Obavijesti Video Pretražite Navigacija
temelj demokracije

Paus: "Slagali se mi ili ne, odluke Ustavnog suda treba poštivati"

Dalibor Paus
Dalibor Paus Foto: Goran Sebelic/Cropix
Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u nedjelju je komentirao odluku Ustavnog suda da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar čak ni ako podnese ostavku.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus smatra da odluke instutucija treba poštivati jer se demokracija temelji na poštivanju procedura i institucija neovisno o tome slagali se ili ne s tim odlukama.

"Mislim da kakva god bila odluka, odnosno slagali se mi ili ne slagali s njome, odluke naših institucija, u ovom slučaju Ustavnog suda, treba poštivati", istaknuo je Paus u izjavi za novinare.

Što se tiče političkog konteksta te odluke drži da nije bila potrebna jer se takva mogućnost vjerojatno neće ni ostvariti, a dodatno je i nepotrebno uznemirila javnost.

Vezano za formiranje vladajuće većine, ponovio je da je IDS bliže lijevim opcijama i razgovoru s predstavnicima takvih opcija. No, dodao je, osim neformalnih kontakata nije bilo službenih razgovora oko uvjeta potencijalne podrške lijevoj opciji.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije

"Kroz par dana osnovat ćemo pregovarački tim. Međutim, IDS ima dva mandata, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo! 10 i trebali bi se najprije dogovoriti ti osnovni smjerovi. Tek nakon toga ćemo moći dati potporu eventualno lijevoj Vladi", poručio je Paus

Ipak smatra sa će doći do formiranja koalicije s desnog spektra jer, kako je rekao "u toj političkoj grupaciji je puno manje aktera i puno veća bliskost, kako ideološka tako i samih ljudi koji su u nekom trenutku bili ili unutar HDZ-a ili podržavaju tu stranku".

"Mislim da će tu doći do dogovora, posebno zato što se približavaju izbori za europski parlament i HDZ si neće dozvoliti da ovo sve skupa predugo traje", ustvrdio je Paus.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Jasenovcu Komemoracija u Jasenovcu Plenković potvrdio da HDZ pregovara s Domovinskim pokretom i manjincima

Ponovio je da IDS u ovom trenutku nije spreman podržati eventualnu novoosnovanu desnu Vladu jer imaju svoje političke stavove i uvjerenja.

"S nama je uvijek bila formirana lijeva Vlada, nikada do sada desna i tako će ostati i u ovom izbornom ciklusu" - zaključio je čelnik IDS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene