je kako je etički odbor bio pod političkim pritiskom od samog početka ove Vlade te da su neki članovi iz njega otišli jer nisu na to mogli pristati. 

17:16 Reiner je kazao kako ne misli da je Barišić pogriješio. "Ja na njegovom mjestu ne bih ni stavio poveznicu na Schlesingera!", ustvrdio je i kazao je da se i Schlesinger pozivao na druge autore. Jandroković ga je upozorio jer je prekoračio vrijeme za repliku.

17:09 Plenković je ponovio kako zamjera oporbi što nisu napravili svoju analizu Barišićeva članka. "To je poanta o vašem naporu", dodao je premijer. Bernardić je kazao kako političke stranke nisu tu da naprave analizu, "analizu je napravio etički odbor, pozivam vas onda da smijenite članove tog odbora".

"Meni je drago da imate povjerenja u svog prijatelja, ali bilo bi dobro da ste pročitali prvu rečenicu etičkog povjerenstva zagrebačkog sveučilišta", u kojem je navedeno kako oni nisu nadležni.

17:01 Mirando Mrsić je kazao kako se premijer u svom izlaganju o meritumu uopće nije dotaknuo merituma samog. "Odluku o tome je li nešto plagijat može donijeti samo etičko povjerenstvo, jer ono ima mandat Sabora i vaše Vlade. Želio bih da o tome govorite, to je meritum stvari, meritum je odluka povjerenstva. Vaš stav da ne želite mijenjati ministra je stav koji nema veze s legalizmom."

Plenković je odgovorio kao on misli da je razjasnio hrvatskoj javnosti koji je meritum - "na čelu tog povjerenstva je član jedne političke stranke, kojoj je za cilj destabilizirati Vladu".

16:54 Željko Jovanović upitao je premijera je li upoznat s novim navodima o autoplagiranju svog doktorata, koji je sada na preispitivanju u Augsgburgu. Plenković je odgovorio kako je ministar Pavo Barišić u svojoj izjavi sve o tome rekao te da on nema što više o tome dodati. 

16:54 Sabina Glasovac podsjetila je i na niz drugih propusta ministra Barišića u svom resoru. Plenković je kazao kako mu se čini da je došlo do faze iritiranosti ministrom, tako da sve što radi postaje problem. "Bili biste sretni samo da ministar ode", ustvrdio je i, pogledavši Barišića, kazao: "Evo, vi utječete na indeks sreće".

16:43 Plenković je kazao kako "javnost mora znati da ovdje nije riječ o plagijatu, nego o po-gre-šci". "Ovo što se stavlja na teret ministru Barišiću nije plagijat nego propust. Kojeg je on sam uočio i ispravio. Riječ je o tehničkom propustu. I točka. Ne navodim ja vas na zaključak. Samo želim da u ovoj raspravi punoj etiketa i pamfleta, okrenimo se meritumu stvari."

16:41 Ivan Pernar je kazao kako je pozorno slušao premijerovo izlaganje. "On je pokušao nas dovesti do toga da prepisivanje nije bilo u lošoj vjeri već da je riječ o pogrešci. Time je neizravno htio reći kako ne bi stao iza njega da se radilo o pravom plagijatu. Nije riječ samo o ministru Barišiću. Mi imamo na mjestu potpredsjednika Sabora osobu koja je 80 posto svog rada prepisala. A vi stojite iza njega. Vi štitite svakog plagijatora i svakog prepisivača."

16:38 Gordan Maras zamjerio je Plenkoviću što je prozvao Đikića da je vanjski suradnik oporbe. "Gospodin Ivan Đikić vam je napisao jedno pismo u kojem vam je elaborirao situaciju i zaomilo vas da presiječete. Da ste to učinili prije mjesec dana, svega ovoga ne bi bilo. Vi očito niste pročitali naš prijedlog, jer da ste to učinili vidjeli biste kako je dr. Đikić naveo devet primjera u tom članku, a ne samo jednu fusnotu."

Plenković mu je replicirao kako on jako cijeni dr. Đikića. "Nije on sporan, s njim sam telefonski razgovarao, ali zašto vi niste to analizirali? Nego ste se baš morali u službenom zahtjevu pozvati na njega? Dobro sam se pripremio za ovo izlaganje, konzultirao sam se ministrom, s javnošću. Bit je ovdje nešto drugo, politička utakmica, stabilnost/nestabilnost Vlade."

16:32 Pavo Barišić kazao je da, koliko je njemu poznato, "od 19. stoljeća nije bilo silovitih i grubih napada kao što sam ja to doživio od prvoga dana. Čini mi se da je to postala borba jednog dijela oporbe." Izjavio je kako što se tiče optužbe za plagijat, "krivnje nema jer nema ni djela".

16:29 "Žao mi je da ministar ima neugodnosti, da svaki dan ima suočavanja s time. Oko sitnijih stvari ja ne brinem. Tu smo s jednom misijom, i ministar. Čini mi se da bi bilo dobro da cijelu ovu priču svedemo u realne okvire te da kolega Barišić pokuša na pravi način ući ući u dosjee, a ne da se svaki dan mora očitovati o nečemu, o jednoj fusnoti."

16:26 Premijer Andrej Plenković kazao je kako su u povjerenstvo za reformu obrazovanja imenovali i niz članova koji su iz redova oporbe te da pluralizam njegove Vlade nije sporan. Kad je riječ o izglasavanju povjerenja ministru, kazao je kako ni Bernardić ni Vrdoljak nisu nijednom riječju spomenuli meritum stvari. Pokazao je potom sporni članak ministra Barišića.

Kritički se osvrnuo i na analizu članka, ustvrdivši kako je oporba iskoristila analizu dr. Đikića. Istaknuo je kako je riječ o jednoj fusnoti u članku iz 2008. godine. "Pitam vas je li to razlog da vi blatite čovjeka koji se primio jednog od najvažnijih resora u Vladi - zbog fusnote", poručio je.

16:13 "Manji je problem činjenica da je ministar Barišić plagirao. To je problem za njegovu akademsku karijeru. Nama je ovdje problem da je on nakon toga odlučio ostati ministar i biti teret ovoj Vladi", rekao je Bojan Glavašević.

16:11 Sabina Glasovac (SDP) podsjetila je kako je prije devet godina na današnji dan njemačka ministrica obrazovanja podnijela ostavku jer se dokazalo kako je plagirala dio svojeg rada. "Mi danas također šaljemo poruku za budućnost. Hoće li pobijediti interesni lobiji ili snažne poruke visokih standarda? Pitanje je hoće li Hrvatska ostati upamćena kao zemlja znanja ili zemllja varanja?"

16:07 Krešo Beljak (HSS) replicirao je na izlaganje Ivana Vrdoljaka te upitao retorički što bi on napravio da je on na mjestu ministra Barišića, da je premijer Davor Bernardić, a presjednica Anka Mrak-Taritaš, koji oboje pozivaju na nacionalno jedinstvo, i da je zbog njega podijeljena hrvatska javnost. Vrdoljak je kazao kako Hrvatska mora biti boljom.

16:03 "Nadam se da je hrvatsko društvo evoluiralo, danas ćemo pokazati je li tomu doista tako", kazao je Bernardić. Nenad Stazić kazao je kako je to "pitanje vjerodostojnosti - ne više Barišićeve, jer ju je izgubio kad nije podnio ostavku, ne više ni premijerove, jer ju je izgubio kad je odlučio štititi Barišića. Neće proći dan da vas mi nećemo podsjećati na njega. Ovdje će biti riječi o vjerodostojnosti Mosta. Hoćete li štititi plagijat i plagijatore?"

16:00 Domagoj Hajduković (SDP) upitao je HDZ-ovce bi li u istom tonu raspravljali o ministru financija koji bi krao, ministru obrane koja je izdala državu, jer sve je to jednaki princip. "To me podsjeća na gospodina Sokola koji je svojedobno tvrdio kako novac nije imovina."

15:46 Bernardić je kazao i kako se osjeća nelagodno, kao i svi koji o ovome raspravljaju. "Odbor za etiku izabrao je Hrvatski sabor. Ako ne smijenite ministra, morat ćete smijeniti Odbor za etiku, a to će biti zadnji čavao u lijes znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj!" "Osjećam se nelagodno zbog situacije u kojoj se ovaj Sabor našao, ovog čovjeka vidim drugi put u životu", kazao je Bernardić. 

Ivan Pernar je kazao kako se slaže s izlaganjem Bernardića te kazao kako se i sam ministar ispričao zbog toga, dakle priznao je plagiranje. Potom je kazao kako HDZ nema srama jer da ima vratili bi ukradene milijune kuna. Predsjedavajući Gordan Jandroković upozorio ga je da se ne drži teme.

15:43 "Ako ne smijenite ministra, de facto ćete morati smijeniti odbor koji je utvrdio kako je Barišić plagirao", kazao je Bernardić.

15:39 Miroslav Tuđman je istaknuo kako je odbor koji je odlučivao o Barišiću bio nekompletan, o njemu je odlučivalo samo pet članova od devet koliko ih treba biti. Bernardić je kazao kako su taj odbor izglasali i SDP i HDZ.

Za repliku se javio i Željko Reiner, koji se nadovezao na Bernardića i Vrdoljaka te kritizirao njihovo oslovljavanje premijera falsifikatorom i Barišića plagijatorom. "Mene bi silno zanimalo da mi kažete koji je to dio članka plagiran?", ustvrdio je te citirao definiciju plagiranja. "Za politikantske svrhe dobro je i ovo." Bernardić mu je odgovorio: "Imate sve u obrazloženju. Možda bi bilo dobro da to pročitate".

15:29 Ranko Ostojić reagirao je na repliku Josipa Borića iz redova HDZ-a, koji je prigovorio Bernardiću kako nije vjerodostojan te da mu je Ostojić javno poručivao kako loše vodi stranku. Ostojić je kazao kako se treba držati teme, a unutarstranačke poslove neka ostavi SDP-u. Borić je kazao i kako je Bernardić rekao da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Barišićevu smjenu, a iz njena su ureda danas ustvrdili da to nije istina. "Mogao bih i ja vama onda reći da lažete." 

15:23 Ivan Vrdoljak kazao je kako njihov krajnji cilj nije ministar Barišić već da na njegovom primjeru pokažu kakvu Hrvatsku žele i kakva ona treba biti. "Kad saborski odbor zaključi da je u pitanju plagijat, onda su nebitni osobni stavovi. Iz tog poštovanja prema institucijama proizlazi i zahtjev za smjenom. Ne prihvaćaju se alternativne činjenice umjesto istine."

Istaknuo je kako je njihova zajednička odgovornost povratak povjerenja u institucije. Ako prvi čovjek obrazovnog sustava nosi teret plagijatorstva, kako će onda ljudi u tom sustavu raditi, naveo je Vrdoljak. Naglasio je i kako je to ujedno i pitanje standarda politike u Hrvatskoj. "Nipošto ne smijemo pokazivati da je nekim političarima dozvoljeno ono što običnim građanima nije."

"Na jednoj se točki ekstremno podijelila akademska zajednica, što Hrvatskoj u 2017. godini ne treba", dodao je Vrdoljak. "Premijer je imao pravo, to nije pitanje osobe, to je pitanje standarda i ugleda nečega što je najvažnije za budućnost, a to je obrazovanje, i znanje."

15:14 Davor Bernardić kazao je kako je sramotno da se mora raspravljati o ovakvoj temi, jer je ministar varao. Ponovio je kako je resorni etički odbor presudio da je Barišić varao. Istaknuo je kako je riječ o budućnosti znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. "Znanost ako je falsificirana ne može povući društvo naprijed i daje krivi primjer."

Kazao je kako je iznimno važno da se kroz ovu raspravu stvori atmosfera u kojoj je vrijedno raditi. "Ako prepisujete na državnoj maturi, automatski ste isključeni iz sustava u tekućoj i idućoj godini. A što se dogodilo ministru?"

Naveo je kako treba poslati poruku da se ovakve stvari u Hrvatskoj ne mogu i ne smiju tolerirati. Upitao se zašto sad premijer Plenković brani Barišića. "Svatko posjeduje onoliko taštine koiko mu nedostaje razuma", kazao je i dodao kao treba pokazati da interesi nisu svetinja. Poručio je premijeru kako je iznimno važno da danas pošalje poruku da to neće tolerirati.

"Morate sami inicirati primjenu ministra znanosti i obrazovanja", poručio je Plenkoviću te ga upitao kako želi da ga ljudi pamte, kao reformatora ili će samo to spomenuti u CV-u. "Dobili ste podršku Mosta, zalagali ste se za reforme."

Kritizirao je i sporost u provedbi kurikularne reforme izborom novih članova povjerenstva za njegovu provedbu, u kojem nema nijednog člana prošlog povjerenstva. "Pozivam vas, premijeru, da budete reformator, a ne falsifikator." Ponovio je kako radnice u trgovini dobivaju otkaz zbog dvije fete pršuta, a ministru Barišiću ništa se nije dogodilo. "Zastupnici svoga naroda ne smiju gurati glavu u pijesak, danas pokažite kako se voli svoja domovina."

Za kraj je citirao stihove Prljavog kazališta "'Danas učim sina hodati, prvi korak je najvažniji, pobjede su porazi, kad se obraz pogazi".

15:00 Nastavlja se sjednica. U ime 45 zastupnika koji su predložili pokretanje pitanja povjerenja Pavi Barišiću govorit će Davor Bernardić, Arsen Bauk, Sabina Glasovac, Peđa Grbin, Damir Tomić, Ivan Vrdoljak i Goran Beus Richembergh.

13:34 Okončana je rasprava o ovoj točki dnevnog reda. Glasovanje o kandidatima za Programsko vijeće bit će provedeno kad budu stečeni uvjeti za to, kazao je Reiner, i bit će tajno. Sjednica se nastavlja u 15 sati.

13:22 Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako je nekim kolegama scenski nastup prioritet. Nadalje, "najviše se govorilo o programu HRT-a, a o tome su opet najviše govorili oni koji ga režiraju". Kazala je i kako ona ne osjeća odgovornost za nešto što se ranije radilo krivo na HRT-u, "ali osjećam odgovornost za ovdje izgovorene riječi". Naglasila je kako se u zadnjih 25 godina trebala dogoditi tranzicija iz državne u javnu televiziju, "ali se to nažalost nikad nije dogodilo".

13:08 Culej je podsjetio Pernara na vrijeme kad je došao podržati prosvjed branitelja u Savskoj, upitavši se koji su bili njegovi motivi, je li bila riječ tek o samopromociji, i kazao kako ima snimke na mobitelu na kojima se vidi kako Sinčić uvježbava što će reći pred braniteljima.

13:04 Pernar je replicirao Culeju kako je prvim dijelom njegova izlaganja pogodio srž. "Ta ista televizija danas prikazuje mene kao nasilnika, isto kao što je vas prikazivala tijekom prosvjeda branitelja na Markovom trgu."

13:01 Stevo Culej požalio se da ga mediji ne prenose u cijelosti pa se onda izgubi suština njegovih izjava. "Rekao sam im da to ne rade, neka prenesu na televiziji cijelu moju izjavu." Kazao je i kako su se mediji za braniteljskih prosvjeda na kojima je on sudjelovao "tražili nekoga bez zuba, tko ne zna nešto reći". Rekao je i kako se hrvatske branitelje opet prikazuje kao fašiste.

12:52 Pernar je kazao da HRT nije ponos hrvatske nacije. "Vidimo da se HRT stavio potpuno u službu vladajuće stranke, toliko o vrijednosti velikog HRT-a. Preporučam da se umjesto HEP-a ide u privatizaciju HRT-a."

Krstulović Opara zamjerio je Pernaru što replicira na raspravu koju nije čuo. "To govori koliko je minuta u eteru važna. Koncentrirajmo se na temu, a ne na trošenje minuta samo da bismo imali minutažu."

12:45 "Dok je bježanja od merituma, HRT će biti negledljiv i opadat će mu popularnost", kazao je HDZ-ov Marko Šimić. Krstulović Opara zamjerio je sadašnjem HRT-u pomanjkanje sadržaja iz regija. "Time građani regija postaju građani dnevnog reda." 

12:38 Davor Vlaović (HSS) kazao je kako na HRT-u prenose kad se raspadaju ogranci njegove stranke, a kad u HDZ-u ima problema, o tome se šuti. Krstulović Opara kazao je kako je time samo potvrdio ono što je i on istaknuo ranije, da je HRT neobjektivan u izvješćivanju, a to se, kaže, odnosi i na regije. "HRT je hrvatska televizija, a ne zagrebačka!"

'"Most i dalje odbija otkriti svoje stavove i kako će glasati kad dođe na dnevni red i glasovanje o povjerenju ministru Barišiću. U jednom su se trenutku danas svi zastupnici Mosta povukli iz sabornice, ali ne kao oporba iz protesta, već zato da bi u miru u svojim stranačkim prostorijama konačno usuglasili stavove. Prijašnjih dana jasno su govorili da neće sudjelovati u raspravi te da će svoj stav otkriti tek prilikom glasovanja, a to su potvrdili i danas - oni u raspravi neće sudjelovati. Toliko je prijavljenih zastupnika i klubova da bi se moglo očekivati da sama rasprava traje najmanje pet sati, i to ako ne bude nijedne jedine replike, što zapravo nije za očekivati kod ovako važne teme poput ove.Samo glasovanje može biti danas, što je manje vjerojatno, može biti i sutra, a krajnji rok za glasovanje o povjerenju ministru Barišiću je idućega petka", javila se iz Sabora novinarka Nove TV Barbara Štrbac. '

12:30 Zastupnici vladajuće većine i oni koji su ostali u sabornici nastavili su raspravu o HRT-u i njegovom radu. Iz HDZ-a su istaknuli kako je taj javni servis u lošem stanju te da teren preuzimaju komercijalne televizije. HDZ-ov Krstulović Opara zamjerio je SDP-ovcima što su odlaskom iz sabornice odustali od doprinosa boljem radu HRT-a.

12:14 Većina zastupnika SDP-a napustila je sabornicu, ostala je samo nekolicina njih. Nenad Stazić je obrazložio kako o temi ministra Barišića treba govoriti, kao i da je premijer Plenković morao već doći u Sabor. Ostali su samo Stazić, Bojan Glavašević i Sabina Glasovac. Glavašević je kazao kako je ovo odugovlačenje ružan manevar i finta. Nakon toga su i oni otišli iz sabornice.

12:10 Jasen Mesić kazao je u ime Kluba HDZ-a kako je oporba o temi ministra Barišića počela govoriti već u petak te da oni sami odugovlače raspravu. "Nemojte prekidati sjednicu non-stop, pogledajte koliko ste već svojih rasprava imali. Sad kad je došlo vrijeme da mi kažemo svoje, onda ne želite raspravljati. Rasprava je u tri popodne, a ne duboko u noć. Kome je to duboka noć, neka se povuče i ide odmoriti. Problem je u onome tko je ukinuo prijenos javnih sjednica izmjenama Zakona o HRT-u", poručio je Mesić.

12:05 U ime Kluba SDP-a Davor Bernardić kazao je kako je "potpuno neprihvatljivo odugovlačenje rasprave o povjerenju ministru Barišiću. Možda su razlog nove činjenice koje su se ujutro pojavile na portalima". Naveo je i kako su promijenjeni svi članovi za izradu kurikularne reforme te da to pokazuje odnos ove Vlade prema obrazovanju.

"Porukom da se tolerira plagijatorstvo i guranjem rasprave dugo u noć šaljete lošu poruku učenicima. Ovdje nije riječ o ministru ni kako se on zove, ovdje je riječ o temeljnom ljudskom principu. Živimo u zemlji u kojoj se za dvije fete pršuta dobiva sudska kazna, a ministar za plagijatorstvo ne odgovara. Pozivam vas da pozovete premijera Plenkovića i da počnemo raspravu o ministru Barišiću. Ako to ne učinite, mi ćemo napustiti sabornicu dok se premijer ne ukaže i ne počne rasprava o ministru."

Reiner je kazao kako je ova točka bila prva na dnevnom redu. Maras je iz klupe dobacio Reineru - "nemojte lagati!"

11:45 Klubovi SDP-a i HDZ-a zatražili su stanku i sjednica će se nastaviti oko podneva. Oporba je ustvrdila da vladajući odugovlačenjem pokušavaju izmoriti zastupnike. 

11:33 Pernar je istaknuo kako je Programsko vijeće manipulator, a gledatelji su manipulirane osobe. "Gledatelji se pretvaraju u poslušnike, papagaje."

Gordan Maras upitao je potom Reinera kad će početi rasprava o ministru Barišiću. "Ako ne kažete, mi ćemo zatražiti stanku i obratiti se javnosti." Reiner je kazao kako je Klub SDP-a već dobio odgovor na to pitanje - rasprava će biti nakon stanke za ručak. Maras je kazao da "nije isto što ste mi šapnuli na uho i ono što hrvatska javnost želi znati. Sjednica Vlade je završila, a javnost to zanima. Nevjerojatno je da se oko ovako važne teme gospodin Plenković ne može udostojati doći u sabornicu".

Pernar je na to kazao kako njegov ulazak u škole i fotografiranje s učenicima možda nisu najprikladniji, ali ima i većih problema u obrazovanju od toga. "Cenzura je poprimila žalosne širine i razmjere."

11:26 Tomislav Žagar kazao je kako na HRT-u sigurno jedan broj ljudi dobro radi. "Ali jučer sam gledao središnji Dnevnik HRT-a i morao sam prebaciti program, jer je to stvarno degutantno." No, istaknuo je kako je za Vlade Zorana Milanovića HRT bio vrlo kritičan prema vlasti.

11:22 Bojan Glavašević odgovorio mu je, vezano uz braniteljske stipendije, kako količina novca za braniteljske stipendije izravno ovisi o novcu iz Fonda za hrvatske branitelje, a koji je pak vezan uz vrijednost dionica Hrvatskog telekoma, koja već niz godina pada. "Otvorili ste jako važnu temu, i na tome vam zahvaljujem." Pernar je kazao kako bi država morala kompenzirati tu razliku.

11:16 U ime Kluba zastupnika Živog zida Ivan Pernar je kazao kako bi se o programskoj politici HRT-a dalo pisati knjige. "Ta je urednička politika sve samo ne objektivna, HRT je sve samo ne javna televizija. Isključiva mu je uloga propaganda u ime vladajućeg režima." Podsjetio je na emisiju u kojoj ga je Slobodan Prosperov Novak vrijeđao, a HRT je to pustio u eter. Naveo je i kako HRT ne želi da se zna kako se živi pod sirijskom vladom, "zbog ideološkihi razloga", jer nije puštena reportaža o tome.

Potom je iskoristio izlaganje kako bi ukazao na problem stipendija za djecu branitelja, koje su male i kasne. Nakon što ga je Željko Reiner upozorio da su tema kandidati za Programsko vijeće HRT-a, vratio se na HRT i kazao kako gledanost HRT-a dramatično pada te da Programsko vijeće ne radi svoj posao.

"Ta ista vlast koja je unakazila javnu televiziju, koja ju je stavila u službu jezive propagande, opet će glasati o Programskom vijeću. Iako ćemo mi sutra glasati o povjerenju ministru Barišiću, to nije bila udarna tema vijesti HRT-a, ali jest Pernar."

Nastavio je izlaganje kritikama na rad HRT-a te ustvrdio kako je za HRT očito glavna tema kako je Pernar babaroga, čime se skreće pozornost s pravih problema.

11:05 Beus Richembergh kazao je da "ne samo da je politika stavila šapu na HRT nego je jede iznutra". Željko Glasnović u replici je ponovno podsjetio na ponašanje vlasti u staroj državi i cenzuru koja je bila na snazi. Kazao je i kako "imamo 20 sudaca koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti" te upitao kad će se to riješiti.

Beus Richembergh kazao je kako je lustracija pojam koja znači rasvjetljivanje. "Ništa nama nije bolje uspoređujemo li se s time što je bilo prije 30 godina, ni prije 50 godina, to su bila olovna vremena.Trebamo se usporediti s onima koji su bolji od nas."

10:56 Beus Richembergh kazao je kako vladajući predlažu četvero kandidata za Programsko vijeće, a oporba samo jednog, ali da se nada kako među njima neće biti i oni kandidati koju su zalutali među kandidate.

10:50 Goran Beus Richembergh je u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a kazao kako ovo nije benigna točka dnevnog reda, ali i da Programsko vijeće uopće ne određuje programske smjernice HRT-a. "Programski miris i okus HRT-u određuju urednici, a vjerujte, taj je miris i okus vrlo neugodan."

Dodao je kako se cijela programska shema oslanja na jednu govornu emisiju - Otvoreno. "Pogledajte kanale drugih javnih televizija u Europi. Struka i politika tamo javno govore, problematiziraju, pokušavaju naći rješenja. Nažalost, izgradili smo jedan program koji je anakron i potpuno zatvoren sam u sebe. HRT ne može pružiti niti informaciju niti kvalitetno mišljenje."

10:46 Jasen Mesić je u ime Odbora za informiranje, informatizaciju i medije obrazlagao konačnu listu kandidata za izbor pet članova Programskog vijeća HRT-a.

Na listi kandidata koji ispunjavaju uvjete propisane zakonom i javnim pozivom nalazi se 31 ime: Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Ante Bralić, Mateja Bublić, Silva Celebrini, Petar Ćurić, Gordan Črpić, Franjo Gregurić, Josip Jović, Zlatan Krajina, Vlatka Lemić, Ivica Lučić, Zorislav Lukić, Darko Marinac, Željka Markić, Nedjeljko Marković, Robert Markt, Darko Markušić, Romana Matanovic Vučković, Boris Mužanović, Đorđe Obradović, Milivoj Pašiček, Zvonimir Peranić, Tena Perišin, Damir Pijaca, Mile Prpa, Tomislav Radić, Ivan Starčević, Ivan Tanta, Željko Tomašić i Trpimir Vicković.

10:33 Gordan Maras kazao je kako će podržati prijedlog novih članova u Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, ali i on je zamjerio HDZ-u prozivanje da su SDP-ovi članovi minirali rad resornog saborskog odbora.

Dodao je kako je pravi pokazatelj rada ove vlasti činjenica da saborski zastupnici moraju čekati da završi sjednica Vlade da bi se raspravljalo o ministru Barišiću. 

10:30 Krstulović Opara je, ovaj put u ime Kluba HDZ-a, kazao kako mu je žao što se nije javilo više kandidatkinja za članstvo u vijeću. Naglasio je kako im je cilj ojačati STEM područje. "Siguran sam da će i Sabor i Vlada poduprijeti ta nastojanja." Zamjerio je SDP-u što nisu htjeli uvrstiti ovu točku na sjednicu resornog saborskog odbora čiji su bili članovi. Jovanović je zamjerio prozivke, ali Krstulović Opara istaknuo je kako na tri sjednice SDP nije želio uvrstiti ovu točku. 

10:25 Andro Krstulović Opara obrazložio je zastupnicima prijedloge o članovima Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Željko Jovanović je u ime Kluba SDP-a kazao to vijeće najviše državno stručno tijelo koje brine o znanosti, visokom obrazovanju i tehnološkom razvoju. Naveo je i niz važnih ovlasti koje ima to vijeće.

"Ključ svakog promišljanja znanosti vezan je iz ljude koji se nalaze u ovom vijeću", istaknuo je Jovanović. Naveo je i kako će SDP podržati predložene kandidate, jer je ovo tema oko koje ne treba raditi političke podjele. No, kazao je i kako mora istaknuti kako sada u tom vijeću neće biti nijedna žena te pozvao žene da se u većem broju kandidiraju.

10:10 Nikola Grmoja je u ime Kluba Mosta kazao kako namjeravaju promijeniti Zakon o HRT-u te "onemogućiti Hanžekoviću da uzima milijune kuna iz džepova građana". Naveo je kako se u to uključila i Slobodna Dalmacija, gdje je danas na naslovnici kako "kum Bože Petrova šefuje Hrvatskim vodama". Ustvrdio je kako je to politički napad na Most.

"Budite sigurni, dok Most bude upravljao Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama, sve će se obavljati po zakonu. A onda neka oni uvlače u Slobodnoj Dalmaciji kuma, neka ga izvlače iz ormara po potrebi. Znamo primati udarce, ali vjerujte, znamo i uzvratiti."

10:05 U ime Kluba HDZ-a Jasen Mesić je kazao da bi bilo genijalno kad bi stanka u Saboru mogla riješiti probleme u audiovizualnoj djelatnosti. "Dirljiva je bila ta briga i kad su kolege iz SDP-a zaboravili uvrstiti u proračun sredstva za audiovizualnu djelatnost." Istaknuo je kako stanke neće riješiti problem već će ga riješiti analize i strategije, kroz institucije.

"Nećemo sazivati stanke da bismo kolegice i kolege upoznavali sa stanjem u SDP-u, lijevog i desnog krila, središnjice, i tako dalje. Mi za to nemamo vremena." Kazao je i kako je nedavno rekao da bi volio vidjeti više filmova s tematikom Domovinskog rata. "Mi u HDZ-u ne uzimamo sebi za pravo određivati kakvi bi filmovi trebali biti, ali znamo kakvi ne bi trebali biti. "

9:58 Gordan Maras je u ime Kluba SDP-a kazao kako su se neki redatelji i filmski djelatnici našli proteklih dana pod harangom HDZ-a. Istaknuo je i kako smatraju da hrvatska filmska industrija ostvaruje vrhunske rezultate. "Film Zvizdan u kinima su vidjele 42 tisuće gledatelja, a toliko ih nije bilo u cijeloj sezoni na utakmicama Dinama."

Kazao je i kako se u Hrvatskoj zadnjih godina snimaju i najveće svjetske koprodukcije. "To je rezultat sustava poticaja, koje je usput budu rečeno uvela HDZ-ova Vlada, a SDP je to podržao." Sada se to uništava zbog nekih unutarstranačkih sukoba u HDZ-u, dodao je.

9:55 Ivica Mišić je u ime Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku kazao kako svi vidimo da su Hrvatske željeznice u katastrofalnom stanju. Dodao je kako i sam često putuje željeznicom te svjedoči lošem stanju. "Rekli bismo, kakva država, takva željeznica. Trebalo bi zaposliti 200 radnika, možda i više, ali nitko te natječaje ne raspisuje, možda i zato što se tvrdi da ih je previše."

Kazao je da su problem i sindikalisti te naveo da 37 ljudi prima plaću od 11 do 15 tisuća kuna. "Je li vam to normalno? A naši građani, mladi ljudi, ne mogu se zaposliti. Prije mjesec dana putovao sam do Zagreba do Frankfurta i obratno. U Zagrebu sam presjeo iz njemačkog u hrvatski vlak. U našem vagonu sva su se stakla zaledila, torba mi je bila mokra jer je kiša padala po njoj. Takvo je stanje u našim vlakovima."

9:32 Nekoliko klubova zastupnika zatražilo je stanku: Promijenimo Hrvatsku zbog stanja u Hrvatskim željeznicama, SDP I HDZ o filmskoj industriji, a Most o gospodarenju otpadom. 

9:29 Aktivisti inicijative GOOD uoči sjednice Sabora dijelili su zastupnicima letke sa šalabahterom za plagiranje, kojima žele ukazati na činjenicu da je ministra Barišića Etičko povjerenstvo već proglasilo krivim za plagiranje

Za člana Nacionalnog vijeća iz redova znanstvenih savjetnika u trajnom zvanju predlaže se Vladimir Gajger, iz redova redovitih profesora Vladimir Bermanec, Mislav Ježić i Mladen Boban, iz redova predstavnika visoke škole Oliver Jukić i Neven Vidaković, a iz redova gospodarstva i poduzetništva Petar Mišević i Boris Popović.

Rasprava o povjerenju ministru Pavi Barišiću trebala bi uslijediti nakon sjednice Vlade, oko podneva. SDP očekuje da premijer Andrej Plenković smijeni ministra Barišića zbog plagiranja, dok ga HDZ brani smatrajući takav zahtjev neutemeljenim. Most pak poručuje da će donijeti odluku tijekom glasovanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene