Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA OSTAVKU NE POMIŠLJA

Svećenik stao u obranu nasilnog župana: "Ne sviđa mi se kako su nam noge brze na osudu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski, supruzi se u sljedećih osam dana ne smije približavati, a zbog nasilničkog ponašanja zaradio je kaznenu prijavu. I dok ga napadaju i SDP i HDZ i traže njegovu ostavku, u obranu župana stao je svećenik.

Alojz Tomašević zaradio je kaznenu prijavu zbog nasilničkog ponašanja prema supruzi. "Također mu je oduzeta puška za koju posjeduje oružni list te pištolj koji je neovlašteno posjedovao, zbog čega je protiv njega podnesen optužni prijedlog, sukladno Zakonu o oružju. Napominjemo da je policija izrekla 56-godišnjaku zaštitnu mjeru zabrane približavanja žrtvi u trajanju od osam dana", kaže se u priopćenju PU požeško-slavonske.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Slika nije dostupna Župan osumnjičen za obiteljsko nasilje "Jedna neugodna situacija": Raspušten ogranak HDZ-a Požeško-slavonske županije

Župan je kasno u srijedu poslao priopćenje u kojem kaže da je u njegovom braku bilo problema, no da su bračne razmirice bile isključivo verbalnog karaktera. "Posljednja takva prepirka dogodila se prije dva dana, i nažalost pretvorila se u masovno širenje dezinformacija i krajnjih neistina prikazujući me kao nasilnika. Odgovorno i s punom čašću tvrdim da nisam udario suprugu. Ta činjenica vidljiva je iz medicinske dokumentacije supruge nakon pregleda u Požeškoj bolnici. Očekivano cijelu situaciju pokušavaju iskoristiti u suprotnim političkim taborima potenciranjem neistina i dezinformacija te plasiranjem dodatnih", poručuje Tomašević. 

Njegova riječ nije dovoljna HDZ-u da ne traži njegovu ostavku. Branka Juričev Martinčev, HDZ-ova saborska zastupnica, kaže da se radi o riječi župana i njegove supruge. "A što je bilo iza zatvorenih vrata to će se vidjeti. Činjenica je da je gospođa zatražial pomoć liječnika i da je završila na hitnoj", kaže Juričev Martinčev.

I SDP ponavlja poziv za ostavkom koju Tomašević ne da. "Ja ga mogu pozvati da posluša svoju stranku, a ako ne onda će doći do rušenja na proračunu ili na neki drugi način", kaže SDP-ovac Arsen Bauk

Tomašević je izabran neposredno, a Vedran Đulabić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, objašnjava da bi mu mandat mogao prestati kada bi pravomoćno bio osuđen na bezuvjetni zatvor dulji od mjesec dana. "Ta presuda mora biti pravomoćna i nije realno očekivati da će se taj postupak brzo odviti. I mogućnost je referendum o opozivu"; objašnjava Đulabić, no to se može dogoditi tek u drugoj godini mandata. 

Smjeniti ga ne može ni HDZ koji piše novi zakon o lokalnoj samoupravi. "Za prijavljivanje na bilo koje radno mjesto treba potvrda da niste kažnjavani, a bez takve potvrde se možete kandidirati na mjesto gradonačelnika ili župana"; kaže Juričev Martinčev, koja vjeruje da će to biti u zakonu. 

I dok mu HDZ više nije sklon, brani ga na fesjbuku pater Ike Mandurić, koji je bio uz branitelje tijekom prosvjeda na markovu trgu.

"Umjesto tog vremena i prostora za temeljito propitivanje stvari, sudaramo se sa parolama 'nulta tolerancija nasilju nad ženama!' (Što li bi to trebalo značiti? Kao da postoji neko nasilje koje treba tolerirati? Ili nulta tolerancija znači da se sudi prijekim sudom; možda strijeljanjem?). Tako da ne smijete reći niti 'nije da ga branim, ali ne sviđa mi se kako su nam noge brze na osudu!' - jer ćete dobiti odgovor kako 'nema nikakvog ALI kad je u pitanju nasilje nad ženama!'", poručuje pater Ike. 

Objasniti svoj status pred našom kamerom, pater Mandurić, nije htio. Jednako kao ni župan Tomašević koji od izbijanja slučaja, izbjegava medije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene