Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za pet posto

Pavić potvrdio povećanje minimalne plaće za 131 kunu, nitko nije zadovoljan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je u utorak da će minimalna plaća biti povećana za pet posto, odnosno za 131 kunu neto, a istodobno će poslodavcima koji isplaćuju minimalne plaće u zadnjih 12 mjeseci biti za 50 posto smanjene osnovice za obračun doprinosa.

Na taj će način radnik dobiti povećanje plaće, a ukupni trošak za poslodavca bit će za 104 kune manji, pojasnio je Pavić u izjavi novinarima prigodom obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno Rad nedjeljom - 1 PODIJELJENA MIŠLJENJA Koliko vrijedi rad nedjeljom u Hrvatskoj? "Ne može mi to nitko platiti, da radim subotu i nedjelju. To nema cijene"

Cjelovit paket olakšica bit će usvojen na Vladi u četvrtak, a vrijedit će od 1. siječnja, najavio je Pavić. Paket uključuje mnoge druge olakšice za poslodavce, poput neoporezivog smještaja i toplog obroka za stalne sezonce u turističkoj sezoni i povećanja neoporezivog dijela za dar radniku sa 400 na 600 kuna.

Cjelovit paket, koji smo predstavili zajedno s kvotama i idejama za projekte koji se prvenstveno tiču aktivacije hrvatske radne snage, pohvalili su poslodavaci i sindikati, kaže Pavić.

Smatraju da je to maleni, ali ipak korak naprijed da s jedne strane povećamo cijenu rada, a s druge strane zaštitimo radno intenzivne industrije koje isplaćuju minimalne plaće, pa bi povećanje njihovih troškova rada dovelo do otpuštanja radnika, rekao je Pavić.

Na sastanku sa sindikatima i poslodavcima dogovoreno je da je to samo prvi korak, jer će ustrojiti radnu skupinu već u siječnju, koja će do rujna izraditi cjelovit prijedlog zakona o minimalnoj plaći, kao i analize na kojima se godinama nije radilo.

Pavić pritom ističe da Vlada po prvi put paralelno s povećanjem minimalne plaće donosi mjere kojima će radno intenzivnim industrijama omogućiti fiskalne olakšice.

Ni poslodavci ni sindikati nisu zadovoljni

iako ministar tvrdi jedno, poslodavci i sindikati o tome kažu drugo.

"Apsolutno nije dovoljno. Znači to je samo prvi korak i najava je daljnji razgovor kroz povjerenstvo i jačanja zapravo u širem smislu kompenzacijskih mjera", ističe Zdravko Jelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

"Mi jedva dolazimo do tih nekakvih blizu 43 posto. Mi smo sa sindikalne strane predlagali da se bude malo hrabriji u tome i da za sljedeću godinu ugovorimo udio minimalne plaće u prosječnoj plaći od 45 posto", kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Lovrinović predlaže povećanje minimalne plaće na 5000 kuna

Raspravu o izmjenama Zakona o radu saborski zastupnik Ivan Lovrinović (PH) iskoristio je kako bi upozorio na loše uvjete rada u Hrvatskoj i predložio povećanje minimalne plaće na 5000 kuna, pri čemu je Vladin prijedlog povećanja ocijenio "čistom smijurijom".

"U Zakon o radu treba unijeti problem minimalca. Tko može više živjeti od 2600 kuna? Treba podići minimalac, ali ne za 174 kune, što je obična smijurija i što se predlaže ovih dana, već na 5000 kuna", kazao je Lovrinović.

Dodao je da stranka Promijenimo Hrvatsku neće podržati izmjene Zakona o radu jer smatra da se radi isključivo o prenošenju EU direktive vezano za pomorce, pa neće donijeti bolji život hrvatskim radnicima.

Lovrinović poziva zato sindikate i poslodavce na izradu novog Zakona o radu koji bi bolje zaštitio prava radnika, posebice mladih, majki i obitelji s djecom. Novi bi zakon, kazao je, osim radničkih prava i minimalne plaće, trebao urediti pitanje rada nedjeljom, te na određeno vrijeme.

"Od 2000. do 2008. na 100 zaposlenih bilo je 13 radnika na određeno, a u proteklih godinu do dvije dana na 100 novozaposlenih dolazi čak 60 radnika na određeno vrijeme. To je nemoralno i neprihvatljivo", istaknuo je Lovrinović. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene